|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #195 : Luty 20, 2008, 20:06:14 » |
|
Po 3 tygodniach od odpalenia akwarium z podłożem z ziemią ogrodową pojawiły się problemy. Otóż na wszystkich ścianach akwarium mam duże ilości brązowego nalotu. Podobnie jest z roślinami: wywłócznik brazylijski wygląda jakby był wywłócznikiem rdzawym, jedynie kilka centymetrów górnej części rośliny jest zielona. Wąkrotka, blyxa, bakopa, rotale wyglądają podobnie. W sobotę czyściłem ściany akwarium, usuwałem mocno porażone nalotem liście. Jednak dziś ilości "brązu" jakie zobaczyłem w akwarium zwaliły mnie z nóg. Co robić? Czy to przez ziemię w podłożu? Coś spartoliłem? Oświetlenie to łącznie 56W na 90 litrów wody (0,6 W/litr). Niczym nie nawożę. Parametry ciągle te same: pH - 7 kH - 10 gH - 15 NO2 - 0 NO3 - 20 PO4 - 0,1 Fe - 0
Jesteś pierwszym któremu poszło coś nie tak możesz wsadzić fotkę ? A jak trzepniesz w ten nalot to on odlatuje od rośliny ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2008, 20:44:36 wysłane przez TURYSTA »
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #196 : Luty 20, 2008, 20:34:39 » |
|
a jak to jest np z co2 ... jedni mowia,ze bez mozna inni,ze najlepiej dodawac,to samo z nawozami ... ja np uzywam tabletek sera pod korzen oraz feropol 24 dla kryptokoryn oraz zabienic ... szczerze mowiac malo to dawalo,zabienice puszczaja nowe lisice ale dosyc rzadko,sa w dobrym zdrowiu,natomiast kryptokoryny co jakis czas podupadaja ... wyglada to bardzo przecietnie i ubogo Po pierwsze się nie poddawaj. CO2 pomaga i to sporo ..Jednak podawanie CO2 ma sens tylko przy dość dobrym oświetleniu.To z kolei sprawia , ze trzeba stosować nawozy.Bo w innym przypadku rośliny szybko wyjałowią wodę z pierwiastków. Stosowanie nawozow z kolei wiąże się z kosztami. Mniejszymi jeśli stosuje się nawozy samemu zrobione ze składników kupionych np. na allegro, a droższymi jeśli się stosuje np. serię Planta Gainer , czy inne firmowe. najgorsze jest to,ze nie stac mnie na drogie testy aby sprawdzic parametry,studia dzienne nie pozwalaja mi na prace ... Podstawowe testy to podstawa. Powoli radzę skompletować test, bo bez wiedzy o parametrach Twojej wody raczej trudno będzie nam Ci pomoc. Postaraj się zaoszczędzić np na roślinach, a testy kup.:)Jeden test to koszt dwóch paczek fajek, czy kilku piwek, więc można odłożyć hehe [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #197 : Luty 21, 2008, 08:02:34 » |
|
Jesteś pierwszym któremu poszło coś nie tak możesz wsadzić fotkę ? A jak trzepniesz w ten nalot to on odlatuje od rośliny ?
Oto zdjęcia:    Nalot schodzi łatwo jednak sam nie odpada jeśli ruszę rośliną. Na zdjęciu drugim i trzecim widać rotalę - ta najwyższa łodyga cała jest pokryta brązowym nalotem. Wywłócznik obok też ciekawie nie wygląda. Obecnie świecę 9h.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #198 : Luty 21, 2008, 08:18:43 » |
|
No tak świecisz za długo to raz dwa podmień z 20 % wody zejdź na 6 h i problem powinien sie rozwiązać sam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #199 : Luty 21, 2008, 18:58:36 » |
|
trzymam się rad Turysty, nie grzebię w nim i jest ok. I ten cytat polecał bym wszystkim.... Ja też nic nie grzebię tylko obserwuję mieszkańców oraz parametry wody, choć ostatnio zaczęło mi czegoś brakować, co objawia się lekkim żółknięciem liści na dole typuje magnez lub potas nie mogę się zdecydować co podać delikatnie do wody !! gdyż objawy są bardzo podobne :-) może ktoś wie dokładne objawy niedoboru tych dwóch pierwiastków na własnym przykładzie. czytałem : http://aip.pl/~triamond/objawyniedoborow.htmlpozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #200 : Luty 21, 2008, 19:08:14 » |
|
Radula no bez przesady forum jest po to aby i skorygować moje błędy  anrd masz napowietrzanie włączone ? i jakie masz testy na no3 i po4 nalot ściągnij mechanicznie i zejdź z kh gh i ph w dół
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 19:15:59 wysłane przez TURYSTA »
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #201 : Luty 21, 2008, 20:52:30 » |
|
moje low tech, juz piąty miesiąc  
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #202 : Luty 21, 2008, 20:54:35 » |
|
Raffy ładnie ładnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baron
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #203 : Luty 21, 2008, 21:14:32 » |
|
moje low tech, juz piąty miesiąc   bardzo bym prosil gdybys mogl sporecyzowac ... low tech,jak bardzo minimalistyczny technicznie to zbiornik? jakies nawozy?co2?jaka podmiana?jaka filtracja i jakie swiatlo ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #204 : Luty 21, 2008, 21:23:51 » |
|
Baron-wszystko nt. tego zbiornika znajdziesz w wątku o akwariach Raffy'iego 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #205 : Luty 21, 2008, 21:31:13 » |
|
Akwa 200L Nawozy - po co? CO2- to samo  bo od tego jest ziemia... Podmiana - kiedy mi sie zechce, moze raz na 3-4tygodnie. Oswietlenie - 2x30W - czyli bardzo malo wg. standartu z tym 0,5W/L  Filtracja - tetra ex 700 (niedawno aquaszut 8W turbina z gabka i tez swietnie sie spisywał), ale zewnetrzny wygrałem w konkursie akwarystycznym i musiałem go jakoś wykorzystać i poszedł właśnie do tego akwa
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
baron
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #206 : Luty 21, 2008, 21:37:53 » |
|
bo narazie chce zrobic akwa testowe - low tech ... tylko to nie bedzie oswietlane swietlowka a zarowka na 60 l zwykle 40W,co myslicie o takim swietle ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #207 : Luty 21, 2008, 21:56:02 » |
|
Raffy BANIACZEK EKSTRA !!! Akwa 200L
Nawozy - po co? CO2- to samo Wink bo od tego jest ziemia...
Podmiana - kiedy mi sie zechce, moze raz na 3-4tygodnie.
Oswietlenie - 2x30W - czyli bardzo malo wg. standartu z tym 0,5W/L Wink tylko że u Ciebie w galerii piszesz zupełnie co innego 4x30W + bimbrownia + PGC + PGM (macro) + PGF (ferro) wiem ze jesteś jednym z niewielu tutaj prawie wszystko wiedzących, ale jak to jest w rzeczywistości LOW-TECH czy jednak nie za bardzo ??:-) pytam z czystej ciekawości, nie żebyś odebrał co za jakąś złośliwość nie nie tylko ciekawość nic więcej !!! pozdrawiam i chylę czoła przed taką wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2008, 22:11:39 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
baron
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #208 : Luty 21, 2008, 22:10:23 » |
|
no ciekawe ... nie zwrocilem na to uwagi ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #209 : Luty 21, 2008, 22:17:19 » |
|
arrg, faktycznie  to pozostałosc po high-techu  ale zmieniłem go na low techa, wszystko zostało zmienione - obsada rybna takze  Wkrótce to poprawię  Dzieki za uwagę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|