Witam
BARDZO PROSZĘ O POMOC
Minęło dziś 3tyg. od założenia zbiornika 240l, eheim 2226+deszczownica umieszczona pod lustrem wody-otwory pod kątem 45st do lustra wody, co2 z butli wysokociśnieniowej od 7dni, ok. 1b/s, oświetlenie 2x54 narva T5 NATURE SUPERB 8000K + NARVA T5 BIOLIGHT 960 6000K 8godz. + 1x54 narwa 1godz 6000K(paliła się tylko przez 2 tydzień-zaraz po pojawienu sie nitek wyłączyłem), podłoże biogrunt granulat ok. 4cm grubości+grys bazaltowy ok. 6-8cm grubości, bogato obsadzone roślinnością, jeszcze nie nawożone
0. uruchomienie sprzętu, obsada roślin, światło 2x54W przez 8godz.
1. po pierwszym tygodniu - podmieniłem wode około 60l odstaną 24h kranówe, zmniejszyłem wypływ z filtra do ok.20% całkowitej mocy, dodatkowo 1x54W przez 1godz.
2. po drugim tygodniu - podmieniłem wode ok. 50l, 30l destylowanej reszta kranówa odstana, dałem 3 molinezje, wyłączyłem 1x54W, pali się tylko 2x54W, pojawiły się nitki na szybach ok. 2-5mm długie i na kilku roślinach 2-5mm długie oraz wstęgi ok.10-15cm, pousuwałem większość ręcznie, dodałem 22ml potasu AQUAART
parametry wody
ph 7,8-8,0 raczej 7,8
GH 25
KH 21
kran ph 8
zamówiełem RO
obsada
3 molinezje
4 kosiarki
6 otosków
3 zbrojniki
4 bocje wspaniałe
10 amano
3. po trzecim tygodniu
nitki wróciły chyba w takim samym natężeniu jak tydzien temu, faktycznie dużo ich nie ma ale jednak są
planuje jutro
- podmienić wode-30l destylowanej (filtra jeszcze nie ma)+10odstanej rurowitu - zbijemy jeszcze twardości (nie mam wiecej destylowanej a nie chce wiecej kasy dawac za wode i tak to juz drugi raz 30zł za wode!!!)
- co2 zostawie na tym samym poziomie
- zmienie kombinacje żarówek na 2x54W BIOLIGHT 960 6000K - glony zaczną się cofać?
- dodam korzeń - garbniki zaczną sie wydzielać - glony zaczną się cofać?
- do podmienianej wody dodam zaparzoną herbatę liściastą zieloną tylko nie wiem ile, myślę żena początek 2 stołowe łyżki (oczywiście zaparze i wleje płyn a nie liscie-zeby ktos nie myslał) - glony zaczną się cofać?
- 11 ml potasu,
- skrócić jeszcze czas naświetlania?
- czy jak zbile jeszcze ph to nitki ustąpią?
parametry
ph 7,4-7,6
kh 18
gh 22
po4 0,05-0,1 ze wskazaniem na 0,1 trzeba miec naprawde dobry wzrok
wszystkie testy zooleka
Proszę bardziej doświadczonych akwarystów o udzielenie wskazówekjak definitywnie pozbyć sie nitek>