Bobba Fett
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 12, 2004, 18:23:13 » |
|
Czołem, zamierzam zainstalować synkowi w pokoju akwarium (ok. 100 l.) - mam pytanie, jaki filtr będzie najcichszy, żeby mu w nocy nie przeszkadzał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2004, 19:00:06 » |
|
Nie mam porównania do innych filtrów ale w swoich akwariach mam 3szt. Senior Bio z Aqua szut`a (kupowane w różnym czasie).Jeden w akwa 90 l a dwa w 385 l.Wszyskie trzy pracują jak pszczółki, dwa dni temu kupując drugi do 385 l i wachałem się czy nie wziąść innego modelu innej firmy.Jedenk kupiłem ten bo jest już sprawdzony.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2004, 20:31:46 » |
|
Można wyłączać filtr na noc.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2004, 21:24:10 » |
|
Jeśli to pytanie to nie, jeśli odpowiedź to rozwiń ją bardziej.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
Bobba Fett
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2004, 06:21:08 » |
|
Dzięki wielkie, za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2004, 08:30:33 » |
|
Można wyłączać filtr na noc..... Haha, chyba zwariowałeś! po wyłaćzeniu filtra w jego wnętrzu rozpoczynają sie bardzo szybko procesy gnilne tego co on tam zebrał, bakterie pożyteczne giną i wytwarza sie bardzo dużo toksyn, po ponownym odpaleniu filtra rano możesz zatruć wszystkie ryby toksynami ze zgniłej gabki filtra!!!! A tak wogle to ja mam Aquaszuta Junior Bio, i jest głośny, nawet bardzo dla tego ja bym polecał Aquaela, bo z tymi Aquaszutami nigdy nie wiadomo, jak trafisz na taki jak ja to będziesz mieć porblemy w nocy...........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2004, 11:26:25 » |
|
Ja mam AquaELa Fan-2, filtr generalnie pracuje cicho, slychac tylko plusk wody pompowanej do akwarium. Chociaż tak sobie myśle, że dla mnie to może być cicho, a dla kogoś głośniej. Jest to mój pierwszy filtr, więc cięzko mi porównywać z innymi modelami...
|
|
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2004, 15:44:27 » |
|
Można wyłączać filtr na noc..... W międzyczasie poczytałem o tym trochę, mój błąd... :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2004, 15:53:13 » |
|
Fluvale są ciche i są lepszej marki, do 100L to chyba Fluval 2Plus będzie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2004, 16:11:18 » |
|
Hamer, jeśłi masz włączone napowietrzanie, to oczywiste jest że jest głośny. Ale moim zddaniem aquaszuty są wydajniejsze niż aquaele.
jeśli to ma być tylko mechaniczny, to polecam pompę aquaszut 600 i gąbkę bez koszyka. osobiścier używam kilku takich pomp i wszystkie sa cichutkie.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2004, 17:23:48 » |
|
jeśli masz regulację to zmniejsz na noc na minimum :wink:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Horpyn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2004, 13:13:13 » |
|
Fluvale są ciche i są lepszej marki, Nareszcie ktoś to napisał bo od trzech tygodni leży u mnie w szafie nowiutka 404 i aż się bałem a kasa popłynęła Używam też Turbo filtr z Aquaella moim zdaniem jest cichy.
|
|
|
|
|
|
Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych... Pozdrawiam !!!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2004, 14:13:01 » |
|
Fluvale są ciche i są lepszej marki, Nareszcie ktoś to napisał bo od trzech tygodni leży u mnie w szafie nowiutka 404 i aż się bałem a kasa popłynęła Używam też Turbo filtr z Aquaella moim zdaniem jest cichy. Hehe, sam nie wiem dlaczego tak zadko pisze się o Fluvalach, może: większość ludzi chce coś taniego, nie mają zamiaru wydawać kilkaset zł na filtr skoro na nieiwelką kwotę moga kupić Aquaela czy Aquaszuta, a Ci którzy mogą zaszaleć i wydać te pare setek to kupują Ehheimy itp, a Fluval jest przecie pośrodku i dlatgoż jest pomijany?  Acz to przecież firma Hagen  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2004, 16:42:08 » |
|
Hamer, jeśłi masz włączone napowietrzanie, to oczywiste jest że jest głośny. Ale moim zddaniem aquaszuty są wydajniejsze niż aquaele.
jeśli to ma być tylko mechaniczny, to polecam pompę aquaszut 600 i gąbkę bez koszyka. osobiścier używam kilku takich pomp i wszystkie sa cichutkie. Nie używam napowietrzania, wystarczaja mi rośliny i ruch tafli, a filtr tak czy tak chodzi głośno, słychgać wyraźne zgrzytanie, rozbierałem już go setki razy, te wirnik ocierał o taki wlot powietrza, więc go spiłowałem, troche ciszej chodzi ale dalej trze o tą ściąganą pokrywkę są nawet wyraźne rowki na niej, pewnie dostałem jakiś wybrakowany model, ale dzięki niemu przekonałem się że Awqaszuty to jak dobrze trafić straszna lipa..........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2004, 17:44:38 » |
|
Fluvale są ciche i są lepszej marki, do 100L to chyba Fluval 2Plus będzie. Pozdrawiam. Popieram Tomlsv Fluvale są cichutkie, ale do akwa 100l to Fluval 3 Plus. U mnie taki pracuje i jestem z neigo bardzo zadowolony.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
|