jacek
Stały użytkownik

|
 |
« : Maj 02, 2004, 18:55:01 » |
|
Mam pytanie czy jak do ogólnego aqa dodam AKRYFLAWINA Z TROPICALA to zawiesina która powstała zniknie :?: :?:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2004, 19:41:10 » |
|
Sądzę, że tak. Ja stosuję MFC (od dzisiaj) i od razu znikła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2004, 21:23:15 » |
|
Akryflawiny jeszcze nie mam , ale inne środki znikają zarz po zastosowaniu o ile leje się zgognie z instrukcją  (zaczynam zbierać te śmieszne buteleczki bo nigdy nie wiadomo co się może przydać ) Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2004, 07:21:20 » |
|
A AKRYFLAWINA i MFC pozatosowaniu roównocześnie dają super razultat 
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2004, 11:10:43 » |
|
A AKRYFLAWINA i MFC pozatosowaniu roównocześnie dają super razultat  Przecież akryflawiny nie można łączyć z innymi lekami, tak przynajmniej jest napisane na opakowaniu no i generalnie nie należy łączyć leków. A jeśli chodzi o zawiesine, robiłęm krótkotrwałe kąpiele 8godzinne z akryflawiną w oddzielnym zbiorniku i nic nie zapoiwadało aby ten jaskrawy zielony kolor miał sobie zniknąć, przeciwnie - łatwo można tym ufarbować łapy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2004, 12:18:21 » |
|
Dzięki za odpowiedz mi ta zawiesina znikneła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2004, 13:30:41 » |
|
Wszystko zależy od stężenia. Ja kiedyś wrzuciłem nawet do akwa dwa kryształki nadmanganianiu potasu i woda się nie zabarwiła. Jak wlejesz więcej odkażacza, to z pewnością będzie to miało wpływ na wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2004, 13:43:25 » |
|
Wg. Vadomecum Tropicala Akryflawine można łączyć z :MFC , FMC , ICHTIOSAN, ANTYCHLOR, CRISTAL, ESKLARIN nie mozna stosować z preperatami wydzielającymi chlor i tlen Tak pisze dokładnie producent  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Skaman
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2004, 19:39:29 » |
|
a może tak zanim wlejecie chemię do zbiornika zastanówcie się nad tym co to robi w rzeczywistości.... przykład zieleń m. jest silnie rakotwórcza zarówno dla ryb jak i ludzi - uwaga na zielone plamki na paluchach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2004, 23:49:32 » |
|
Słuszna uwaga. W miarę możliwości trzeba unikać wszelkiej chemii. Niestety nie zawsze się da. O samej zieleni znalazłem coś takiego:
Zieleń malachitowa stanowi aktywny składnik znakomitej większości leków na ospę dostępnych w handlu, takich, jak Sera Costapur, czy Tetra ContraIck. Zieleń malachitowa jest jednak środkiem rakotwórczym i jej stosowanie może spowodować bezpłodność ryb (stwierdzono takie przypadki m.in. u ryb labiryntowych oraz żyworodnych) lub poważne zniekształcenia u narybku (szczególnie u ryb żyworodnych), o czym można przeczytać w książce Choroby Ryb Marii Prost. Zieleń malachitowa jest bardzo szybko absorbowana przez rośliny i kultury bakteryjne w dojrzałym akwarium, należy więc co ok. 12 godzin dolewać nową dawkę, a trudno określić jaka ilość zieleni została pochłonięta, a jaka jest nadal aktywna. Dlatego też stosowanie zieleni w zarośniętych, dojrzałych akwariach jest zawodne. Zieleń usuwamy z akwarium za pomocą węgla aktywnego i/lub podmiany wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2004, 11:03:59 » |
|
Rakotwórcz dla ludzi czy dla rybek ?? ale ja nie używałem Sera Costapur, i Tetra ContraIck tylko AKRYFLAWINA i podałem go tyle ile trzeba czyli 10ml na 100l. Podałem go 3 dni temu a dziś usunełem 5% wody z aqa. Czy moje rybki mogą być bez płodne :?: a na opakowaniu nic nie pisze że to może zaszkodzić w tak drastyczny sposób.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2004, 11:08:01 » |
|
skoro bez płodność ryb :? to chyba jej przedawkowanie jest dla nich szkodliwe a nie dla ludzi :roll:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2004, 11:10:11 » |
|
ja yam nie wie lałem Costapur na bazie zieleni i rybki żyworodne są płodne a potomstwo zdrowe, Roślin nie miałem wtedy za dużo w sumie nic rybkom nie zaszkodziło a przynajmniej nie widać. Miałem pasożyta i tzreba było się go pozbyć potem podmiana wodu , po dwuch dniach następna ... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2004, 11:36:25 » |
|
Ja na pewno nie przedawkowałem. A dziś młode gupików pływał. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał