Zibo
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 09, 2008, 18:08:42 » |
|
Witajcie. Szukałem ale nie znalazłem takiego tematu. Polećcie mi jakieś rybki zimnowodne. Posiadam akwarium takiego kształtu ...  40L. Chciałbym żeby były to łagodne rybki, dowiedziałem się już że są to np. kardynałki i welonki. Co do tego mógłbym jeszcze dobrać? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2008, 18:45:34 » |
|
witaj INHO tylko bym wybrał kardynałki z 10 sztuk a roslinki to rogatki, kabomby i dalej nie wiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2008, 08:57:33 » |
|
Raczej kardynałki  Dla welonek jest to za mało Przy większym litrażu pokusiłbym się o .. polski biotop  Np z okoniami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2008, 09:48:48 » |
|
Panowie, to tylko same kardynałki mi zostały do wybrou? Chociaż ze 3 gatunki...  bo tak same kardynałki to trochę smutno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2008, 09:54:28 » |
|
Ciernik,cierniczek wiem że to ryba o podobnym wzroście jak neon innesa  Może różanka przy większym litrażu ech bym sobie miał bassa może jakiś sumik??słonecznica pospolita strzelba potokowa wybór należy do Ciebie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 09:58:05 wysłane przez marnes »
|
|
GG 10744841   Mój były mały pies teraz jest większy
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2008, 10:06:08 » |
|
Trochę mały ten litraż żeby się bawić w parę gatunków zimnowodnych, jeżeli tak chcesz mieć parę gatunków to nie warto by było pomyśleć jednak o grzałce? Wtedy wybór miałbyś zdecydowanie większy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2008, 10:12:23 » |
|
...No ale jak się uparł to CO mu zrobisz chce mieć zimnowodne niech ma  Z grzałką to prawda wybór jest o wiele większy! Ale zimnowodne tez ma swój urok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2008, 10:33:12 » |
|
hehe czyli wybór jest, ale znów akwa za małe i nie można za dużo gatunków tak? Ale ze dwa by się nadały? np. kardynałki i sumiki  Pomyślę o większym, na razie nie mam kasy żeby kupować akwa skoro jakieś mam i coś tam można zwodować. Grzałkę też mam. Tylko pomyslałem że może by zimnowodne, ale jak Wam powiem jakie teraz mam rybki to mnie zaraz zezwiecie... ... ale Wam powiem  2x czarne molinezje 2x białe molinezje 2x mieczyki 2x gupiki 2x kardynałki 2x neon inesa 1x sprzątacz (glonojad) nie wiem już jak wy go nazywacie, wiem że jest kilka gatunków - taki co się przyssa i liże hehe  Filtr Aquael 100 zewnętrzny kaskadowy zielony - dość wiekowy ale działa. Grzałka Aqua Szut 50W z termostatem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 10:37:13 wysłane przez Zibo »
|
|
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2008, 10:45:08 » |
|
Nie posługuj się czarne i białe molinezje to nic nie służy a jeszcze trochę utrudnia czytanie pisz 4x molinezje... IMHO molinezje mieczyki muszą mieć akwa od 100l w górę.Neony to ryby stadne dokup je jeszcze tak do 10... ...glonojad czyli zbrojnik niebieski to tez jest za duży na ten litraż gupiki pozostaną ale możesz jeszcze dokupić z dwa zamiast zbrojnika kup 4 otoski nie rosną na takiego kolosa  jak byś chciał to możesz jeszcze dokupić razborek tak z 5 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2008, 10:49:45 » |
|
Więc chyba jednak oddam molinezje i mieczyki, neonów dokupie bo fajne są, kardynałki znów zimnowodne. Ten glonojad jeszcze jest mały, ma 3cm. Faktycznie Razbora też fajna, ale one w stadzie od 10 rybek lubią, no ale jak znajdę w sklepie to może kupię. I pewnie kardynałki tez wydac mo zimnowodne? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2008, 10:57:35 » |
|
Ja Ci proponowałem te rybki które musisz oddać i te które możesz kupić lub dokupić.Ale przepraszam razborki muszą być od 10 ale i tak możesz kupić.Nie mówiłem nic o zimnowodnych neony są ciepło więc jak chciałbyś zimnowodne rybki to musisz wszystko oddać  Glonojada jak będzie miał 8cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 10, 2008, 11:10:43 » |
|
Tak wiem Dlatego jak mam oddawać to wolę tylko dwa kardynałki, może jakoś reszta wytrzyma, neonów dokupie ale jak będę miał taką okazję to mieczyki kardynałki i molinezje oddam, glonojada na razie zostawie, a dokupie gupików i neonów. I może jeszcze tą razbore, na początek z 6 i potem jeszcze kilka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2008, 11:16:04 » |
|
No wiesz...  Kardynałki to ryby zimnowodne więc nie lubią ciepła oddaj: Molinezje x4 mieczyki x2 Kardynałki x2 A dokup: Neon innesa x6 Gupik pawie oczko x2 i te razbory na razie x4 później dokup jeszcze x4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2008, 11:24:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2008, 11:47:01 » |
|
Czy rybki wolą spokój i stałą wodę czy jak woda krąży Zależy jakie ryby. Bojowniki wolą stojacą i spokojną wodę, ale już np neony będą wolały nurt wody. Z obserwacji mogę powiedzieć że gupiki uwielbiają silny prąd 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|