Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rybki do akwarium 45l??  (Przeczytany 15830 razy)
pawluk107
Zainteresowany
**

« : Październik 27, 2007, 21:18:37 »

Witam!
poszukuje pomocy w związku z tym, że zakładam nowe akwarium. Teraz mam 2 welonki w ok. 10l kuli. Chce powiększyć akwarium do takiego ok. 45l. Chce tam przenisć moje 2 welonki i myślałam jeszcze o 2 skalarach, 1 bojowniku i 6 neonkach. Czy to dobry pomysł czy raczej nie?? Jesli nie to polećcie mi coś innego. Dodam że jestem początkującą akwarystką i raczej nie znam się na tym za dobrze, ale moje dwie rybki mają są OK. Mam je 4 miesiące i jeszcze żyją  Cheesy  Wink . A co myślicie o mieczykach??

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
siwy1980
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2007, 21:40:36 »

Czesc.
Welonki skalary i mieczyki sobie odposc raczej one potrzebują wiekszego litrarzu.
fajnie jak bys sobie zaposcił neonki tak z 8 szt  moze z 4 otoski bojownik moze zostac.
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 21:45:15 »

tylko ze ja juz mam welonki i to 2. A bojownika jeszcze nie mam. Ale to jak są dwie to nie wystarczy im 45l?? To mogę sobie odpuścić jakieś inne rybki np. bojowinka albo skalary, ale welonki muszą zostać. A welonki z czym mogą jeszcze obcować??

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
kempin
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2007, 00:08:41 »

Welonki potrzebuja akwa min. 100 l, gdyż dorastaja do sporych rozmiarów (do 15 cm w akawrium) i sa bardzo ruchliwe. Najlepiej dla nich bedzie jak oddasz je do sklepu za darmo lub tez wymieniajac na inne rybki ktore moga zyc w 45 l. To nie musi byc ten sam sklep w ktorym go kupilas. Jak tam nie beda chcieli to popytaj w innych.
Mozliwe ze nie bedziesz chciala mi wierzyc i że co innego powiedzieli Ci w zoologicznym.
Poczytaj:
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00333
http://free.of.pl/r/rybkolandia/index.php?p=7&ry=36
http://pl.wikipedia.org/wiki/Złota_rybka
http://www.akwar.net/spis-ryb/Carassius-auratus.html

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2007, 00:10:49 wysłane przez kempin » Zapisane
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2007, 10:39:46 »

Ale ja nie chce sie rozstawac z moimi welonkami. One mają narazie ok. 8cm. Czy 45l akwarium bedzie naprawdę za małe??

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2007, 11:19:05 »

Będzie...jeśli nie chcesz męczyć rybek to masz 2 opcje albo kupisz wieksze akwa np.100l albo welonki do sklepu...ale ja bym je oddała bezpośrednio do jakiegos dobrego akwarysty z duzym litrarzem bo jak je oddasz do sklepu to pewnie znowu trafią do kogoś kto bedzie je trzymał w małym akwarium a do tego w KULI... zastanów sie nad tym...jak byś kupiła 100l to tam możesz mieć neonki miczyki te welony inne...(oczewiście nie w takiej ,,kompozycji,,).A im większe akwarium tym łatwiej je pielegnować...
Powodzenia  papa
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2007, 11:53:17 »

no kurde ale nikt mi nie powiedzial ze nie można ich trzymać w kuli a tym bardizje w małym akwarium. Pani w sklepie mi powiedziała,że dwie welonki w kuli 10l mogą być spokojnie Undecided A ja nie chce sie ich pozbywać... A tylko 2 welonki inp. 7 neonków w 45l też nie może byc???  Błagam pomóżcie

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 28, 2007, 13:50:12 »

poradźcie mi czo moge zrobić żeby te welonki zmieściły mi się do 45l??!!

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 28, 2007, 14:27:13 »

Pierwsza zasada akwarysty:NIE SŁUCHAJ SIĘ SPRZEDAWCY
Jak ja sie zapytałam sprzedawcy w sklepie ile urośnie nożowiec(taka ryba), która wtedy miała tam 6cm usłyszałam:niedużo...lecz gdy weszłam na internet i poczytałam o tych rybach to się okazało że rośnie do 1m!A ten sprzedawca powiedział tak tylko poto żebym ją kupiła...chyba oczewiste że jak by ci powiedział że kula to jest najgorsza rzecz jaka jest w świecie ryb i że w niektórych krajach jest zabroniona to byś jej nie kupiła,i gdyby ci powiedział że te welonki bedą się męczyć w tych 10l to byś tak,że ich nie kupiła...
I naprawde nic sie nie da zrobić żeby je upchnąć do tych 45l...chyba że byś je poskładała w kosteczke,wtedy się zmieszczą  Grin
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 28, 2007, 14:46:55 »

ale one mają narazie tylko 8cm a nawet mniej to może po już 4miesiącach więcej nie urosną?? bardzo mi zalezy żeby je zachowac bo narazie to się męczą w tej kuli a nowe akwa bedę mieć dobiepro za 1-2 miesiące  Undecided nie wiem co mam teraz zoribć bo strasznie sę o nie martwię. myślałam ze zapewniam im odpowiedną opieke. wymieniałam im wode zeby nie zdechły od tych odchodów i wogóle. mają roślinkę i żwierek i odpowiednią ilość pokarmu a tu sie okazuje że i tak im źle  Undecided

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 28, 2007, 14:51:15 »

a w akwarium 53l?? mogłyby być?? welonka teleskopka i druga taka złota nie wiem jak się nazywa ale też welonka

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 28, 2007, 15:27:14 »

To już lepiej sobie kup 60l niewielka różnica cen...i upchnij tam te 2 welonki...ale bez żadnych innych ryb!
I w jak najbliższym czasie kup im 100l nie wiem  no na wigilie chociaż...Gwarantuje że jeżeli w tych 100l zapewnisz im dużo roślinek i kryjówek to będą miały sie jak w raju.A w tych 60l to daj im ... żwirek tylko większy niż ich otwór gębowy...i jakieś mocno zakorzenione roślinki...dużo roślinek ale bez przesady żeby miały miejsce do pływania...I podawaj im urozmaicny pokarm...np.raz płatki innym razem larwy komara, a jeszcze innym razem jakieś mrorzonki.
Powodzenia...  papa
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2007, 15:29:22 wysłane przez Kulka » Zapisane
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 28, 2007, 15:35:31 »

na 100l moi rodzice w życiu się nie zgodzą. Myślę teraz o 63l albo o 54l. Nie wielka róznica w cenie, ale nie wiem co na to moi rodzice. A 63l i w tym 2 welonki i np. 6 głupików albo 4 żałobniczki?? Moze poradzicie mi coś jakiś zestaw rybek tak żeby te welonki mogły przetrwać w tym akwarium. No alebo w ostateczniosci je oddam. Ale czy lepiej im będzie w 100l z 20 welonkami w sklepie??

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2007, 15:41:51 »

i może jeszcze do tego jakiegoś ślimaczka albo coś?? a jeśli bym oddała te welonki to co mi doradzacie jakie inne rybki do tego akwarium??

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2007, 15:56:04 »

Radzę Ci abyś, do swojego aQua 45 l dała: Neonki gdzieś z 10 sztuk lub gupiki kilka samiczek lub samców albo krewetki może z 2 red cherry.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: