Apacz
Nowy

|
 |
« : Maj 07, 2004, 17:46:01 » |
|
Witam,
mam akwa okolo 180 litrów i w pokrywie, Aquaboro belkę i oświetlenie 2 x 30, więc trochę mało, chciałbym więc zwiększyć ośietlenie akwarium, pojaiwł się też problem zapewne z okrzemkami - moze ktoś ma jakieś rozsądne pomysły jak to zrobić, ew. jak w inny sposób poprawić oświetlenie akwa.
|
|
|
|
|
|
***pozdroofka***
...:::apacz:::...
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2004, 20:51:57 » |
|
zrób dobre odbłyśniki, ja proponuje wymierzyć dobrze wewnętrzne powierzchnie pokrywy i pójść do szklarza niech przytnie odpowiednich rozmiarów lustra, przynjmniej 50% poprawy!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2004, 21:13:27 » |
|
albo całą pokrywę obkleić folią alominiową
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2004, 22:24:52 » |
|
Masz akwarium prostokątne czy profilowane ? W prostokątnym nie ma problemu ale w pokrywie profil trudno znaleźc miejsce, sam sie do tego przymierzam. Podaj wymiary. U mnie w profilu myślę albo dodać świetlówkę z przodu, na wysokości otworów  (tu same uchwyty do swietlowki) albo wymontować elektronikę na zewnątrz i w jej miejsu dać belkę oświetleniową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Apacz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2004, 09:24:48 » |
|
jeżeli chodzi o lustra, to nie iwem czy to sie sprawdzi w tym wypadku, boelementy przykrywające akwa w tej pokrywie w sumie skłądają się z 3 części - 1 belka + 2 elementy zakrywające i nie są one zbyt masywne, wiec nie iwem jak to bedzie jak obciazy sie je lustrem jeżeli chodzi o folię aluminiową, to już jest, jednak rezultaty nie są tak dobre jak sie spodziewałem, dlatego chcce jeszcze poprawić oświetlenie najchętniej własnie dodałbym belkę, tylkom żeby niczego przy tym nie popsuc - wielkim majstrkowiczem nie jestem  no włąśnie, akwa jest profilowane, wmiary: 100 x 40 x 50, jak sie tak przymierzałem, to jedna tak na styk powinna wejsc, jak masz juz jakieś plany jak tego dokonac, to prosiłbym o dokłądne info (jak już wspominałem, to raczej laikiem jestem w tych sprawach), no i skąd i za ile można belkę zdobyć...
|
|
|
|
|
|
***pozdroofka***
...:::apacz:::...
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 09, 2004, 11:23:30 » |
|
Ja spróbuje przytwierdzić uchwyty bezpośrednio do pokrywy, a elektronikę umieścić razem z lektroniką pokrywy. Ale zanim będe rozbudowywał oświetlenie to chyba postawię akwa 140L więc tak szybko testować tego rozwiązanai nie będe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Horpyn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2004, 20:47:09 » |
|
Problemy ze zbyt słabym oświetleniem znam, znam, ale powiem wam co ja wykombinowałem. Mam pokrywę profil z Aquaela na dodatek z wbudowanym filtrem :evil: więc o dostawie rury nie mogłem nawet marzyć były dwie 20W. Po wielu pomysłach wpadł mi do głowy taki, żeby po obu stronach oprawy fabrycznej zamontuję oprawki E27 czyli standard do zwykłych żarówek w które zamontuje oczywiście energooszczędne świetlówki. Oprawki z żarówkami weszły na styk oczywiście w poprzek akwa. Jedyny bład jaki popełnilem to uszczelnienie elektroniki silikonem sanitarnym bo jak wiadomo zawiera on kwas octowy który po kilku dniach zjadł ścieżki na płytce z elektronoką. Następne uszczelniłem silikonem akrylowym. Nad nimi obudowę okleiłem folią odblaskową i wiecie co teraz mam prawdziwy gąszcz roślin który muszę kosić przynajmniej raz na dwa tygodnie. Czytałem oczywiście o tym że temperatura barwowa światła z tego rodzaju oświetlenia nie do końca pasuje do akwa ale z doświadczenia teraz wiem że roślinom to pasuje a i rybki nie narzekają  . Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych... Pozdrawiam !!!
|
|
|
wik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2004, 08:58:25 » |
|
Zastosuj świetlówki T5. Mają średnicę 16mm i 2 zajmują tyle miejsca co jedna T8. No i najważniejsze - T5 o długości 85cm (z oprawami ok. 90cm) mają 39W. Dla twojego akwa (180 L) potrzeba ok. 0,7-0,8W/L co daje ok.120-130W. Masz już 60W tak więc jak wsadzisz 2 x39W (T5) to światła będziesz miał wystarczająco nawet na "holendra". Jeden minus - statecznik elektroniczny do 2 świetlówek T5 (2x39W) kosztuje 125 zł (w PLEXIDAS)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2004, 13:00:53 » |
|
wik a ile kosztują swielówki T5 ? To bardzo ciekawe źródło światła a raczej Wattów  . Szukałem swego czasu cen ale trza sie było logować po cenniki, możesz podać cenę dla długości 90cm ? A statecznik nie jest taki drogi, biorąc pod uwagę ze jest to alternetywą dla przerabianie oryginalnej obudowy co komplikuje jej użyteczność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 23, 2004, 09:00:54 » |
|
Witam! Proponuję pomysleć nad świetlówkami U-kształtnymi Osrama , Jezeli nie przeszkadza Ci to że dają one białe światło. Zaletą jest to że świetlówka taka o mocy 58W i dłg. około 60cm daje 4300 lumenów. Opisy i dane tech. znajdziesz na stronie firmowej www.osram.plPozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Kto się nie przewróci , ten się nie nauczy !
|
|
|
RadkaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 23, 2004, 11:17:34 » |
|
Witam! Tak świetlówki T5 to świetne rozwiązanie, ale......... za chiny ludowe nie mogę dostać u mnie oprawek, mało tego, ze statecznikami też problem. Miałem już w rękach dwie aquarelle (8W, 26cm) ale za 19zł jedna. I czo?? (świetlówki sprowadzono, ale o reszcie nikt nic nie wie)  Za wielka nowość chyba. Kupić pół bidy ale skąd reszty osprzętu i jaka końcowa cena?? Choć jeśli ktoś potrafi skompletować całość (świe.+opr+state.) i cena nie gra dużej roli to polecam to rozwiązanie Dodatkowo świetlówki T5 mają większą sprawność w porównaniu z T8 tej samej mocy. Więc jako dodatek zajmujący mało miejsca to dobre rozwiązanie. Niestety nie znalazłam i prawdopodobnie nie do zdobycia są TLD 890 czy 950 czy 965 (T5) - małej mocy bo akurat takich szukałem. Mam jeszcze pytanie odnośnie oferty OSRAM - w marketach są dostępne krótkie świetlówki 6-8W T5 o barwie zimnej i ciepłej - co wybrać jako dodatek do aqua-glo :?: Pozdr.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2004, 15:00:10 » |
|
Mam jeszcze pytanie odnośnie oferty OSRAM - w marketach są dostępne krótkie świetlówki 6-8W T5 o barwie zimnej i ciepłej - co wybrać jako dodatek do aqua-glo :?: Pozdr. O barwie ciepłej, wprowadzą troche naturalnych kolorów  . A tych Ukształtnych nie gmołem na osramie znaleźć,z restza katroga poruszanei sie po tym katalogu produktów a cen i tak nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuna
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2004, 18:25:52 » |
|
Na stronie Osram , najedź kursorem na Produkty>kliknij katalog produktów>klik.żarówki do ogólnych celów oświ.>klik. świetlówki>klik. 26mm (T8)>klik U-kształtna , Trzonek 2G13
|
|
|
|
|
|
Kto się nie przewróci , ten się nie nauczy !
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 23, 2004, 19:56:47 » |
|
Hm jeśli chodiz o kształt to ciekawa alternetywa. Niestety nie przemawia do mnie techniczny opis barwy, nie ma rysunki przedstawiającego widmo jej światła ani długości fal promieniowania. No i nigdy nie spotkałem się aby ktoś nawet wspominał o wykorzystaniu do celów akwarystycznych, zatem proponuję obstanie przy standardowych rurach  . Jakby ktoś chciał zerknąć: http://catalog.myosram.com/srvc/z_myosram0c8c6910/~flN0YXRlPTI2MzQ4NzA0MTg=Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RadkaS
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2004, 14:27:43 » |
|
Nie wiem czy dobry jest dany model świetlówki OSRAM, lecz ogólnie świetlówki U-kształtne są dopuszczalne w akwarystyce.
W starej knidze Hansa Frey-a jest obrazowo pokazane jak można zamocować oświetlenie - świetlówka liniowa po przekątnej i dwie U-kształtne na wolnych narożnikach. Tym sposobem równomiernie oświetla się akwa. Ciekawe rozwiązanie
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
|