Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « NITKI, NITKI A TWARDOŚĆ WODY
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: NITKI, NITKI A TWARDOŚĆ WODY  (Przeczytany 10281 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Styczeń 02, 2008, 21:32:33 »

Witam
BARDZO PROSZĘ O POMOC
Minęło dziś 3tyg. od założenia zbiornika 240l, eheim 2226+deszczownica umieszczona pod lustrem wody-otwory pod kątem 45st do lustra wody, co2 z butli wysokociśnieniowej od 7dni, ok. 1b/s, oświetlenie 2x54 narva T5 NATURE SUPERB 8000K + NARVA T5 BIOLIGHT 960 6000K 8godz. + 1x54 narwa 1godz 6000K(paliła się tylko przez 2 tydzień-zaraz po pojawienu sie nitek wyłączyłem), podłoże biogrunt granulat ok. 4cm grubości+grys bazaltowy ok. 6-8cm grubości, bogato obsadzone roślinnością, jeszcze nie nawożone
0. uruchomienie sprzętu, obsada roślin, światło 2x54W przez 8godz.
1. po pierwszym tygodniu - podmieniłem wode około 60l odstaną 24h kranówe, zmniejszyłem wypływ z filtra do ok.20% całkowitej mocy, dodatkowo 1x54W przez 1godz.
2. po drugim tygodniu - podmieniłem wode ok. 50l, 30l destylowanej reszta kranówa odstana, dałem 3 molinezje, wyłączyłem 1x54W, pali się tylko 2x54W, pojawiły się nitki na szybach ok. 2-5mm długie i na kilku roślinach 2-5mm długie oraz wstęgi ok.10-15cm, pousuwałem większość ręcznie, dodałem 22ml potasu AQUAART
parametry wody
ph 7,8-8,0 raczej 7,8
GH 25
KH 21
kran ph 8
zamówiełem RO
obsada
3 molinezje
4 kosiarki
6 otosków
3 zbrojniki
4 bocje wspaniałe
10 amano

3. po trzecim tygodniu
nitki wróciły chyba w takim samym natężeniu jak tydzien temu, faktycznie dużo ich nie ma ale jednak są
planuje jutro
- podmienić wode-30l destylowanej (filtra jeszcze nie ma)+10odstanej rurowitu - zbijemy jeszcze twardości (nie mam wiecej destylowanej a nie chce wiecej kasy dawac za wode i tak to juz drugi raz 30zł za wode!!!)
- co2 zostawie na tym samym poziomie
- zmienie kombinacje żarówek na 2x54W BIOLIGHT 960 6000K - glony zaczną się cofać?
- dodam korzeń - garbniki zaczną sie wydzielać - glony zaczną się cofać?
- do podmienianej wody dodam zaparzoną herbatę liściastą zieloną tylko nie wiem ile, myślę żena początek 2 stołowe łyżki (oczywiście zaparze i wleje płyn a nie liscie-zeby ktos nie myslał) - glony zaczną się cofać?
- 11 ml potasu,
- skrócić jeszcze czas naświetlania?
- czy jak zbile jeszcze ph to nitki ustąpią?
parametry
ph 7,4-7,6
kh 18
gh 22
po4 0,05-0,1 ze wskazaniem na 0,1 trzeba miec naprawde dobry wzrok
wszystkie testy zooleka

Proszę bardziej doświadczonych akwarystów o udzielenie wskazówekjak definitywnie pozbyć sie nitek>Sad
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 21:36:57 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2008, 21:39:34 »

dodam korzeń - garbniki zaczną sie wydzielać - glony zaczną się cofać?
Być może ...
do podmienianej wody dodam zaparzoną herbatę liściastą zieloną
Po co Huh

Nie napisałeś nic o nawożeniu ...

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2008, 21:46:36 »

sebos napisałem tylko w tym gąszczu nic nie widac

cały czas bez nawożenia
po 2 tygodniu dałem przy podmianie 22ml potasu aquaartu
jutro planuje połowe dawki tj 11ml

podłoże tak jak pisałem biogrunt+grys, dlatego jeszcze nie nawoże, chociaż obciołem kilka liści
ale rośliny ładnie bomblują i mają spore przyrosty,
wypadła mi tylko blyxia, i glosia sie wydłuzyła(wsadze nową jak opanuje nitki i zwieksze swiatło)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2008, 21:50:08 »

Hmmm ... myślę że na razie trzeba chyba troszkę poczekać ...
podłoże tak jak pisałem biogrunt
Wiem że sporo osób ma z tym podłożem i z tymi nawozami problemy ... właśnie między innymi nitki ... (ja zresztą też w 30-tce)
Jest jeszcze jedna opcja - zastosować się do wskazówek producenta ... czyli zakupić pokaźne stado kosiarek, amanek i molinezji ... i patrzeć jak regularnie czyszczą akwarium z nitek ...

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2008, 22:05:06 »

przyznam ze nie znam sie na tym swietle zabardzo... wiec oswieccie mnie panowie:  czy 2x54 +1x54 czy to nie 2xza duzo? Undecided

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2008, 23:47:10 »

przy takim oświetleniu fotosynteza u roślin zachodzi szybciej i intensywniej wiec juz jest potrzebne podawanie co2
to jeszcze nie jest dużo 0,74W/l przy około 220l

może ktoś jeszcze coś doradzi
a ta herbata też zawiera garbniki-podobno, tylko jedna wada troche barwi wode
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 23:49:09 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2008, 08:19:51 »

Przy tak dużej twardości wody żadna herbata nie pomoże, a tym bardziej 2 łyżki. Dolewanie potasu nic tu nie da. Masz jeszcze świeże akwa. Podmieniaj regularnie wodę i nie wsadzaj rąk do filtra. Uzbrój się w cierpliwość. 2x54W nie więcej niż 8 godz. Karmienie raz dziennie delikatnie. Garbniki przy twrdości powyżej 10 są bez sensu. Zwiększ wydajność filtra! Za około 3 tyg powinno sę unormować. Pozdrawiam.
PS: czym jest ten grys?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 08:22:43 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2008, 08:23:26 »

a ta herbata też zawiera garbniki-podobno, tylko jedna wada troche barwi wode

Albo rybki albo pipki jak to mawia mój kolega... albo glony albo garbniki choć nie wiem czy coś Ci dadzą przy tych twardościach. O herbacie zapomnij. Wodę masz jeszcze trzy razy za twardą więc bez filtra RO się nie obejdzie. Nie karm ryb na razie to Ci glonożercy zajmą się nitkami. Podmieniaj wodę i czekaj na stabilizację zbiornika.

PS. Widzę, że Janusz już napisał co miałam na myśli Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 08:25:03 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2008, 09:50:39 »

okey
-podmienie dziś wode 35l destylowanej+15 kranówy
-ro kurier dzis przywiózł tak wiec zaraz go odpale i podmiany co 2 dni około 10% tylko na ro aby zbić twardości
-filtr ustawie na 50% i tak bedzie niezły młyn, deszczownice opuszcze niżej, ale uważam ze tlenu jest wystarczająca ilość od roślin chyba ze sie myle, chyba ze ma to inne zadanie spełnic
sprzątaczy wogóle nie karmie, najbardziej chyba pracowite molinezje potem otoski, a i amano widze ze zglodniały

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2008, 10:14:29 »

Z czystej ciekawości : jakie masz wypełnienie filtra?
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2008, 12:04:18 »

standard to co dał eheim-pewnie nic specjalnego
od dołu:
substrat (takie jakby rurki pocięte na kawałki),niebieska gąbka, znowu substrat tyle że grubszy niz ten na dole, biała gąbka
deszczownica na bocznej sciance po przeciwnej stronie od wlotu ok. 4cm pod lustrem wody, otwory 45stopni pod katem do lustra, moc 1 tydzień prawie na maxa, 2 i 3 ok. 20%
rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2008, 15:27:44 »

sprzątaczy wogóle nie karmie, najbardziej chyba pracowite molinezje potem otoski, a i amano widze ze zglodniały

Z mojego doświadczenia na nitki mogę zdecydowanie polecić kosiarki. Mam dwie młode kosiarki w 112l i w ciągu jednej nocy wyczyściły z nitek dość mocno już zaatakowane akwa. Otoski i amano też mam, ale przy pracowitości kosiarek bledną. Z kosiarkami jest tylko taki problem, że spore rosną, no ale pewnie też z tego powodu są takie skuteczne...

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2008, 23:23:08 »

Przy tak dużej twardości wody żadna herbata nie pomoże, a tym bardziej 2 łyżki. Dolewanie potasu nic tu nie da. Masz jeszcze świeże akwa. Podmieniaj regularnie wodę i nie wsadzaj rąk do filtra. Uzbrój się w cierpliwość. 2x54W nie więcej niż 8 godz. Karmienie raz dziennie delikatnie. Garbniki przy twrdości powyżej 10 są bez sensu. Zwiększ wydajność filtra! Za około 3 tyg powinno sę unormować. Pozdrawiam.
PS: czym jest ten grys?

grys bazaltowy granulacja 2-5mm

pierwszy dzień walki z nitkami 03.01

-podmiana wody 10% RO+11ml potasu
-usunięcie nitek z roślin

parametry
-oświetlenie zmniejszyłem do 54W 8godz.
-co2 wyłączyłem
-filtr 50% mocy
-wsadziłem korzeń

kurcze, myślałem ze sie uda w miare dobrze odmulić dno (odmulacz tetry 500, ten długi, 3 częsciowy) le nie udało mi się sprawić aby woda zaczeła się przez niego przelewać Sad Angry Embarrassed
dałem nawet pończoche i pieluche tetrową na składaniach aby syfy sie zatrzymywały, a tu porażka, jakies rady??

plan na sobotę
-podmiana 10% ro
-ręczne usunięcie nitek

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 17:36:19 wysłane przez slaw2006 » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2008, 23:34:15 »

kurcze, myślałem ze sie uda w miare dobrze odmulić dno (odmulacz tetry 500, ten długi, 3 częsciowy) le nie udało mi się sprawić aby woda zaczeła się przez niego przelewać Sad Angry Embarrassed
dałem nawet pończoche i pieluche tetrową na składaniach aby syfy sie zatrzymywały, a tu porażka, jakies rady?

spróbuj zwykły odmulacz na pewno będzie efekt

Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2008, 01:06:54 »

kurcze, myślałem ze sie uda w miare dobrze odmulić dno (odmulacz tetry 500, ten długi, 3 częsciowy) le nie udało mi się sprawić aby woda zaczeła się przez niego przelewać
dałem nawet pończoche i pieluche tetrową na składaniach aby syfy sie zatrzymywały, a tu porażka, jakies rady??

Z tym odmulaczem też miałem problemy może to trochę rozjaśnij sprawę http://217.175.228.18/riecom/tetra/DE-Bodengrundreiniger.wmv
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 01:11:13 wysłane przez Fenton » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: