Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 690539 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #225 : Luty 24, 2008, 14:06:15 »

powinny się dać wytrzeć palcem , raczej ponownie się nie pojawią -one lubią najbardziej świeże slabo oświetlone zbiorniki.

seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #226 : Luty 24, 2008, 14:15:32 »

ja jak wytre palcem to po krutkim czasie znow sie pojawiaja
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #227 : Luty 24, 2008, 14:19:31 »

No ja glonów nie mam na szczęście !!

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #228 : Luty 24, 2008, 15:49:29 »

U mnie NO3 jest na poziomie 20-30 mg/l (wczoraj pomiar pokazał 20 mg/l) jednak Fe = 0, test na fosfor też pokazuje 0 i to od ponad 2 tygodni. Jeśli rośliny nadal będą tracić liście i marnieć to najprawdopodobniej w ciągu najbliższych 2 tygodni zacznę lekko podawać Fe oraz PG macro
Ale najpierw muszę pozbyć się brązowawych glonków szpecących roślinki.
andr po4 może być problemem podciągnij je do ilości która da się zmierzyć i utrzymuj lekki poziom fe jak będzie lekko wykrywalny  to tez ok, azot zdecydowanie ok aż za wysoki .
Ja bym na twoim miejscu kupił bio florin tropicala nawóz do kwiatów i podał tyle co czub strzykawki Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2008, 15:51:32 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #229 : Luty 24, 2008, 15:56:37 »

Azot ubiję dodając demineralkę. A z tego co napisałeś:
andr po4 może być problemem podciągnij je do ilości która da się zmierzyć i utrzymuj lekki poziom fe jak będzie lekko wykrywalny  to tez ok, azot zdecydowanie ok aż za wysoki .
Ja bym na twoim miejscu kupił bio florin tropicala nawóz do kwiatów i podał tyle co czub strzykawki Smiley
to wnioskuję, że należy rozpocząć delikatne nawożenie. Mam w szafce PG macro i PG ferro+ - myślę, że podając na początek niewielkie dawki (powiedzmy kilka kropel tygodniowo) powolutku podbuduję swoje roślinki. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie "naprostować"

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #230 : Luty 24, 2008, 16:00:27 »

Azot ubiję dodając demineralkę. A z tego co napisałeś:
to wnioskuję, że należy rozpocząć delikatne nawożenie. Mam w szafce PG macro i PG ferro+ - myślę, że podając na początek niewielkie dawki (powiedzmy kilka kropel tygodniowo) powolutku podbuduję swoje roślinki. Jeśli jestem w błędzie to proszę mnie "naprostować"
Akurat ten nawóz co Ci podałem kosztuje 8 zł w ogrodniczym a jednym pociągnięciem strzykawki uzupełnisz micro macro i fe Smiley O to mi chodziło
Twoje glony to raczej efekt złego oświetlenia i okresu dojrzewania Smiley
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #231 : Luty 24, 2008, 16:03:47 »

Akurat ten nawóz co Ci podałem kosztuje 8 zł w ogrodniczym a jednym pociągnięciem strzykawki uzupełnisz micro macro i fe Smiley O to mi chodziło
Twoje glony to raczej efekt złego oświetlenia i okresu dojrzewania Smiley
No to poszukam sobie tego nawozu. A co do glonów i oświetlenia: świetlówki to Philips Aquarelle + Narva After Glow Blue + Aqua-Glo. Mam w zapasie jeszcze Sylviana Dyalightstar i Osram Fluora. Mógłbym założyć zamiast Narvy tą Fluorę ale boję się, że podziała ona na glony jak dobry nawóz.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #232 : Luty 24, 2008, 16:05:52 »

Ryzyko zawsze jest ale lepiej odpowiednie oświetlenie i problemów mniej Smiley
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #233 : Luty 25, 2008, 18:22:04 »

Dzisiaj mija 15 dzień od startu. Zacząłem od trzech dni podawć CO2 z butli i roślinki od razu zaczęły ładnie bąbelkować no i ph spadło do optymalnego (tak mi się wydaje) poziomu. Parametry wody z dzisiejszego dnia mam następujące:
PH - 7.0
KH - 8
GH - 12
NH4 - 0
NO2 - 0
NO3 -  15 mg/l
Od soboty pływają w akwa 2 glonojady złote i 6 otosków. Glonów za dużo nie ma, ale rybki cały czas coś skubią i chyba głodne nie są, bo odchodów zostawiają strasznie dużo. Myślę już co by tu innego wpuścić, ale o to będę pytał w dziale obsady.
Mam też tochę problemów z niektórymi roślinkami np. liście anubiasów zaczynają mi trochę żółknąć a liscie nurzańca azjatyckiego (Vallisneria asiatica) zaczynają od góry trochę gnić i robią się przezroczyste. Może macie jakiś pomysł co może powodować takie objawy.
Druga sprawa to dozowanie CO2. Narazie zjechałem z ph 7.8 do 7.0 i chciałbym żeby tak zostało. Jak sobie z tym radzicie, że utrzymujecie ph na tym samym poziomie. Czy dozujecie całodobowo w małych ilościach czy też tylko w dzień ale w większych ilościach.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #234 : Luty 25, 2008, 18:26:51 »

u mnie co2 24/h odpowiednia dawka ustawiona na reduktorze i sobie bąbelki lecą na razie tak utrzymuje mniej więcej stałe ph ale skoki i tak są dzień południe noc o pól stopnia
Co do roślin to okres przystosowania zapewne. Ile masz wat / litr ? i jakie PO4
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #235 : Luty 25, 2008, 18:49:54 »

u mnie co2 24/h odpowiednia dawka ustawiona na reduktorze i sobie bąbelki lecą na razie tak utrzymuje mniej więcej stałe ph ale skoki i tak są dzień południe noc o pól stopnia
Co do roślin to okres przystosowania zapewne. Ile masz wat / litr ? i jakie PO4
Oświetllenie mam 0,7W/l (140W na 200l wody) i świecę 6godz. Co do PO4 nie mierzyłem bo nie mam jeszcze testu. Przy dozowaniu 24/h jakie masz wahania Ph.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #236 : Luty 25, 2008, 18:54:00 »

0,5 stopnia Smiley piszę to drugi raz
"stałe ph ale skoki i tak są dzień południe noc o pól stopnia "
Pewnie nastąpiły braki po4 i dlatego rośliny się rozpadają ale nie koniecznie może to być okres przystosowania się roślin więc straty to normalna sprawa
Zbiornik za świeży aby zacząć go nawozić .
robi007
Nowy
*

« Odpowiedz #237 : Luty 25, 2008, 19:31:08 »

0,5 stopnia Smiley piszę to drugi raz
"stałe ph ale skoki i tak są dzień południe noc o pól stopnia "
Pewnie nastąpiły braki po4 i dlatego rośliny się rozpadają ale nie koniecznie może to być okres przystosowania się roślin więc straty to normalna sprawa
Zbiornik za świeży aby zacząć go nawozić .
A tak całodobowo w przeliczeniu  bąbelki na sekundy Smiley to ile wychodzi, czy to po prostu kwestia indywidualna dla każdego zbiornika. A co do padjących roślin to są chyba jakieś felerne bo z innymi nie mam kłopotu. Ale jak padną to trudno. Z nawożeniem też się wstrzymam, przynajmniej dopóki nie zrobę testów PO4 i Fe.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #238 : Luty 25, 2008, 19:42:51 »

ustawienia bąbli to kwestia indywidualna oprta badanie ph rano popoludniu wieczorem i w nocy przez kilka dni i w ten sposób ustawiasz dawkę
Tigerek
Zainteresowany
**

Jedne z najsłodszych na świecie ...

« Odpowiedz #239 : Luty 25, 2008, 19:56:22 »

Mam pytanko:Czy można do tej ,,mieszanki'' dodać np.,,sera floredepot' czy jakieś inne odżywki dla roślin,aby dłużej te minerały się utrzymały w podłożu??

Tyle pytań a tak mało czasu ...
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: