Hm, coś z książeczki Hagena:
SUN-GLO odtwarza pełne widmo światła słonecznego, generuje światło o ciepłej, białej barwie podobne do dziennego. Polecana jest do akwariów, w których flora nie odgrywa najważneijszej roli, lub też w kombinacji z innymi świetlówkami (aqua, flora) w celu stymulacji wzdłużnego wzrostu roślin łodygowych. Świetlówki SUN-GLO powinno się umieszczać głównie w tylnej części pokrywy akwarium tak, aby rośliny rosnące były jak najwyższe.
przykłądowe kombinacje:
sun-glo+aqua-glo = sprzyja wzrostowi roślin
sun-glo+flora-glo = wspomaga wzdłużny rozrost roślin i uwypukla kolorystykę ryb (czerwony)
A teraz coś z moich obserwacji:
Miałem wcześniej swietlówki kiepskiej firmy (Leuci

), kupiłem ostatnio Hagen FLORA-GLO, barwę swiatła ma nieco różową ale po kilku dniach sie zupełnie do tego przywyka i nie zauważa. Doskonale wybarwiło mi neony czerwone a takze kolor czerwony u innych rybek, takze roślinki widać "bardziej zielone", pozatym zaczeły rosnać jeszcze lepiej, a dwa gatunki które niedawno kupiłem (jeszcze nie zidentyfikowałem ale jeden to chyba jakaś ludwigia) zaczeły rosnąć jak głupie

. Wkrótce zamierzam dokupić właśnie SUN-GLO aby skorygować złotą barwę brzanek sumatrzańskich ( FLORA maskuje złoty kolor), a następnie zamierzam dorobić trzecią swietlówke dla AQUA-GLO.
Myślę że do tej SUN-GLO powinieneś dokupić FLORĘ , gdyż ta właśnie mocno wzieła za obroty moje roślinki, ale możesz też śmiało sprawdzić co zrobi AQUA-GLO.
Ponoć Osram Fluora jest dobry do roślin, Sylvania gro lux chyba tez ale nic o nich nie wiem. Za to Narva Oceanic to pewnie jest dla akwariów morskich lub z przeznaczeniem dla ryb.
Co do temperatury barwowej to przed chwileczką ktoś to wytłuamczył bardzo technicznie

a że te świetlówki powodują taki sam wzrost to ja w to ciut watpię, jest spora róznica w cenie a to musi być czymś spowodowane ale moge się tu mylić.
No tyle moge powiedzieć, chciałbym jednak znać pełną odpowiedź an Twój post i czekam aż ktoś sie ejszcze dorzuci