Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 689013 razy)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #90 : Luty 10, 2008, 12:24:18 »

Ziemia? Proszę bardzo

Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #91 : Luty 10, 2008, 15:34:46 »

niewątpliwie ładne roślinki Tobie urosły na ziemi :-)

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Luty 10, 2008, 17:39:19 »

a ja się zapytam, ile kupić żwirku żeby miec powiedzmy 5-6cm warstwę w akwarium 126l ?? na oko, bo ja kompletnie nie wiem Wink ofc do przykrycia warstwy 'ziemnianej' Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #93 : Luty 10, 2008, 18:05:37 »

Jakies 25-30 kilo Wink

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #94 : Luty 10, 2008, 18:09:04 »

acha Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Luty 11, 2008, 17:16:40 »

3 dni temu pobrałem probki ziemi z low techa oraz troche wody aby zrobic testy na zawartosc szkodliwych zwiazkow powstajacych przy gniciu oraz fermentacji ziemi zasypanej piaskiem. Probki pobralem z rogu srodka oraz tylniej szyby akwarium i co sie okazuje? Celuloza zawarta w ziemi rozklada sie - to fakt ale jak sie rozklada?prosze zobaczyc:
(C6H1206)n +(6O2)n ---bakterie---> ( 6H2O + 6CO2 )n
przy czym n= liczbie czasteczek zawartych w lancuchu celulozy bo celuloza to polisacharyd
w probkach nie znalazlem zadnych sladow zwiazkow mogacych swiadczyc o jakiejkolwiek fermentacji. Owa reakcja jest przeprowadzana przez bakterie tlenowe przy czym dzieki niej dostaja dosyc spory naklad energi. A celuloza redukowana jest do wody i dwutlenku wegla, ktory zostaje przyswojony przez rosliny. Kable grzewcze zapobiegają fermentacji u mnie sa polozone na dnie w postaci spirali. Nie znalazlem równiez zwiazkow z procesu gnilnego. Woda pobrana jest czysta od zwiazkow organicznych zagrazajacych zyciu zwierzat pozdrawiam serdecznie!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #96 : Luty 11, 2008, 17:33:05 »

Kable grzewcze zapobiegają fermentacji u mnie sa polozone na dnie w postaci spirali.

no właśnie kolego wiedzmin... nie wiem czy kable grzewcze w podłożu to jeszcze "lowTech"

Jest ogólną praktyką, że kable grzewce zapobiegają zgniliźnie we wszystkich typach podłoża. Dotychczs nie spotkałem się z tym, aby przy mowie o lowtech akwa była również mowa o kablach jako o jednym z podstawowych elementów...

Kable, to raczej HI-TECH!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Luty 11, 2008, 17:35:45 »

Nieszkodzi w niczym zeby byly kable Smiley

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Luty 11, 2008, 18:53:58 »

Nie szkodzi ,ale to już nie mówimy o Low-Techu tylko High-Techu a to różnica Low to takie ograniczenie jakiejś techniki niemal ,że do zera Wink

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #99 : Luty 11, 2008, 18:56:57 »

Nie szkodzi ,ale to już nie mówimy o Low-Techu tylko High-Techu a to różnica Low to takie ograniczenie jakiejś techniki niemal ,że do zera Wink

no właśnie też tak myślę

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #100 : Luty 11, 2008, 19:02:16 »

hmm ale czy tak naprawdę na wyniki Wiedzmina miały wpływ kable?? mnie interesowało czy nic złego się nie dzieje w środku ziemi ? i się nie dzieje :-) i myślę że to nie wpływ kabli ?;-) jeśli tak  to napiszcie, że wyniki które otrzymał to poprostu wpływ kabli grzejnych i tyle

bo teraz wątek zejdzie na temat co i jak powodują te kable,przecież chodziło o sprawdzenie ziemi ?
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 19:04:33 wysłane przez radula » Zapisane

robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #101 : Luty 11, 2008, 20:43:38 »

Wystartowałem wczoraj akwa oparte na podłożu z ziemi. Roślinki posadziłem i czekam jaki będzie dalszy rozwój. Narazie oświetlam 6 godz. dziennie dwiema świetlówkami 2x30W (Sylvania aquastar + Arcadia tropical lamp). Tylko się zastanawiam czy to nie za krótko te 6 godz., tym bardziej że 60W na 216l zbiornik to bardzo mało.
I jeszcze jedno: deszczownie mam ustawioną tak że jest minimalny ruch tafli wody, czy muszę jeszcze napowietrzać (rybek narazie nie mam).
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #102 : Luty 11, 2008, 21:29:15 »

masz za mało światła  0,5 w / l było by do przyjęcia
6 h dlatego aby ograniczyć glony
nie włączaj żadnego napowietrzania deszczownia ma poruszać taflą wody Smiley
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #103 : Luty 11, 2008, 21:46:53 »

dzięki za odpowiedź, spróbuje w tym tygodniu dołożyć t5 - 1x54W.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #104 : Luty 11, 2008, 22:02:43 »

Tak sobie czytam ten wątek i powiem szczerze-jestem nieśmiało narazie zainteresowany tematem wykorzystania ziemi w podłożu. Martwi mnie jednak fakt iż np. na forum roslinyakwariowe.pl, użytkownik Kadazan napisał , że przy przeprowadzce swojego akwa po 7 miesiącach stosowania ziemi pojawiły się strefy beztlenowe i buchneło siarkowodorem:(...Czy to oznacza , że akwa na bazie ziemi trzeba dość często restartować aby nie potruć ryb itp.  Dla mnie wymiana podłoża  np. raz w roku jest niestety nie do przyjęcia(czyt. lenistwo)
Może istnieją metody wzruszania co jakiś czas ziemi...coś ala przekopywanie przed zimą na działce bez konieczności "zrywania" podłoża?
W związku z wątpliwościami  zastanawiam się nad użyciem pod żwirem , samego torfu kwaśnego.Ale czy sam torf coś daję i z czym można go wymieszać aby był skuteczniejszy?
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: