Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: swietlowka  (Przeczytany 6693 razy)
bocian
Nowy
*

« : Kwiecień 09, 2004, 22:58:06 »

Mam klopot. Niewiem jaka swietlowke wybrac, jest ich troche na rynku, trzebuje taka ktora by wspomagala wzrost roslin. Akwa mam male bo 75l (75x35x29). Aktualnie mam tylko jedna 20W Sun-Glo Hagen i jakos nie zauwazam duzej rożnicy. Zastanawiam sie nad Aqua-Glo lub Flora-Glo ale chcialbym sie tez dowiedziec o swietlowkach innych firm. Slyszalem o Osram Fluora, Narva Oceanic Light, Sylvania Gro-Lux. Czy jest miedzy nimi jakas zasadnicza roznica? I na koniec nie rozumiem zabardzo tematu temperatury barwowej. Wiem coto jest ale czemu Aqua-Glo (18000K) i Flora-Glo (2800K) tak samo powoduja wzrost roslin. Z gory dzieki za porady.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 10, 2004, 09:26:07 »

Hm, coś z książeczki Hagena:
SUN-GLO odtwarza pełne widmo światła słonecznego, generuje światło o ciepłej, białej barwie podobne do dziennego. Polecana jest do akwariów, w których flora nie odgrywa najważneijszej roli, lub też w kombinacji z innymi świetlówkami (aqua, flora) w celu stymulacji wzdłużnego wzrostu roślin łodygowych. Świetlówki SUN-GLO powinno się umieszczać głównie w tylnej części pokrywy akwarium tak, aby rośliny rosnące były jak najwyższe.
przykłądowe kombinacje:
sun-glo+aqua-glo = sprzyja wzrostowi roślin
sun-glo+flora-glo = wspomaga wzdłużny rozrost roślin i uwypukla kolorystykę ryb (czerwony)
A teraz coś z moich obserwacji:
Miałem wcześniej swietlówki kiepskiej firmy (Leuci Wink ), kupiłem ostatnio Hagen FLORA-GLO, barwę swiatła ma nieco różową ale po kilku dniach sie zupełnie do tego przywyka i nie zauważa. Doskonale wybarwiło mi neony czerwone a takze kolor czerwony u innych rybek, takze roślinki widać "bardziej zielone", pozatym zaczeły rosnać jeszcze lepiej, a dwa gatunki które niedawno kupiłem (jeszcze nie zidentyfikowałem ale jeden to chyba jakaś ludwigia) zaczeły rosnąć jak głupie Smiley. Wkrótce zamierzam dokupić właśnie SUN-GLO aby skorygować złotą barwę brzanek sumatrzańskich ( FLORA maskuje złoty kolor), a następnie zamierzam dorobić trzecią swietlówke dla AQUA-GLO.
Myślę że do tej SUN-GLO powinieneś dokupić FLORĘ , gdyż ta właśnie mocno wzieła za obroty moje roślinki, ale możesz też śmiało sprawdzić co zrobi AQUA-GLO.
Ponoć Osram Fluora jest dobry do roślin, Sylvania gro lux chyba tez ale nic o nich nie wiem. Za to Narva Oceanic to pewnie jest dla akwariów morskich lub z przeznaczeniem dla ryb.
Co do temperatury barwowej to przed chwileczką ktoś to wytłuamczył bardzo technicznie Smiley a że te świetlówki powodują taki sam wzrost to ja w to ciut watpię, jest spora róznica w cenie a to musi być czymś spowodowane ale moge się tu mylić.
No tyle moge powiedzieć, chciałbym jednak znać pełną odpowiedź an Twój post i czekam aż ktoś sie ejszcze dorzuci Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2004, 11:14:17 »

powierdzam to co pisze Tomlsv. Od kiedy do sunglo dołączyłem floraglo, rośliny rosną jak głupie. Żabienice mają zupełnie inne liście niz wcześniej i zmieniły barwę z zielonej na delikatnie czerwonawą. Bakopa rozdwaja pnącza, anubiasy odrastają po przegranej walce z pielęgnicami.

Nie polecam za to połaczenia sunglo z narva oceanic colour. barwy tych lamp nie uzupełniają się, efekt jest taki że w jedna część akwa jest żółta, a druga czerwona.

gg:1384140
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2004, 19:10:37 »

a zestaw:

Sun-Glo z tyłu
i
Power-Glo z przodu jest dobry?

Jak to wpływa na roślinki?

Mam tak (ajko początkujący) i jakoś roślinki za dobrze się nie rozwijają, tak naprawdę tylko jedna ładnie rośnie, ale może to winna innego czynnika.

***pozdroofka***

...:::apacz:::...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 10, 2004, 22:04:42 »

Słyszałem pochlebne opinie na temat Power-glo więc to ze nie rosną Ci roślinki to musi być wina innego czynnika. Ponadto w książecce jest napisane że właśnie w zestawie z Sun-glo stymuluje poprzeczny wzrost roślin.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2004, 22:15:08 »

tzn. roślinki rosną, ale nie wszystkie (akwa jest młode)...może oświetlenie jest za słabe...akwa ma około 180 litrów, a oświetlenie to 2 x 30 i zbiornik 50 cm wysokości, na sun-glo nie ma odbłyśnika

***pozdroofka***

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2004, 23:02:42 »

Cytat: Apacz
tzn. roślinki rosną, ale nie wszystkie (akwa jest młode)...może oświetlenie jest za słabe...akwa ma około 180 litrów, a oświetlenie to 2 x 30 i zbiornik 50 cm wysokości, na sun-glo nie ma odbłyśnika

Nic dziwnego że roślinki nie rosną przy takim oświetleniu :wink: . Masz 60W na 180l i do tego okolo 42-44cm słupa wody....więc ilość światła docierającego do dna jest mała. Odbłyśniki naprawdę dużo by pomogły (zwiększają ilość docierającego do dna światła nawet o 200%). Ja również mam 180l akwa ale o wysokości 45cm. Dotychczas miałem 2x30W (Aqua-glo+Sun-glo....nawiasem mówiąc to Sun-glo to "uboższa" wersja Aqua-glo :wink: ) i roślinki rosły jakotako (bez rewelacji). Wymienione powyżej świetlówki dają około 1600-1800lumenów(nie jestem tego pewny). Obecnie dodałem dwie rury 30W Philips TLD 840 mające po 2400lumenów. Przy działających dwóch świetlówkach (Aqua-glo+TLD 840) z odblyśnikami rosliny babelkują (czego nieobserwowalem przy starych świetlówkach) natomiast przy 4x30W mam istną wodę sodową :lol: . Dlatego coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że wydawanie kasy na specjalistyczne świetlówki jest bez sensu. Najważniejsza jest ilość światła a nie temperatura barwowa.....im więcej lumenów tym lepiej dla roślin. Oczywiście nie jestem zwolennikiem stosowania samych TLD 840 bo dają jasne biało-żółtawe światło. Polecam również Osram Biolux 965, Philips TLD 965 i Philips Aquarelle. Te świetlówki są o 50% tańsze niż Hagena czy Arcadii a równie dobre. Dla potwierdzenia moich słów podam kilka baniaków ze "zwyklymi" świetlówkami Cheesy :

http://holenderskie.aip.pl/akwaria/baranowski/akwarium-miniatura.jpg
3x30W Osram biolux 965

http://holenderskie.aip.pl/akwaria/roe1/1-1.jpg
5x58W philips 965 i 950

http://holenderskie.aip.pl/akwaria/speth/3_s.jpg
2x36W - Philips TL-D 830 + 2x36W - Philips TL-D 840 Super 80.

http://web.singnet.com.sg/~jacian/Dt10211.jpg
8 x Osram 36W Dulux L/11-860

http://web.singnet.com.sg/~jacian/gt10520.jpg
2 x Osram 36W Dulux L/11-860

Jak widać można uzyskać super wyniki za pół ceny.....Jeszcze raz powtórzę: liczy się ilość W/l i lm/l.

ps. Mam do sprzedania świetlówkę 20W Hagen Power-GLO używaną przez niecały miesiąc za jedyne 20pln.....Jak ktoś reflektuje to zapraszam (tylko z wawy)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2004, 23:34:03 »

to co sygerujesz w moim wypadku, co powinienem zrobić, żeby roslinki się lepiej miały

***pozdroofka***

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2004, 07:58:18 »

Odbłyśniki+pokrywa oklejona folią aluminiową/lustrzaną samoprzylepną. Odbłyśniki można zrobić z rurki PCV fi8 ale trzeba uważać bo lubią się kurczyć pod wpływem ciepła. Przełóż Power-glo na tył. Proponuję dodać jeszcze jedną rurę 30W...oczywiście jak masz zdolności do majsterkowania. Możesz się pokusić o wymianę Sun na TLD 840/965 ale nie wiem czy nie szkoda kasy skoro masz juz świetlowki.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2004, 08:44:07 »

z odbłyśnikiem nie bedzie problemu - kupi się poprostu, a folię o której piszesz gdzie moge zkupić i z jakim kosztem muszę się liczyć -też się kupic, power-glo się przełoży Wink)) (tylko czytałem, że sun-glo z tyłu pownny być, a u mnie ona wtedy z przodu wyląduje)...z dodaniem jeszcze jednej belki to już będzie problem, bo przy mojej pokrywie to nawet nie bardzo jest gdzie ją podczepić Sad(( - a o wymiane pokusze się pewnie ewentualnie jak ta padnie

thnx za wszelkie rady Wink))

***pozdroofka***

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2004, 16:09:17 »

Folię to mozna kupic w kiosku taką do pieczenia i jest to koszt kilku złotych, wielu kupuje też folie samoprzylepne w marketach budowlanych ale nie wiem jak tego cena, droższa jest napewno, chyba 10-20zł za 1 metr.

Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2004, 20:15:32 »

w moich okolicach ok 12-14 zł za metr.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: