Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 26, 2007, 19:24:13 » |
|
Zauwarzyłam ze mój glonojad(zbrojnik niebieski) ma coś na ciele takie białe plamki tak jak by białe otarcia, no jak by łusek nie miał ! Ma coś takiego przy oku obok płetwy i na grzbiecie, gdze nie gdzie ma takie biłe, srebrne troche brazowe plamki (troche wiekrze niz maja je naturalnie) to wyglada jak by cos mu tam wyrzarło...chciałam go oddac ale nie moge w takim stanie! dane mojego zbiornika: 60l, temperatura ok 22-24 ,ph7, oswietlenie 1x15w, obsada: 3 kiryski pstre, 8 neonów innesa, 2 karliki, a dziś kupiłam 1 krewetke amano i 2 ramirezy.Jest zle bo zbrojnik nie chce jesc.Przewarznie nie daje chemi do akwa tylko ostatnio podkusiło mnie zeby dac sera ph-minus i zrobiłam wszystko z zalecenie ulotki...a tak to to nic nie dodaje.Inne ryby nie maja oznak tej choroby, wiec stwierdziłam ze go odizoluje ale nie miałam 2 akwa wiec wsadziłam go do takiej torebki jak w sklepach akwarystycznych ryby pakuja i zawiazałam ja z powietrzem w srodku i dałam do akwa i on tak sobie w tym akwa w tym worku pływa...nie wiem czy dobrze zrobiłam ale nie miałam innej mozliwości.Błagam pomóżcie!Jeżeli to nie przypomina zadnej choroby to chciaz powiedzcie cos co profilaktycznie moge zrobic (choć w tej sytuacji profilaktyka to nazwać nie moge lecz leczeniem).Ospe rybia i pleśniawke wykluczam...widziałam tego zdjęcia i to nie to.A może powodem jest to że jak wlałam to ph-minus to glonojad pdpłynoł prosto pod ten preparat zreszta inne ryby też i nic im nie jest(bo myślały że to jedzenie)...na początku sie wystraszyłam ale zauwarzyłam że ryby nie robią nic dziwnego...tylko kiryski szalały ale tylko przez jakieś 5 minut...odrazu mówie nie przedawkowałam bo chyba 5 razy sprawdzałam czy wrzystko dobrze robie...a jeżeli to preparat tak wyrzarł i to jest rana to co mam z tym zrobić?A jeszcze mało tego moje 3 neony...bledną im kolory a 4 jest taki wygiety w łuk...  (...)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 21:29:40 wysłane przez Kulka »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2007, 23:55:15 » |
|
udusi sie w tym worku... wypusc go natychmiast! mozliwe,ze to grzybica,przydaloby sie go odosobnic  jest stara metoda, podwyzszyc temp wody, nasypac troche soli i rybke dwa razy dziennie wyciagnac z wody i patyczkiem namoczonym w rostworze nadmanganianu potasu przecierac chore miejsca  zastanow sie jeszcze nad jakims odkazaczem do wody,przeszukaj oferte tetry i innych firm,bo moze zainfekowac inne ryby.pozdrawiam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 07:36:56 » |
|
wielkie dzięki...dziś ide kupić szpital... i... a gdzie można kupić rostwór nadmanganianu potasu?A ile soli na 1l?  ja się tak napracowałam przy tym akwa a tu mi rybki chorują...ehhh...przynajmniej nauczke mam...a co mogło to spowodować?Jeszcze raz dzieki PGR  a coś moge mu zrobić gdybym zaczeła mu to leczyć a to nie ta choroba?Bo bardzo sie martwie...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 07:42:34 wysłane przez Kulka »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2007, 08:06:04 » |
|
no na pewno trzeba go odseparowac poki co. madmanganian potasu kupisz w aptece. kosztuje z 5 zl  male tableteczki takie  rozejrzyj sie za dawkowaniem, ja mysle,ze to przemywania ran to jedna tableteczka na szklanke, maczac w tym patyczek, ale pamietaj zamieszac szklanka przed moczeniem patyczka bo nadmanganian osiada na dnie  zobaczysz  a jako oszczyszczanie do swojego akwa normalnego mysle wsyp 1 lyzke soli niejodowanej i bez przeciwzbrylacza na 20litrow wody  czy 3 plaściutkie lyzki.ewentualnie sprobuj zastosowac akryflawine albo MFC tropicala... moze byc skuteczniejsze, albo akryflavine dolej do wody glnusiowi i nie pomijaj oczyszczania nadmanganianem. glonusia trzymaj w masymalnej temp w jakiej moga one funkcjonowac, karm go dobrym papu i mow mu czule a na pewno pomoze  sprawdz pamietaj dokladnie dzialanie preparatow i dozowanie przed uzyciem bo moze byc buba  chyba to forum jest odpowiednia kopalnia wiedzy  trzymam kciuki!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2007, 08:32:28 » |
|
http://www.zbrojniki.pl/ kopalnia wiedzy o zbrojnikach, także chorobach. Tu powinnaś znaleźć odpowiedzi jaki preparat i jakie dawki. I tak na szybko kilko uwag z tej strony: Ogólne uwagi co do leczenia zbrojników: 1. Nie leczymy solą, jeżeli używamy soli to w niewielkich dawkach, zbrojnikowate źle znoszą nadmiar soli. 2. Nie stosujemy leków opartych na związkach miedzi. 3. Nie używamy preparatów, w których składzie znajduje się trichlorfon. 4. Przy chorobach o podłożu bakteryjnym używamy leku Furaginum 0,05 g 1 tabletka na każde 50 litrów wody (lek sprawdzony, bezpieczny i skuteczny, do nabycia w aptece). 5. Przy każdym leczeniu podajemy witaminy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2007, 08:41:51 » |
|
czy ktos tu mowil o leczeniu sola?:> napisalem,zeby do akwa gdzie BYL zbrojnik wsypac sol w celu odkazenia, stary jak swiat sposob i nie wydaje mi sie niebezpieczny  reszta racja  nie wiem jak z lekami  ten serwis zbrojniki.pl nistety nie dziala...  ale zycze powodzenia  na pewno juz jakies ma kolezanka wiadomosci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2007, 08:45:55 » |
|
PGR ja nie twierdzę, że tak pisałeś ale chciałam podkreślić, że ostrożnie z dodawaniem soli do zbiornika  Mi serwis sie wczytuje bez problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2007, 08:58:52 » |
|
hehehe.... z tym serwisem niezly numer  mam opere wiec strony wpisuje bez www. heheh.... a jak w tym przypadku sie nie napisze to sie nie zaladuje  przyznaje racje i pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2007, 11:39:09 » |
|
Słuchajcie mam taki środek do odkarzania wody tropical akryflawina i wlałam ja zgodnie z ulotka do osobnego akwa 5ml a akwa ma 10l i woda jest taka zielona... czy ja mam teraz tam dać zbrojnika?I czy to może być spowodowane bakteriami?PROSZE O SZYBKA RADE
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 11:55:04 wysłane przez Kulka »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2007, 13:33:49 » |
|
niektore preparaty zmieniaja kolor wody, moze byc tak  jezeli wlalas zalecana dawne to ok  tylko sprawdz na forum sposoby postepowania i na stronie o zbrojniakach :)na prawde polecam nadmanganian potasu  od dziesiecioleci usuwano nim choroby skorne ryb  i kub glonusiowi witaminy w kropelkach do wody tak jak pisza w poradniku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2007, 15:09:41 » |
|
Dzieki...glonuś ma już 1 smarowanie roztworem(czegoś tam  ) potasu za sobą.Też już pływa w osobnym akwa z tym zielonym preparatem(mam nadzieje że ten kolor zniknie), tylko mam pytanie...ile ja mam go smarować tym roztworem?Bo teraz smarowałam go 5-10 min...jeszcze raz dzieki...mam nadzieje że on wyzdrowieje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2007, 15:43:59 » |
|
bron Boze!!!!!!!! 10 minut byl poza woda?! nie rob mu juz tak  poza tym to sie jedynie bardzo delikatnie przeciera, doslownie 2 sekundy kazde miesce ze zmianami chorobowymi- ale to moja wina, nie napisalem,sory  tylko troszeczke i podotykaj patyczkiem, bo mozesz mu zaognic rane albo zafundowac opazenie chemiczne...raz dziennie wystarczy:) jak plywa w akryflawinie  no i paietaj o temp, natlenieniu mocnym i zeby mu witaminki zaserwowac jak najszybciej  no i zrob mu jakas kryjowke,zeby sie nie stresowal  powodzenia w walce z choroba  p.s. jesli masz mozliwosc to zrob zdjecie tych chorych miejsc i zamiesc na forum. najlepiej rob to aparatem z funkcja macro- czyli do duzych przyblizen z malej odleglosci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2007, 17:12:53 » |
|
Nie no broń boże! Nie trzymałam go 10min poza wodą  chyba sobie osoby pomyliłeś  nie nalerze do tych co nie wiedza że ryba żyje w wodzie...  trzymałam go na rece kropelke wpuściłam mu na chore miejsca i do wody...i tak pare razy...dlatego dla pewności pytam... bo akwarysta jestem od 2 miesięcy...  ale wiedze chłone jak gąbka  lecz nigdy nie zaglądałam do chorób bo to wtedy według mnie nie było to ciekawe...ale teraz nadrabiam zaległości  i to nie twoja wina PGR nie jesteś od myślenia za innych(chodzi tu o mnie)... a teraz jestem dumna z siebie bo moje rybki jadły mi z ręki...  może to dla was nic ciekawego ale ja...ehhhh  tylko glonojad tak jak by mi nie ufa boi sie jeszcze mnie...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 17:19:55 wysłane przez Kulka »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2007, 17:17:03 » |
|
Nie no broń boże! Nie trzymałam go 10min poza wodą  chyba sobie osoby pomyliłeś  nie nalerze do tych co nie wiedza że ryba żyje w wodzie...  trzymałam go na rece kropelke wpuściłam mu na chore mijsca i do wody...i tak pare razy...dlatego dla pewności pytam... bo akwarysta jestem od 2 miesięcy...  ale wiedze chłone jak gąbka  lecz nigdy nie zaglądałam do chorób bo to wtedy według mnie nie było to ciekawe...ale teraz nadrabiam zaległości chyba najlepszym sposobem jesdnak jest przetracie patyczkiem do uszu nasaczonym  znaczy tak ja bylem uczony  powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kulka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2007, 17:46:40 » |
|
Dzięki... ale ja nie wiem co mu jest było...teraz to tylko tabletki jei wcześniej też...nic innego...ani marchewki, ogórka ,sałaty nic... Dziwny jest...a i ma 5-6cm...więc malutki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|