Inka
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 25, 2004, 21:51:42 » |
|
zastanawiam sie nad karmidełkiem, wypatrzyłam już model, ale nie jestem pewna co do firmy i praktyczności. Będę wdzięczna za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2004, 14:12:58 » |
|
Nie mogę się wypowiedzieć lecz też jestem zainteresowany takim rozwiązaniem zwłaszcza na czas dłuższego wyjazdu wszystkich domowników. Jaka jest cena tego modelu ? Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2004, 15:20:29 » |
|
A ja slyszalem (nie wiem ile w tym prawdy), ze potrafi pokarm zawilgotniec i kicha.. po karmieniu. Moze to zalezy od firmy i modelu, a moze ktos wprowadzil w blad ludzi chcacych sobie takie ustroistwo kupic.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2004, 16:46:00 » |
|
A ja slyszalem (nie wiem ile w tym prawdy), ze potrafi pokarm zawilgotniec i kicha.. po karmieniu. Dokładnie tak, nie znam tego ze strony praktycznej (nie mam), ale czytałemw necie że tak się dzieje.Zwłaszcza w zbiornikach zamkniętych.Jednak jest jakiś model (nie pamietam firmy) do którego podłącza się pompkę napowietrzajaca i ma to zapobiegać zawilgoceniu pokarmu.Na ile jest to skuteczne to nie wiem.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Inka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2004, 20:01:35 » |
|
dokładnie tak jest model do którego podłącza się wężk o pompki. To jest link do strony: http://www.discus.com.pl/sklep/product_info.php?products_id=501. Słyszałam jednak że karmidełka Ehaima są ponoć najlepsze. Dlatego szukam osoby która taki karmik używa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2004, 20:41:12 » |
|
Ja również się nad tym zastanawiam w związku z częstymi wyjazdami. Pytanie, może laickie - jak to się instaluje ? Chodzi o to, że mam pokrywę, a raczej nie da się jej nawet przesunąć bo mam jeszcze ciekawskiego kota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2004, 21:27:21 » |
|
ja też mam pokrywę, dziś oglądałam karmidełko ale żadnej znanej firmy, więc nie wiem jakie są gabaryty, ale jutro się dowiem, bo mnie to ciągle frapuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2004, 12:48:25 » |
|
na razie wiem tyle że w akwariach zamkniętych, czyli z przykrywami lepiej nie stosować bo pokarm wilgotnieje. Dostałam takie info ze sklepu akwarystycznego. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2004, 14:42:22 » |
|
JA myślę że jeśli nigdzie na dłużej nie będziesz wyjeżdżać to to jest po prostu niepotrzebne, ja mam duzo przyjemności karmiac i oglądająć jak moje rybki wsuwają....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2004, 16:00:59 » |
|
Właśnie mój problem polega na tym że będę wyjeżdżał nawet i na miesiąc czasu z domu:/ W większości znajdzie się ktoś kto mi rybcie nakarmi i wysczyści filtr, ale czasem będzie tak że nie będzie komu tego dopilnbować. Problem światła będzie załatwiony poprzez automatyczny włącznik, pozostaje karmienie. W mądrej książce wyczytałem że nie karmienie rybek przez 2 tyg. nie powinno im zaszkodzić (znaczy zabić  ) jak jest naprawdę  ... Pozdr
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2004, 16:27:15 » |
|
W mądrej książce wyczytałem że nie karmienie rybek przez 2 tyg. nie powinno im zaszkodzić (znaczy zabić  ) jak jest naprawdę  ... Pozdr Kiedyś wyjachałem na tydzień a ryby przeżyły (nikt ich nie karmił)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2004, 16:46:23 » |
|
 dobra To powiem matuli ,że jak mnie nie będzie to na tydzień może spokojnie wyjechać... Kto da więcej  Tydzień po raz pierwszy  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2004, 20:14:56 » |
|
Rozmawiałem z jednym hodowcą z Wałcza. Jeśli ryby są karmione regularnie to tydzień głodówki wytrzymają, a nawet czasem jest to wskazane. Co innego jeśli chodzi o narybek - ten musi być karmiony. Każdy chyba powinien sam ocenić czy potrzebuje taki karmnik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2004, 21:10:01 » |
|
O właśnie, słuszna uwaga z tą "głodówką" mdramski  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|