Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Grzałki  (Przeczytany 5270 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Wrzesień 27, 2007, 12:20:18 »

Przeczytałam właśnie, że do grzałek naleśy podłączyć termostat. Są też grzałki z wbudowanym termostatem. Jak je rozpoznać, czym one się różnią (proszę o zdjęcia) Kupiłam grzałkę i nie wiem teraz czy ona będzie dobrze działać, czy muszę jeszcze do niej coś dokupować. Moja grzałka jest długa, szklana, zakończona kablem. Jaka ona jest? Pomóżcie, bo w ogóle się na tym sprzęcie nie znam...
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2007, 12:24:16 »

Podaj prosze nazwe i model grzalki z pudelka albo napisow.

Generalnie jak na gorze grzalki jest pokretlo na ktorym sa temperatury do ustawienia to ma termostat.

Zreszta teraz juz prawie wszystkie sa z termostatem.
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2007, 13:33:56 »

według twego opisu jest to zwykła grzałka bez termostatu dobrze jest zainwestować kilka zł więcej i zakupić z termostatem, gdyż nie musimy sie martwić o spadek temperatury jaki towarzyszy nam w nocy. napisz może jaki masz zbiornik i jaka ma moc ta grzałka.
pozdrawiam

lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2007, 14:21:06 »

Pewnie to jest jakas zwykla . Jak jest zakonczona kablem. Nie polecam ci takiej, najlepeij kup grzalke elite  Wink

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 14:28:30 »

jeżeli chcesz grzałke z termostatem to kup se grzałke AquaEl nie są takie złe, natomiast do grzałki którą posiadasz najlepszym i najtańszym rozwiązaniem będzie termostat rt-2 (chyba taki ma symbol) w cenie 20 pln na allegro i będzie to chyba najpewniejsze rozwiązanie, zapobiegnie niekontrolowanemu przegrzaniu wody w akwarium
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2007, 08:10:11 »

Akwarium 45 l, grzałka 25 W ; AQUARIUM TAUCHSIDER GA-1s Firma WID-POL Tylko to było na pudełu.
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2007, 09:32:18 »

Grzałka bez termuregulatora: http://www.allegro.pl/item249968473_grzalka_aqua_szut_40w_bez_termoregulatora_.html
Grzałka z termoregulatorem: http://www.allegro.pl/item247076011_eheim_jager_kultowa_grzalka_do_akwarium_200w.html
 Grin Kupowanie grzałki zwykłej i do tego Termoregulatora RT-2 to wyrzucanie pieniedzy w błoto. Do Twojego akwarium mozna bardzo tanio kupic dobra grzalke z termoregulatorem.  Wink
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2007, 10:28:33 »

A o ile stopni podwyższa mi taka grzałka 25 W w moim akwa 45 l?
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2007, 10:46:29 »

Ciezko powiedziec. Taka uniwersalna dobra temperatura, to dla wiekszosci gatunkow kolo 25 stopni.
Jednak z grzalka bez termostatu ciezko bedzie ja utrzymac na jednym poziomie, trza bedzie wlaczac i wylaczac grzalke obserwujac temperature na osobnym termometrze.

Dlatego bardziej oplaca sie kupic z termostatem. 50W z termostatem kosztuja jakies 30zl i wtedy grzalka automatycznie trzyma ustawiona temperature i nic nie trzeba robic.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 04, 2007, 10:54:13 »

Na razie nie planuję zakupu nowej grzałki. Co jaki czas mam ją wyłączać?
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 11:01:57 »

Musisz miec przynajmniej termometr w akwarium. W wiekszosc zestawow juz jest. I wlaczac, gdy sie robi zimniej niz temperatura ktora chcesz miec (proponowane przez mnie 25 stopni) i wylaczac kiedy robi sie za cieplo. Generalnie najlepiej nie wiecej niz 28 i nie mniej niz 24. Ale to zalezy od rybek jakie masz albo chcesz miec.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2007, 12:12:12 »

Honey - na termometrach pewna częśc skali (przeważnie przedział 22-28oC) znajduje sie na zielonym polu (tzw safe zone). Jest to przedział temperatur odpowiedni dla większości ryb. Jeśli przypilnujesz aby termometr nie pokazywał temperatury spoza tego zielonego pola wszystko będzie ok.

Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2007, 12:13:27 »

Termometr zamówiony i czekam az przyjdzie, więc jeszcze nie mam... To taka mania że nie kupuję w sklepie tylko na Allegro... Smiley
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2007, 12:41:30 »

Termometr zamówiony i czekam az przyjdzie, więc jeszcze nie mam... To taka mania że nie kupuję w sklepie tylko na Allegro... Smiley
Mam nadzieje ze nie kupilas klasycznego - tzn. ze szkla tylko elektroniczny. Bo jak tak to klops. Nie moglas wybrac i ocenic ktory jest precyzyjny. Ja jak kupowalem w sklepie na miejscu to koles wyciagnal z dziesiec roznych modeli i egzemnplarzy i kazal mi wybrac z tych, ktor wskazuja ta sama temperature. Smieszne, duzo termometrow wskazywalo calkiem inne wartości. Grin
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Październik 04, 2007, 15:25:10 »

To skad wiesz ze akurat elektroniczne wskazalyby wartosc wlasciwa ? ;]
Zreszta nie ma co wariowac, 80% ludzi ma szklane i maja piekne zdrowe akwaria.
Wazne jedynie by nie byl to termometr przylepny - bo te to juz naprawde dno ;]
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: