Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki niewiadomo skąd  (Przeczytany 9116 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2007, 13:03:51 »

sa w sklepach zoo specjalne srodki preciw slimakom (ale zawsze to chemia, musi miec skutki uboczne, wiec ostroznie..) sa podobno tez pulapki na slimaki chyba na allegro- czytalam na forum ze skuteczne lecz nie wiem tego z wlasnego doswiadczenia. na slimaki dobre sa tez bocje wspaniale (tylko one potrzebuja duzego zbiornika..)i pielegnice (zebry na pewno a inne pewnie tez )ale to juz wogule inna bajka bo dla nich nie dosc ze duzy zbiornik to i jedno gatunkowy. mysle ze najlepsza ta pulapka ;poszukaj o niej na forum i necie.

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 16, 2007, 13:37:59 »

Też przy każdej podmianie wody wyłapywałem około 10-15 ślimaków, aż w końcu wkurzyło mnie to. Poniważ mam małe akwa 100 litrów więc bocja wspaniała nie wchodziła w rachubę. W necie znalazłem opis bocji pręgowanej. Jest niewielka max 7 cm. Bardzo łagodna i ładna. Kupiłem 3 szt. jakieś trzy tygodnie temu i....... Nie widzę już od 2 tygodni ani jednego ślimaka. Bocje fajnie pływają razem ze zwinnikami Blechera( 8 sz.- docelowo 15 szt.), kiryskami ( 2 gatunki ). I po kłopocie. Od chemii trzymajcie się jak najdalej. Pozdrawiam.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 16, 2007, 13:54:04 »

Wniosek prosty - nie pozostaje mi nic innego jak cotytgodniowe "żniwa"

Pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 16, 2007, 22:05:12 »

Pamiętajcie jeszcze o jednym... jak ślimak ma co jeść to będzie się mnożył i będzie mu dobrze w akwarium. Jeśli jednak ryby karmimy oszczędnie, usuwamy uszkodzone resztki roślin to ślimaki w akwarium nie będą plagą i staną się elementem naszego baniaka nikomu nie wadząc i nie przeszkadzając.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Aro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 16, 2007, 22:06:58 »

ale na pare dni jak masz od kogos pozyczyc bocje to mozesz ja wpuscic
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 25, 2007, 00:23:29 »

populacja slimakow w akwarium jest uzalezniona od ilosci syfu, slimaki jezeli nie maja dosc pokarmu to sie nie rozmnazają, generalnie inne sposoby zwalczania slimakow to tylko polsrodki bo zwalczają skutki a nie przyczyny, u mnie zadne slimaki nie wytrzymuja za dlugo po prostu sa zjadane przez ryby, specjalnie wpuszczalem rozdetki, i zatoczki jednak nigdy plagi nie miałem i w sumie jak ich jest duzo to po pewnym czasie wyjedzą zarcie i popadają same - samoregulacja populacji
zawsze mozna dodac do akwarium fmc slimaki i inne bezkregowce sa wrazliwe na swiazki miedzi i formaline - z ta ostatnia bym jednak uwazal bo jest toksyczna rakotworcza i uszkadza u ryb gonady - ryby sa bezplodne lub ikra jest uszkodzona - moje zdanie jest takie sukcesja gatunku jest spowodowana czymś warto znalezc przyczyne bo po zwalczeniu plagi slimakow mozna miec plage sinic

porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Grudzień 29, 2007, 18:17:09 »

Nigdy nie tępiłem silmaków u siebie w akwarium, jak mój przedmówca słusznie zauważył, slimaki mnożą się nadmiernie jeśli maja dużo pożywienia, tak ze tępienie nic nie da, bo znów sie namnożą i tak w kolo Macieju, jeśli w akwarium będzie czysto nadmiar padnie z głodu, a te co zostaną pomogą usuwać resztki pożywienia i martwe rośliny nie kłując w oczy swoja obecnością.
Kluczem do sukcesu jest zachowanie status quo w akwarium :-)

aniula
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 08, 2008, 22:36:02 »

Mam jeszcze pytanie odnośnie slimaków a nie chce tworzyć nowego tematu wiec zamieszczam je tutaj. Z jakich przyczyn ślimaki zdychają. zaznaczam ze muszle po nich zostają więc chyba to nie przez brak wapnia w wodzie.

Akwarium 75 l
3x gupiki
4x miedziki
6x neonki
1x glonojad
1x kirysek
4x razbora
2x platka
4x tęczanka neonowa
krzysiek74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 25, 2008, 06:47:58 »

Też przy każdej podmianie wody wyłapywałem około 10-15 ślimaków, aż w końcu wkurzyło mnie to. Poniważ mam małe akwa 100 litrów więc bocja wspaniała nie wchodziła w rachubę. W necie znalazłem opis bocji pręgowanej. Jest niewielka max 7 cm. Bardzo łagodna i ładna. Kupiłem 3 szt. jakieś trzy tygodnie temu i....... Nie widzę już od 2 tygodni ani jednego ślimaka. Bocje fajnie pływają razem ze zwinnikami Blechera( 8 sz.- docelowo 15 szt.), kiryskami ( 2 gatunki ). I po kłopocie. Od chemii trzymajcie się jak najdalej. Pozdrawiam.
A jak te bocje z neonkami by się zachowywały czy można by je zakupić do akwarium 60 l?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 07:07:37 wysłane przez krzysiek74 » Zapisane

akwarium 200 l :
10 x kirysek pstry
3 x kirysek panda
4 x bocja wspaniała
2 x czarna molinezja
3 x skalar
10 x neon innesa
3 x ślimak ampularia
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #24 : Styczeń 25, 2008, 11:19:39 »

bocje neonkom nie wadzą ale absolutnie nie nadają się do 60l. no chyba że karłowate ale one są trudno dostępne a i drogie strasznie.  pamiętaj że bocja to stadna rybka.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 11:22:13 wysłane przez ala » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 25, 2008, 11:27:25 »

wg mnie nawet karłowate nie nadają się poniżej 100l .....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
nowak122
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Luty 14, 2008, 17:19:10 »

Witajcie to mój pierwszy post akwa mam od roku, też mam problem ze ślimakami jest ich pełno wyjmuje je często ok. co 2 dni ale to nic niepomaga bo rozmnażają się w niesamowitym tępie. Kupiłem bocie wspaniała na początku sprawiała dobry efekt w pierwszym dniu poskromiła z 15 ślimaków jedna z kolejnym dniem już jakoś się odechciało jej i od kilku tyg nierusza wogóle ich;// Niewiem co zrobic. 
Yrr
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Luty 15, 2008, 09:46:28 »

Mniej karmić lub nawet nie karmić przez dzień czy dwa.

nowak122
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Luty 15, 2008, 15:00:15 »

A to niezaszkodzi rybką Huh
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #29 : Luty 15, 2008, 15:19:30 »

napewno nie zaszkodzi ,glodówka od czasu do czasu jest nawet wskazana

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj