Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile razy karmicie?  (Przeczytany 3863 razy)
sarcia
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2008, 16:52:01 »

Ile razy karmicie2czy 3 razy bo ja 3 i od czasu do czasu 1lub 2 dni nic nie daję.Tak mi poradził prowadzący sklep akwarystyczny. Jak wy robicie?
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2008, 16:56:27 »

Istnieje opcja szukaj   

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
natka43
Zainteresowany
**

Uwielbiam gupiki

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2008, 15:43:36 »

Ja raz w tygodniu nie daje wogóle nic.Rybki karmie 2 razy dziennie.Czasami daje też moim rybkom ochotki....... Roll Eyes

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2008, 15:48:09 »

ja w zależności od tego ile czasu spędzam w domu:)...jeśli mało to tak 2 razy dziennie...a jeśli na ten przykład siedze w weekend w domu cały dzień(co się nie często przytrafia) to karmie i 5 razy hehe...tylko bardzo malutkimi porcjami i staram się robić to wtedy wybiórczo.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2008, 19:06:46 »

a ja karmie raz dziennie Smiley po prostu do baniaka wedruje kawalek kostki mrozonki i po problemie Smiley narybek i mlode ryby wartoczescie karmic, dorosle moim zdaniem wystarczy raz dziennie.chyba,ze mamy jakies wyjatkowo delikatne rybcie albo chorowite Wink

Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2008, 02:53:30 »

to zależy również co się ma w akwa, rodzaj pokarmu, częstotliwość podawania, pora dnia, różne gatunki - różne opcje.. ogólnikowo rzecz biorąc ryby intensywniej żerują nad ranem i pod wieczór, ale są też gatunki żerujące w nocy  Wink

p.s. mój kiryśnik lubi papu wrzucone od czasu do czasu o 2 w nocy  Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2008, 02:59:06 wysłane przez Dagnabbit » Zapisane

T29 Cheesy
Pozdrawiam
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2008, 09:09:26 »

ja karmię 2 razy dziennie
rano toche suchego
po południu mrożonki, które u mnie są podstawą diety moich ryb, zarówno w morskim jak i w słodkowodnym
ja swoje zbrojniki i kirysy przyzwyczaiłem do karmienia w dzień, różnie czasem rano czasem po południo wrzucam po pół tabletki na głowę u zbrojków i szczyptę kiryska dla kirysów, wszystkie się zbiegają i zerują Smiley
pozdrawiam

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2008, 09:37:45 »

Ja karmę 1xdziennie po powrocie z pracy czyli ok. 15:30. Po zgaszeniu światła 2-3x na tydzień daję trochę dla ryb dennych. Pozdrawiam.
Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2008, 00:56:31 »

A ja spytam troszkę inaczej.
Nie jak często karmicie tylko, jak często należałoby karmić rybki?  Wink

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2008, 18:54:14 »

A ja spytam troszkę inaczej.
Nie jak często karmicie tylko, jak często należałoby karmić rybki?  Wink
zobacz wątek ''głodówka'' -zdania co do częstotliwości karmienia i stosowania głodówki są podzielone

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2008, 20:48:58 »

Ja odpowiem inaczej: 1/14 tego co powinny zjeść ryby  w ciągu tygodnia, ale nie więcej niż to, co spowodowałoby ich przytycie o 1/15 grama powyżej normy. Pozdrawiam. Sorry za żart.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2008, 20:51:39 »

myślę że powinny dostawać 2-3 razy dziennie po troszku, najlepiej mniej więcej o tej samej porze Smiley
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2008, 21:39:19 »

Ja karmie na ogol raz dziennie. 3 razy w tygodniu roznymi suchymi. 4 razy w tygodniu roznymi mrozonkami. Od swieta zywym.
Glodowke robie wtedy kiedy mnie nie ma.. a to zdarza sie dosc czesto. Czasem karmie tez pare razy dziennie jak w TV nic nie idzie i chce zobaczyc jak rybki sie poruszaja (ale wtedy serio malutkie szczypty) ;]

No i ryby generalnie jeszcze zyja Cheesy

Zreszta w naturze tez nie dostaja tyle samo i o tej samej porze, wiec powinny byc przyzwyczajone do nieregularnosci. No chyba ze sie odzwyczaily przez miesiace/pokolenia trzymania w sklepach/hodowlach.

Ja tam sie swoja droga dziwie, co tak naprawde jedza moje kiryski karlowate. Pyszczki maja za male nawet na najmniejsza karme i widac ze zarcie ich w ogole nie obchodzi, jak inne ryby jedza. Pewnie jakies mikroresztki z karmienia potem wygrzebuja z ziemi albo jakies pierwotniaki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2008, 21:43:11 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2008, 03:26:47 »

Zreszta w naturze tez nie dostaja tyle samo i o tej samej porze, wiec powinny byc przyzwyczajone do nieregularnosci.
otóż.. nie do końca masz rację  Wink
o ile znalezienie pokarmu w środowisku naturalnym oczywiście jest kwestią przypadku i podlega nieregularności, to ryby mają swoje godziny intensywnego żerowania, w których tego pokarmu poszukują  bardziej Smiley

T29 Cheesy
Pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2008, 10:28:20 »

A ja podsumuję cała dyskusję w ten sposób:
Zdrowa ryba to głodna ryba Smiley
Ja swoje karmię raz dziennie, czasami nawet nie ... karmię je dosyć nieregularnie. Czasem dostają częściej (2 x dziennie). Czasem kiedy wyjeżdżam na weekend - w ogóle nie dostaję. IMHO to najlepszy sposób na karmienie. Nie ma problemu z utrzymaniem czystości, stabilnymi parametrami.
@Dagnabbit - tak masz rację, niektóre ryby są aktywne w różnych porach dnia. Przykładem są zbrojniki, które powinniśmy karmić przed zgaszeniem światła. Mimo wszystko lepsza jest nieregularność w karmieniu - ryby wtedy zachowują się bardziej naturalnie, pływają, szukają pożywienia a nie czekają na 17:13:35 aż dostaną papu jak zwykle.

Co do rodzajów pokarmu - co mam akurat pod ręką. Nie mogę powiedzieć ze w parzyste mrozonki, w nieparzyste suchy a w niedziele żywy ... moje nigdy nie wiedzą co dostaną - zreszta ja też nigdy nie wiem czym je będę akurat dzisiaj karmił

Musze powiedzieć, że u mnie się to sprawdza i po zachowaniu i wyglądzie moich ryb mogę powiedzieć, że taka dieta im odpowiada.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: