Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « filtr Aqua Szut Senior Bio a niskie akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: filtr Aqua Szut Senior Bio a niskie akwarium  (Przeczytany 2641 razy)
MM
Nowy
*

« : Maj 02, 2004, 15:50:12 »

cześć!!

Zastanawiam się nad zakupem (do akwa 80x40x40), filtra aqua szut senior bio ( http://www.aquaszut.pl/polish/index_pl.html ). Czy mogę taki filtr zamontować w akwarium o wysokości 40cm, filtr ma 35cm wysokości.
Czy cały filtr musi być w wodzie?
Wymyśliłem sobie, że w miejscu gdzie ma być filtr na dnie położę szklany kątownik wysoki na ok 7cm aby razem ze ściankami akwa powstał tunel, dzięki temu będę mógł wstawić filtr aż do samego dna i powinno być jeszcze 5cm szkła nad filtrem.
Czy w ten sposób filtr dobrze będzie spełniał swoje funkcje?
Czy może dać sobie spokój z kombinacjami i kupić coś innego?

Mariusz
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2004, 16:58:57 »

Hmm niebardzo widze gdzie on ma tam wlot wody, jeżeli w pierwszych od dołu 7cm to Twoje rozwiązanie mija sie z celem, przyjrzyj mu się w sklepie. Jeżeli ten kątownik nie zaslaniałby wlotu wody to decyzja o takim montażu zależy jedynie od Twoich gustów estetycznych.
Filtr powinien być cały zanurzony w wodzie aby ta odprowadzała ciepło z niego a także wirnik musi być pod powierzchnią wody aby wirował tą wodę a nie powietrze.
Swoją drogą Aqua szuty to dobre filtry, sprawne technicznie a tu jest jeszcze komora z ceramiką, no i bardzo atrakcyjna cena, tylko razi mnie w oczy ten zielony kolor, mam nadzieję że szybko to zmienią Sad.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2004, 17:01:00 »

Mam taki filtr w akwa 90 l (70cmx34cmx38cm) i wszysto ok.Ważne aby był całkowicie zanurzony.
W jakim celu chcesz zakładać szklane kątowniki ? Nie może stać na podłożu ?

385 l - dyskowce
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2004, 17:06:17 »

Cytat: Tomlsv
...tylko razi mnie w oczy ten zielony kolor, mam nadzieję że szybko to zmienią Sad.

Nie jest chyba tak źle  Cheesy .Coś mi sie wydaje że szybko to nie nastąpi, już trochę je produkują i nic w tym temacie się nie zmienia.Osobiście wolałbym żeby robili z trwalszego plastiku, aby nie trzeba było tak uważać przy czyszczeniu.

385 l - dyskowce
MM
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2004, 01:52:41 »

Cytat: Sebastian
Mam taki filtr w akwa 90 l (70cmx34cmx38cm) i wszysto ok.Ważne aby był całkowicie zanurzony.
W jakim celu chcesz zakładać szklane kątowniki ? Nie może stać na podłożu ?

Nie może bo z tyłu chciałem dać trochę wiecej żwirku, ale skoro w Twoim się zmieścił to u mnie też go jakoś zmieszczę!
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2004, 22:02:05 »

Wyjmij jeden wkład i będzie z głowy. Ten filterek ma taką zalete że składa się go jak puzzle, mozna użyć wkładów z innego foltra. Mam tak połączony stary senior bio do 50l. (wkłady) z nową głowicą do 300l. Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: