Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « 120 litrów...... neony i co dalej....??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 120 litrów...... neony i co dalej....??  (Przeczytany 3798 razy)
Kicha
Stały użytkownik

« : Październik 23, 2007, 21:53:01 »

Mam 120 litrów mam tam 17 sztuk neonek inessa właśnie znalazłem przekłamanie (w wikipedii jest napisane innesa a ogólnie mówi się inessa chyba już sie zamotałem kto wie jak jest poprawnie? chyba że obie są poprawne), ale do rzeczy mam 3 złote glonojady dość małe i 2 których nie potrafie zidentyfikować mają już ok. 10 - 15 cm. 4 krewetki amano i gupiki których powoli lecz sukcesywnie się pozbywam a teraz sedno sprawy kilka pomysłów chodzi mi po głowie:
1. Dokupić z max 13 neonek
2. Kupić z 10 neonek czarnych/ czerwonych (wiem że czerwone pływają z inessa choć są troche większe)
3. Kupić 10 razbor klinowych
4. Jakieś inne propozycje?

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2007, 21:59:45 »

To przez te glonojady masz juz rowno zapackany obszar przy dnie ;]
Mozliwe ze docelowo bedziesz chcial je oddac..

neonki innesa ;]

Jesli nie bedzie to ameryka i i tak nie bedziesz jakos ekstremalnie obnizal ph to, dokupilbym harem pretnikow karlowatych. (inteligentne rybki o ciekawych zachowaniach plywajace przy powierzchni wody)

I tak bym wstepnie zostawil

5 glonojadow ? (jak urosna to sie na bank nie pomieszcza)
17 neonkow
1+2 pretnikow

Jak kiedys oddasz glonojady to bedziesz mogl uzupelnic je otoskami (czyli takimi mini-glonojadami z wieksza wydajnoscia :>) i do tego moze kupisz nawet pare jakichs malych pielegniczek. (chociaz tu moglyby byc problemy, gdyby oba gatunki naraz mialy tarlo, bo staja sie wtedy drazliwe :>)
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2007, 22:08:48 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2007, 22:08:38 »

jak złote dorosną tamte na pewno oddam zresztą już teraz rozważam takową decyzje... zapomniałem dodać, że ph 7,5 temp 25 co do prętników ciekawa propozycja poczytam dzięki a co do otosków to już sie zastanawiałem nad nimi ;]

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2007, 22:18:59 »

Oddajac glonojady i zostawiajac powiedzmy jednego mozesz tez zrobic typowa Ameryke.

-  17 neonkow
-  1 glonojad
- 1+2 pielegniczka kakadu
- 4 otoski/5 kiryskow

I wtedy wszystkie sa z tego samego obszaru i wymagaja podobnych parametrow wody. No i bedziesz mial satysfakcje, ze masz cos w stylu biotopu ;]
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2007, 22:26:12 »

Szkoda, że o tym sam nie pomyślałem kupując roślinki ehh patrzyłem na parametry wody, światła itp.  ale nie na występowanie ale człowiek uczy się na błędach tą propozycje również rozważałem nawet dziś czytałem o tym biotopie... ;] z tym czy pielęgnice kakadu nie będą za "żywe" dla neonków i co do zbrojników one chyba pochodzą z różnych biotopów (chodzi mi o to że różne gatunki występują w jednym miejscu? bo sam nie wiem) i szczerze mówiąc nie wiem czemu nigdy mi kiryski do zbrojników nie pasowały może ich nie doceniam... Jak wiesz to podrzuć troche coś o tych kakadu jutro poczytam ;] ale będe miał lektury a i zadam jeszcze jedno pytanie jakie są neonki? inesa (jak tam się to pisze) czarne, czerwone i zielone...??

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2007, 22:33:42 »

Przy biotopach tak czy tak najczesciej idzie sie na pewne kompromisy i wybiera rybki i rosliny pochodzace mniej wiecej z tego samego obszaru i typu wody, a nie koniecznie wystepujace w dokladnie takim zestawieniu w jednym zbiorniku w naturze ;]

Nic nie bedzie za zywe dla neonkow. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to prawdziwe piranie ;]

Co do inneskow to widzialem innesa, czerwone, czarne, zielone, diamentowe ale moze niektores to te same, trza by pogrzebac ;] W kazdym razie innesa sa najmniej wymagajace (pomijajac tarlo, gdzie wszystkie sa ekstremalnie trudne).

A tu masz chyba najwieksze polskie zrodlo o pielegniczkach :

http://www.apisto.pl/

A tu masz gatunki ameryki poludniowej :

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1970.0.html
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2007, 22:35:34 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2007, 22:41:11 »

dzięki wielkie zapomniałem o diamentowych racja sam mam dwa ;] ostatnio moje neonki też się nieźle zadomowiły i gupiki im niestraszne na początku się troszke skrywały.... jeślibym się zdecydował na kakadu wtedy sobie krewetki przerzuce do 10 ;] a co do tarła to sie przygotowywuje powoli.... jeśli mogę zapytać jaki masz litraż i obsade rybną ? ;]

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2007, 22:45:21 »

Ja mam bardzo skromne akwa :
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11709.0.html

Mowisz, ze chcesz rozmnazac neonki u siebie? No ambitnie, jak ci sie uda, to napisz co i jak ;]
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2007, 22:52:06 »

Już technicznie jestem przygotowany ale trochę jeszcze zejdzie ( 8582683 to moj numer gg odezwij sie jak chcesz to sobie pogadamy nie zasmiecajac forum ;]) a akwarium bardzo ładne nie liczy się ilość tylko jakość ale liście w wodzie tego pomysłu jeszcze nie spotkałem.... Wink wszystko z liśćmi jest ok? nie gniją są jakoś spreparowane? a sparzone i wszystko działa z nimi?

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2007, 22:59:38 »

Co do lisci, to stosowane sa czesto w zbiornikach am poludniowej. Duzo przykladow jest na tym forum apisto, co linka podalem. Tylko w sumie powinny to byc zeszloroczne liscie zebrane po zimie. Takich nie mialem wiec testuje tegoroczne jesienne. Liscie przed wrzuceniem sparzone woda. Poki co trzymaja sie niezle ale lepsze wizualnie i wytrzymalosciowo bylyby chyba zeszloroczne.

Sa fajne bo zakwaszaja wode i przypominaja rybkom ich naturalne warunki, poza tym po prostu dodaja kryjowek i w latwy sposob moge nimi podzielic rewiry przy dnie - co dla pielegniczek jest wazne ;]
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2007, 23:03:08 »

chyba sprobuje o neonkach tez napisze teraz idę spać a jutro poszperam znów i poczytam może się w końcu na coś zdecyduje i poczekam na opinie innych może coś pomogą

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 24, 2007, 07:36:01 »

Ja bym wprowadziła kilka odmian neonów. Będą wyglądały pięknie bo powinny pływać razem - taka mieniąca się ławica.
Pielęgniczki kakadu - jak najbardziej za Cheesy Samce przepięknie kolorowe, gody i tarło widowiskowe, super ryby Smiley Otoski polecam z czystym sumieniem, małe, pożyteczne i rozrabiają w pozytywnym słowa znaczeniu Wink
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2007, 20:09:19 »

z tego co wiem to czarne nie bardzo lubią pływać z innymi neonkami ale to wiem tylko z opowiadań do otosków jestem skłonny tylko wtedy by wypadalo pozbyć się krewetek i trzech złotych najbardziej mi chyba szkoda tych trzech złotych do otosków już dłuższy się czas przymierzam ale ale pomóżcie czekam na więcej zdań w tej sprawie

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 24, 2007, 20:11:14 »

Moim zdaniem otoski sa duzo brzydsze od "normalnych" glonojadow ale nadrabiaja to zdecydowanie zywotnoscia i efektywnoscia antyglonowa. No i nie zajmuja calego dna Cheesy
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 20:18:09 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 24, 2007, 20:15:25 »

neony czarne zdecydowanie nie pływaja z innymi neonkami, u mnie są 2 ławice: czarne i stado innesów, czerwonych i diamentowych..........

papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: