Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: AKRYFLAWINA  (Przeczytany 15590 razy)
jacek
Stały użytkownik

« : Maj 02, 2004, 18:55:01 »

Mam pytanie czy jak do ogólnego aqa dodam AKRYFLAWINA Z TROPICALA to zawiesina która powstała zniknie   :?:  :?:

Pozdrawiam wszystkich :-)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2004, 19:41:10 »

Sądzę, że tak. Ja stosuję MFC (od dzisiaj) i od razu znikła.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2004, 21:23:15 »

Akryflawiny jeszcze nie mam , ale inne środki znikają zarz po zastosowaniu o ile leje się zgognie z instrukcją Smiley (zaczynam zbierać te śmieszne buteleczki bo nigdy nie wiadomo co się może przydać ) Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2004, 07:21:20 »

A AKRYFLAWINA i MFC pozatosowaniu roównocześnie dają super razultat  Cheesy

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2004, 11:10:43 »

Cytat: michał
A AKRYFLAWINA i MFC pozatosowaniu roównocześnie dają super razultat  Cheesy

Przecież akryflawiny nie można łączyć z innymi lekami, tak przynajmniej jest napisane na opakowaniu no i generalnie nie należy łączyć leków.
A jeśli chodzi o zawiesine, robiłęm krótkotrwałe kąpiele 8godzinne z akryflawiną w oddzielnym zbiorniku i nic nie zapoiwadało aby ten jaskrawy zielony kolor miał sobie zniknąć, przeciwnie - łatwo można tym ufarbować łapy.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2004, 12:18:21 »

Dzięki za odpowiedz mi ta zawiesina znikneła.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2004, 13:30:41 »

Wszystko zależy od stężenia. Ja kiedyś wrzuciłem nawet do akwa dwa kryształki nadmanganianiu potasu i woda się nie zabarwiła. Jak wlejesz więcej odkażacza, to z pewnością będzie to miało wpływ na wodę.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2004, 13:43:25 »

Wg. Vadomecum Tropicala
Akryflawine można łączyć z :MFC , FMC , ICHTIOSAN, ANTYCHLOR, CRISTAL, ESKLARIN

nie mozna stosować z preperatami wydzielającymi chlor i tlen

Tak pisze dokładnie producent Smiley Pozdr.

112,25
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2004, 19:39:29 »

a może tak zanim wlejecie chemię do zbiornika zastanówcie się nad tym co to robi w rzeczywistości.... przykład zieleń m. jest silnie rakotwórcza zarówno dla ryb jak i ludzi  - uwaga na zielone plamki na paluchach
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2004, 23:49:32 »

Słuszna uwaga. W miarę możliwości trzeba unikać wszelkiej chemii. Niestety nie zawsze się da. O samej zieleni znalazłem coś takiego:

Zieleń malachitowa stanowi aktywny składnik znakomitej większości leków na ospę dostępnych w handlu, takich, jak Sera Costapur, czy Tetra ContraIck. Zieleń malachitowa jest jednak środkiem rakotwórczym i jej stosowanie może spowodować bezpłodność ryb (stwierdzono takie przypadki m.in. u ryb labiryntowych oraz żyworodnych) lub poważne zniekształcenia u narybku (szczególnie u ryb żyworodnych), o czym można przeczytać w książce Choroby Ryb Marii Prost. Zieleń malachitowa jest bardzo szybko absorbowana przez rośliny i kultury bakteryjne w dojrzałym akwarium, należy więc co ok. 12 godzin dolewać nową dawkę, a trudno określić jaka ilość zieleni została pochłonięta, a jaka jest nadal aktywna. Dlatego też stosowanie zieleni w zarośniętych, dojrzałych akwariach jest zawodne. Zieleń usuwamy z akwarium za pomocą węgla aktywnego i/lub podmiany wody.
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2004, 11:03:59 »

Rakotwórcz dla ludzi czy dla rybek ?? ale ja nie używałem Sera Costapur, i Tetra ContraIck tylko AKRYFLAWINA i podałem go tyle ile trzeba czyli 10ml na 100l. Podałem go 3 dni temu a dziś usunełem  5% wody z aqa.
Czy moje rybki mogą być bez płodne :?:  a na opakowaniu nic nie pisze że to może zaszkodzić w tak drastyczny sposób.

michał
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2004, 11:08:01 »

skoro bez płodność ryb :?  to chyba jej przedawkowanie jest dla nich szkodliwe a nie dla ludzi :roll:

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2004, 11:10:11 »

ja yam nie wie  lałem Costapur na bazie zieleni i rybki żyworodne są płodne a potomstwo zdrowe, Roślin nie miałem wtedy za dużo w sumie nic rybkom nie zaszkodziło a przynajmniej nie widać. Miałem pasożyta i tzreba było się go pozbyć potem podmiana wodu , po dwuch dniach następna ... Pozdr.

112,25
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2004, 11:36:25 »

Ja na pewno nie przedawkowałem.

A dziś młode gupików pływał.  Tongue

michał
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2004, 13:56:50 »

Eee to spokojnie ewentualnie podmień trochę wody :wink: