Zastanawia mnie trochę Twój pomysł z klapą, czy nie masz za dużych widocznych dziur (grubości wycinarki, lub czym tam wycinałeś)na styku?
Ciąłem brzeszcotem. Szczeliny nie są duże. Ubytek drewna zastąpiła częściowo warstwa lakieru. Niedługo pokaże zdjęcia z oświetleniem.
Poza tym z tego, co na razie myślałem, to raczej skłaniałem się do klapy na całą długość akwa, żeby nie musieć zdejmować pokrywy do sprzątania - wydaje mi się jednak że z tą Twoją też da rady. Swoją droga jakie są wymiary pokrywy/klapy?
Na całą długosć... hmmm. Nie wiem czy nie straciłaby wtedy swojej sztywności. Pokrywa ma 100cm na długość. Klapa jest ustawiona centralnie i ma szerokość 40cm. Wystarczająco dużo żeby nie trzeba było zdejmować pokrywy do jakichkolwiek prac.
Ciągnąc dalej kwestie klapy to ile dajesz oświetlenia, bo taka klapa teoretycznie pozwala łatwiej zamieścić dużo więcej świetlówek (nawet pod klapą) ale wtedy spadnie jej "użyteczność". Jakbyś miał jakieś zdjęcie z elektryką (tak wizulanie żeby zobaczyć co gdzie umieściłeś) to też byłbym wdzięczny.
Dałem 2x39W. Obiecuje zdjęcia niebawem.
kupilby piekne deseczki u8 stolarza
Deski są znacznie cięższe niż OSB.
pokrywa z racji grubosci materialu z jakiego jest wykonana jest dla mnie na oko zbyt masywna- rozwizanie dobre do zbiornikow na poziomie 450 wzwyz moim zdaniem
Im ciensze drewno, tym mniej sztywna konstrukcja. Pokrywa o grubości 10mm nie wygląda masywnie, a na akwarium 450l byłaby zdecydowanie za mało sztywna.