|
tomeek7
|
 |
« : Maj 04, 2004, 17:23:36 » |
|
Mam pytanie czytalem poprzednie posty i chcialbym sie dowiedziec czy neonki inessa moga byc w wodzie ktora ma pH 7 i 12*n dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2004, 21:27:33 » |
|
Żyć mogą  ale napewno w takich warunkach ich nie rozmnożysz ... Najlepsze wrunki dla inesków to Ph 5,5 4-5*N jak osiągnąć taką miękką wodę jest napisane w dziale "zrób to sam" Ph obniża się poprzez doadnie garbników (bardzo porządanych przez ineski  ) np z torfu. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2004, 07:54:56 » |
|
Neonków jeszcze nikt w polsce nie rozmnożył Tramal
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2004, 09:08:58 » |
|
Czerwonych nie michale ,ale ineski to nic trudnego tylko trzeba chcieć - mojemu znajomemu się udało - odchował w sumie około 10 sztuk ale to i tak nieźle moim zdaniem jak na początek (robił 4 podejścia do tarła). W necie jest mnóstwo info jak rozmnażać neony inesa wystarczy poszukać ... Pozdrawaim.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2004, 10:10:00 » |
|
a czarnych neonów ktos rozmnożył w polsce :?:
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2004, 16:24:29 » |
|
Nie mam pojęcia Raffy  w publikacjach piszą że rozmnaża się tak samo jak ineski , jak w polsce nie mam pojęcia. Często po cenie można dojść do tego które łatwiej rozmnożyć i tak neon czerwony 5zł , nein inesa 3zł neon czerny 2,50  pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2004, 16:25:47 » |
|
a diamentowych ? sox za gluoie pytania 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2004, 16:30:29 » |
|
ech nie wiem  najlepiej w Okazie zapytaj o wykaz cen wszystkich gatunków ryb które oferuje ich hurtownia może Ci pomogą  ( o ile nie biorą ryb z holandii  ) Pozdr
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2004, 23:33:44 » |
|
Neonków jeszcze nikt w polsce nie rozmnożył Tramal wszystkie gatunki neonów (inessa i czerwone) są w Polsce rozmnażane z powodzeniem !!!!!!!! Dziś rozmnażają je nawet hobbyści. Teraz w dobie filtrów RO neony nie są już rybami tak problemowymi jak przed laty. Bystrzyk Axelroda (potocznie zwany neonem czarnym) i zwinnik costello (potocznie zwany neonem zielonym) również zostały już rozmnożone przez Polaków dobrych kilka jeśli nie kilkanaście lat temu. Myślę że macie zbyt krytyczne zdanie o Polskiej akwarystyce, a ma przecież ona bardzo długą historię. Jesteśmy krajem który liczy się na światowej scenie akwarystycznej, a nasze firmy (Aquael,Tropical itp.) są znane i rozpoznawane na całym świecie. Jako ciekawostkę na koniec warto wspomnieć że np. weloniasta forma żałobniczki po raz pierwszy została wychodowana przez polaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaja_xxx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2004, 20:10:46 » |
|
Neonków jeszcze nikt w polsce nie rozmnożył Tramal Jak nie jak tak  Nie ma rzeczy niemożliwych dla akwarystów... Neonki wcale nie tak trudo rozmnozyć, tylko trzeba im stwożyć dobre warunki. W porównaniu z rozmnózką bocji wspaniałych czy pstrążenic neonki to pestka Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2004, 10:23:41 » |
|
Gdybym miał neonki na perwno sam bym sie o to pokusił , tylko ta twarda woda ech.... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2004, 12:34:53 » |
|
Hmm Lukasie ale czy obecnie rozmnaża sie neonki czerwone w Polsce  ? Kiedyś to możliwe, inna woda (wiem filtry R.O. ale mimo wszystko...), ale teraz ? Bo gadałem troche ze starymi hodowcami którzy zajmują się akwarystyką od 40-50 lat  i mówili że teraz jest woda zupełnie inna, pewnie chodzi o zanieczyszczenia. A po filtrze R.O. wodę trzeba też umiejętnie wzbogacić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2004, 18:36:37 » |
|
Mnie bardzo ciekawi zagadnienie rozmnażania neonków czerwonych w polsce , to jak to jest naprawdę??? Może kto zna hodowcę któremu sie to udało niech wystąpi ! ? !  ja wiem tylko o ineskach. Kurcze ciekawe... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2004, 18:47:04 » |
|
Sorki ale mi chodziło o czerwone
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2004, 16:19:16 » |
|
Hmm Lukasie ale czy obecnie rozmnaża sie neonki czerwone w Polsce  ? Kiedyś to możliwe, inna woda (wiem filtry R.O. ale mimo wszystko...), ale teraz ? Bo gadałem troche ze starymi hodowcami którzy zajmują się akwarystyką od 40-50 lat  i mówili że teraz jest woda zupełnie inna, pewnie chodzi o zanieczyszczenia. A po filtrze R.O. wodę trzeba też umiejętnie wzbogacić. Wiesz, wydaję mi się że tak. Neon czerwony jest rybą która w handlu występuje dość powszechnie a jej cena oscyluje w granicach 4zł, jest więc rybką stosunkowo niedrogą. Gdyby był rybą imprtowaną to to jego cena kształtowała by się na poziomie 6-8zł. Mam jeszcze pytanie ,czy pisząc o rozmnażaniu neonów czerwonych masz na myśli hodowlę komercyjną czy amatorską? PS: Miałem gdzieś ciekawy artykół o rozmnażaniu neonów - muszę go poszukać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|