|
tomeek7
|
 |
« : Maj 07, 2004, 13:51:52 » |
|
Witam ponownie! Sluchajcie ostatnio czytalem ze jak kupimy rybki i przywieziemy do domu to nalezy je wpuscic do odrebnego akwa. tzn nie do wlasciwego, zeby sprawdzic czy nasze pociechy sa zdrowe itd. Ale co zrobic jak nie mamy akwy do kwarantanny. Z góry dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2004, 14:00:02 » |
|
No to chyba ryzyk-fizyk :mrgreen: Przynajmniej nie wlewaj wody przyniesionej ze sklepu. Można moim zdaniem jeszcze umieścić rybkę na kilkanaście minut w słoiku i zrobić jej kąpiel w słabym roztworze np. FMC - dawkować odpowiednio mało wg instrukcji. Chyba nie trzeba przypominać, że wody do tego słoika nie dolejewamy z kranu tylko z akwa  Przez pierwsze dni trzeba rybkę ostro obserwować, a jak coś jest z nią nie tak to won.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2004, 15:49:56 » |
|
nie ma innego sposobu gdy nie mamy dwoch zbiornikow?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2004, 18:04:53 » |
|
Jak nie masz innego zbiornika to dobrze jakbys go sobie sprawil. Wydatek na to szklo jednorazowe, ale masz pewnosc, ze nie przywleczesz zadnego chorobska. Ja do swojego akwa za chiny nie wpuscilbym nawet neonka jednego bez kwarantanny. Wedlug cen rynkowych moje ryby sa troche warte i nie zaryzykowalbym.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Maciek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2004, 18:07:18 » |
|
Wydatek na to szklo jednorazowe, ale masz pewnosc, ze nie przywleczesz zadnego chorobska. A czy do takiego "kwarantannika" nie potrzeba grzałki i filtra?
|
|
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2004, 18:18:36 » |
|
no wlasnie przeciez grzalka i filtry sa potrzebne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2004, 18:24:32 » |
|
dobra kupie sobie kwarantannik, tak jak radzicie, ale powiedzcie mi, aby powstal dobry kwarantannik co jest potrzebne a co mozna w pominac dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2004, 19:18:04 » |
|
szkło, filtr i grzałka. Podłoża i roślin nie musisz mieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2004, 19:33:59 » |
|
Ja tam bym wrzucił chociaż moczarkę. Wiecie jak wygląda zbiornik bez roślinek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2004, 19:41:33 » |
|
Tu chodzi o funkcjonalność nie wygląd tym bardziej że najczęsciej uzywa się tam leków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2004, 19:47:19 » |
|
Oczywiście masz rację, ale roślinki pełnią chyba nie tylko funkcje ozdobne? Poza tym ile Cię kosztuje moczarka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2004, 20:04:23 » |
|
3 złote za jeden wiecheć, po co ją niszczyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2004, 20:22:21 » |
|
Ja płaciłem 1.90  Poza tym rośnie jak głupia. Kupiłem trzy o długości ok. 20 cm, teraz mam już ze siedem i kilka małych...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2004, 21:16:09 » |
|
Ja tam bym wrzucił chociaż moczarkę. Wiecie jak wygląda zbiornik bez roślinek... Wiemy bo mamy :mrgreen: . Ma akwa sterylne z para royali. Mysle tak jak Sarmik. W kwarantannie nie potrzeba zadnych roslin bo i z nimi mozna cos przywlec.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2004, 21:26:05 » |
|
Wiem, bo przywlokłem  Moczarki do kwarantanny mam z własnej hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|