baku
Stały użytkownik

|
 |
« : Maj 03, 2004, 13:30:44 » |
|
miałem parke gurami całujace od jakiegos miesiaca samica zaczela mi strasznie chudnac jadla normalnie ale strasznie hudla plywala chwiejąc sie na boki a wreszcei padla teraz zauwazylem ze moj samczyk zachowuje sie podobnie zaczyna chudnac i tez zaczyna bujac sie na boki co to moze byc jaka moze byc tego przyczyna inne rybcie molinezje mieczyki wariatusy skalary zachowuja sie normalnie nic im nie dolega prosze o jakies rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2004, 07:52:58 » |
|
Czy te objawy co podałem są takie czy nie :?: OBJAWY - ryba staje się apatyczna, przebywa pod powierzchnią wody lub chowa się między roślinami, bądź w kącie akwarium. Łuski ma nastroszone, czasem nawet uszkodzone. Na skórze widoczne są rozjaśnienia, odbyt jest niekiedy zaczerwieniony. Mogą również wystąpić płaskie bąble pod skórą. Barwa staje się bledsza od naturalnej. Oczy są wyłupiaste, a na skrzelach może wystąpić zmatowienie.
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
baku
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2004, 21:53:21 » |
|
NIE TAKICH OBJAWOW NIEMA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2004, 22:30:40 » |
|
ja mam w akwa takie objawy wlasnie co to??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2004, 11:30:33 » |
|
Jog czy masz też guraminy :?: Baku a masz na aqa pokrywe :?:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2004, 13:02:31 » |
|
nie nie mam goraminow ale mi chodzi o objawy OBJAWY - ryba staje się apatyczna, przebywa pod powierzchnią wody lub chowa się między roślinami, bądź w kącie akwarium. Łuski ma nastroszone, czasem nawet uszkodzone. Na skórze widoczne są rozjaśnienia, odbyt jest niekiedy zaczerwieniony. Mogą również wystąpić płaskie bąble pod skórą. Barwa staje się bledsza od naturalnej. Oczy są wyłupiaste, a na skrzelach może wystąpić zmatowienie. duzo z tych jast takich co to i jak to leczyc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2004, 13:37:18 » |
|
Weług mnie jest to Posocznica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2004, 13:49:58 » |
|
Jog masz problem odłów zdrowe ryby jak najszybciej do innego zbiornika jest to puchlina wodna :arrow: PUCHLINA WODNA Choroba ta jest wywołana przez bakterie pseudomonas punctata, znajduje się we wszystkich rodzajach wód. Zapadają na nią tylko ryby osłabione lub stare. W wadliwie prowadzonych hodowlach zdarza się bardzo często. OBJAWY - ryba staje się apatyczna, przebywa pod powierzchnią wody lub chowa się między roślinami, bądź w kącie akwarium. Łuski ma nastroszone, czasem nawet uszkodzone. Na skórze widoczne są rozjaśnienia, odbyt jest niekiedy zaczerwieniony. Mogą również wystąpić płaskie bąble pod skórą. Barwa staje się bledsza od naturalnej. Oczy są wyłupiaste, a na skrzelach może wystąpić zmatowienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2004, 13:52:20 » |
|
acha i potem wymień wodę tak 60%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2004, 13:53:03 » |
|
Posocznice są chorobami wywołanymi przez wirusy jednakże bardzo często występuje zakażenie wirusowo-bakteryjne. Objawy są bardzo różne obrotowy ruch ryby, obrzmienie narządów i te które podałeś Jog. Leczenie znalazłem w "akwarium" 6\84
Detreomycyna - 80 mg/l wody, kąpiel 4-godzinna Streptomycyna - 10 mg/l wody, kąpiel 8-godzinna Aureomycyna- 3-13 mg/l wody, kąpiel kilkudniowa Mepatar - Polfa - wg receptury Wszystkie kąpiele z antybiotykami w osobnym aqa bez roślin! Sulfamerazyna - 16 20 mg/10 dkg masy ciała ryby w pokarmie przez 2 tygodnie Sultatiazoi - jak wyżej furazolidon - 10 mg/kg masy ryby do karmy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2004, 12:36:51 » |
|
mam ryby rambo na puchline 3 zdechly i dolalem mfc bo nie wiedzialem co to  :D: i juz jest wszysto OK:P:P:PP:P::hehehe rambo mowie wam rambo:P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2004, 12:43:10 » |
|
Sulfamerazyna - 16 20 mg/10 dkg masy ciała ryby w pokarmie przez 2 tygodnie Sultatiazoi - jak wyżej furazolidon - 10 mg/kg masy ryby do karmy
A jak ważysz ryby ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2004, 21:36:24 » |
|
albo i nie rambo znowu mi padl dzis giceps glonc za 15 zeta;( czy puchlimie mozna leczyc i jak tak to czym??halp puki cos jescze rzyje:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2004, 22:05:50 » |
|
Puchlina to choroba zaraźliwa, oraz trudna do wyleczenia. Leczyć można jednym z tych leków: :arrow: Sera Bactopur Direct :arrow: Chloromycetyna( 40mg/1l wody przez około 10-20 godzin) :arrow: Achromycyna( 1g/100l wody przez około 4 dni)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|