Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana  (Przeczytany 38940 razy)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #30 : Grudzień 31, 2005, 17:50:07 »

nie dolewaj czystej destylowanej bo zmniejszysz twardosc weglowa i skoczy sie zle. musisz badac tww po podmianach i ewentualnie uzupelniac niedobor wapnia np weglanem wapnia lub takim proszkiem bialym ze sklepow z morszczyzna :wink: inaczej rosliny go zjedza do reszty i skoczy ci pH , w dol skoczy oczywiscie.  z glonami to tez nie zalezy od twardosci wody, raczej od stosunkow azotow i fosforu w akwarium.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #31 : Grudzień 31, 2005, 17:54:10 »

Cytat: kafarski
musisz badac tww po podmianach i ewentualnie uzupelniac niedobor wapnia np weglanem wapnia lub takim proszkiem bialym ze sklepow z morszczyzna :wink: .

a ten weglan wapnia moge kupic w zoologu , a ten proszek to nie wiem o co chodzi :?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #32 : Grudzień 31, 2005, 17:57:36 »

to pewnie to samo , najpewniej bedzie to uzupelniac jakims srodkiem typu - kH plus  do zwiekszenia tww (twardosci weglowej) w akwarium , jesli tak wytlumaczysz to cie zrozumieja w sklepie.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #33 : Styczeń 01, 2006, 00:52:35 »

ale gdzies to slyszalem ze to chemia??? :? raczej bym niechcial jje robic no ale jak jejst potrzeba no to nie mam innego wyjscia .
Ale nie rozumiem Napisales ze mam uzyc srodka KH plus wiec czyli powiekszyc ?? Mam je za male ?? nie wiem co to ma wspolnego z GH?
A moge sie dowiedziec ile to tak gdzies kosztuje zebym w sklepie odmawial towaru czy cos  Cheesy

Pozdrownia i Szczesliwego Nowego Roku
kafarski
Gość
« Odpowiedz #34 : Styczeń 01, 2006, 12:05:53 »

tego proszku mozesz uzyc jesli bys rozrzedzal wode z kranu bo moze byc za malo twardosci weglowej- czyli wapnia w tej mieszaninie. nie jest to zadna chemia bo to nie plyn tylko czysty proszek, dziala tylko jako bufor podwyzszajac tww i pH do stopnia zadowalajacego twoje rybki. jesli zmieszasz kranowe z destylowana zmniejsza ci sie zasoby wapnia i musisz je uzupelnic. woda z filtrów ro musi byc zawsze uzdatniona mineralami bo jes za czysta do uzywania w akwa.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #35 : Styczeń 01, 2006, 13:06:15 »

Juz sie troche pogubilem , wode destylowana uzywam i tan proszek???
 :? czy tylko proszek :?:
kafarski
Gość
« Odpowiedz #36 : Styczeń 01, 2006, 14:25:16 »

wode destylowana mieszaj z odstana kranowka i w miare potrzeby - czyli po pomiarach , powiedzmy co tydzien jesli tww spadnie znacznie koryguj to weglanem . tylko ze zmiekczenie wody nie pomoze na glony, ale napewno neonkii beda zadowolone.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #37 : Styczeń 01, 2006, 19:42:50 »

o maly wlos bym sie poddal i bym kupil chemie na glony  :? ok chodzi mi i zwalczenie glonow chyba Remol mi napisal ze mam za wysokie GH i dla tego mam glony wiec tak chcialem zmniejszyc je (nie mamm do Remola zadnych pretensji). I teraz co mam zrobic i co mam nie tak ze mam glony.
(nie mowcie mi zebym uzyl opcji szukaj , juz to robilem ale nie wyniskonialem z tego nic jak mam sie pozbyc glonow)
Obsada nie przerybiona , ryby nie przekarmione , nie nawoze , swiatlo wpazadku, wiec...
Czekam na odp.

Pozdrownia
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Styczeń 01, 2006, 20:45:53 »

To od czego masz glony zależy od ph i twardości ogólnej Smiley Dla przykładu w biotopie czarnych wód prawie wogle nie ma glonów zaś przykładowo w jeziorze tanganika wysępuje sporo glonów(poniewż jest tam wysokie p
H i duża twardość ogólna).Jeśli masz światło w porzątku i nie masz przenawożonej wody(azoty od rybek) to musi być wina właśnie tego Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #39 : Styczeń 02, 2006, 12:19:18 »

chyba nie chcesz powiedziec remol ze glony zywia sie jonami zasadowymi i czasteczkami wodoru? pH jest 8 przydalo by sie zmienic na pewno, no2 jest 3,0 wiec jest jakies.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #40 : Styczeń 02, 2006, 15:44:55 »

ale czy jest w tych parametrach cos zlego ze sa glony , chodzi mi tylko o te glony zeby ich nie bylo ?
Wiec co mam zlego?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #41 : Styczeń 02, 2006, 16:09:26 »

glony rosna przewaznie od nadmiaru pokarmu ktorego nie zuzyja rosliny. chodzi o fosfor i azoty. jesli masz za malo swiatla lub zlej jakosci? ,stezenie fosforu za wysokie i nie masz nawozenia co2 to bedzie trudno roslinom wykorzystac pokarm. jak z filtracja? -wydajnosc i pojemnosc filtra?
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #42 : Styczeń 02, 2006, 16:11:29 »

Oswietlenie mam ok 0,6W/l    30W
Filtr mam Aquale Fan-1 300l/h  
I dodeko od dzis brzeczyk
kafarski
Gość
« Odpowiedz #43 : Styczeń 02, 2006, 16:16:32 »

jesli masz brzeczyk to tylko uwalniasz jeszcze wiecej co2 do atmosfery. jakie masz swietlowki i czy sa stare-kiedy je zmieniales ostatnio? bardzo dobry na glony jest rogatek ,przypomnialo mi sie bo ktos pytal niedawno oo roslinke na zdjeciu.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #44 : Styczeń 02, 2006, 18:04:00 »

To brzeczyk wylaczam .
Swietlowki to Sun-glo i Aqua-glo
Slyszalem ze te swietlowki moga powodowac glony ale jak jest sama swietlowka a jak jest z polaczana z ktoras to nioe powinno byc glonow :?
swietlowki jedna zamiescilem 2 miesiace temu a 2 ok miesiac temu wiec nie sa stare. zobacze w zoologu tego rogatka
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: