Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zapytanie nt. głośności filtra  (Przeczytany 4830 razy)
Bobba Fett
Nowy
*

« : Kwiecień 12, 2004, 18:23:13 »

Czołem, zamierzam zainstalować synkowi w pokoju akwarium (ok. 100 l.) - mam pytanie, jaki filtr będzie najcichszy, żeby mu w nocy nie przeszkadzał.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2004, 19:00:06 »

Nie mam porównania do innych filtrów ale w swoich akwariach mam 3szt. Senior Bio z Aqua szut`a (kupowane w różnym czasie).Jeden w akwa 90 l a dwa w 385 l.Wszyskie trzy pracują jak pszczółki, dwa dni temu kupując drugi do 385 l i wachałem się czy nie wziąść innego modelu innej firmy.Jedenk kupiłem ten bo jest już sprawdzony.

385 l - dyskowce
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2004, 20:31:46 »

Można wyłączać filtr na noc.....
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2004, 21:24:10 »

Jeśli to pytanie to nie, jeśli odpowiedź to rozwiń ją bardziej.

385 l - dyskowce
Bobba Fett
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2004, 06:21:08 »

Dzięki wielkie, za pomoc
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2004, 08:30:33 »

Cytat: Przem

Haha, chyba zwariowałeś! po wyłaćzeniu filtra w jego wnętrzu rozpoczynają sie bardzo szybko procesy gnilne tego co on tam zebrał, bakterie pożyteczne giną i wytwarza sie bardzo dużo toksyn, po ponownym odpaleniu filtra rano możesz zatruć wszystkie ryby toksynami ze zgniłej gabki filtra!!!! A tak wogle to ja mam Aquaszuta Junior Bio, i jest głośny, nawet bardzo dla tego ja bym polecał Aquaela, bo z tymi Aquaszutami nigdy nie wiadomo, jak trafisz na taki jak ja to będziesz mieć porblemy w nocy...........
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2004, 11:26:25 »

Ja mam AquaELa Fan-2, filtr generalnie pracuje cicho, slychac tylko plusk wody pompowanej do akwarium. Chociaż tak sobie myśle, że dla mnie to może być cicho, a dla kogoś głośniej. Jest to mój pierwszy filtr, więc cięzko mi porównywać z innymi modelami...

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2004, 15:44:27 »

Cytat: Przem

W międzyczasie poczytałem o tym trochę, mój błąd... :oops:
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2004, 15:53:13 »

Fluvale są ciche i są lepszej marki, do 100L to chyba Fluval 2Plus będzie.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2004, 16:11:18 »

Hamer, jeśłi masz włączone napowietrzanie, to oczywiste jest że jest głośny. Ale moim zddaniem aquaszuty są wydajniejsze niż aquaele.

jeśli to ma być tylko mechaniczny, to polecam pompę aquaszut 600 i gąbkę bez koszyka. osobiścier używam kilku takich pomp i wszystkie sa cichutkie.

gg:1384140
michał
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2004, 17:23:48 »

jeśli masz regulację to zmniejsz na noc na minimum :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Horpyn
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 14, 2004, 13:13:13 »

Cytat: Tomlsv
Fluvale są ciche i są lepszej marki,

Nareszcie ktoś to napisał bo od trzech tygodni leży u mnie w szafie nowiutka 404 i aż się bałem a kasa popłynęła Cheesy
Używam też Turbo filtr z Aquaella moim zdaniem jest cichy.

Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych...
Pozdrawiam !!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 14, 2004, 14:13:01 »

Cytat: Horpyn
Fluvale są ciche i są lepszej marki,

Nareszcie ktoś to napisał bo od trzech tygodni leży u mnie w szafie nowiutka 404 i aż się bałem a kasa popłynęła Cheesy
Używam też Turbo filtr z Aquaella moim zdaniem jest cichy.

Hehe, sam nie wiem dlaczego tak zadko pisze się o Fluvalach, może:
większość ludzi chce coś taniego, nie mają zamiaru wydawać kilkaset zł na filtr skoro na nieiwelką kwotę moga kupić Aquaela czy Aquaszuta, a Ci którzy mogą zaszaleć i wydać te pare setek to kupują Ehheimy itp, a Fluval jest przecie pośrodku i dlatgoż jest pomijany? Smiley Acz to przecież firma Hagen Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 14, 2004, 16:42:08 »

Cytat: Góral
Hamer, jeśłi masz włączone napowietrzanie, to oczywiste jest że jest głośny. Ale moim zddaniem aquaszuty są wydajniejsze niż aquaele.

jeśli to ma być tylko mechaniczny, to polecam pompę aquaszut 600 i gąbkę bez koszyka. osobiścier używam kilku takich pomp i wszystkie sa cichutkie.

Nie używam napowietrzania, wystarczaja mi rośliny i ruch tafli, a filtr tak czy tak chodzi głośno, słychgać wyraźne zgrzytanie, rozbierałem już go setki razy, te wirnik ocierał o taki wlot powietrza, więc go spiłowałem, troche ciszej chodzi ale dalej trze o tą ściąganą pokrywkę są nawet wyraźne rowki na niej, pewnie dostałem jakiś wybrakowany model, ale dzięki niemu przekonałem się że Awqaszuty to jak dobrze trafić straszna lipa..........
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2004, 17:44:38 »

Fluvale są ciche i są lepszej marki, do 100L to chyba Fluval 2Plus będzie.
Pozdrawiam.

Popieram Tomlsv Fluvale są cichutkie, ale do akwa 100l to Fluval 3 Plus. U mnie taki pracuje i jestem z neigo bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: