Honey
Stały użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 27, 2007, 12:20:18 » |
|
Przeczytałam właśnie, że do grzałek naleśy podłączyć termostat. Są też grzałki z wbudowanym termostatem. Jak je rozpoznać, czym one się różnią (proszę o zdjęcia) Kupiłam grzałkę i nie wiem teraz czy ona będzie dobrze działać, czy muszę jeszcze do niej coś dokupować. Moja grzałka jest długa, szklana, zakończona kablem. Jaka ona jest? Pomóżcie, bo w ogóle się na tym sprzęcie nie znam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2007, 12:24:16 » |
|
Podaj prosze nazwe i model grzalki z pudelka albo napisow.
Generalnie jak na gorze grzalki jest pokretlo na ktorym sa temperatury do ustawienia to ma termostat.
Zreszta teraz juz prawie wszystkie sa z termostatem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk.ruda
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2007, 13:33:56 » |
|
według twego opisu jest to zwykła grzałka bez termostatu dobrze jest zainwestować kilka zł więcej i zakupić z termostatem, gdyż nie musimy sie martwić o spadek temperatury jaki towarzyszy nam w nocy. napisz może jaki masz zbiornik i jaka ma moc ta grzałka. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lisek_92
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2007, 14:21:06 » |
|
Pewnie to jest jakas zwykla . Jak jest zakonczona kablem. Nie polecam ci takiej, najlepeij kup grzalke elite
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l 
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 14:28:30 » |
|
jeżeli chcesz grzałke z termostatem to kup se grzałke AquaEl nie są takie złe, natomiast do grzałki którą posiadasz najlepszym i najtańszym rozwiązaniem będzie termostat rt-2 (chyba taki ma symbol) w cenie 20 pln na allegro i będzie to chyba najpewniejsze rozwiązanie, zapobiegnie niekontrolowanemu przegrzaniu wody w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2007, 08:10:11 » |
|
Akwarium 45 l, grzałka 25 W ; AQUARIUM TAUCHSIDER GA-1s Firma WID-POL Tylko to było na pudełu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2007, 10:28:33 » |
|
A o ile stopni podwyższa mi taka grzałka 25 W w moim akwa 45 l?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2007, 10:46:29 » |
|
Ciezko powiedziec. Taka uniwersalna dobra temperatura, to dla wiekszosci gatunkow kolo 25 stopni. Jednak z grzalka bez termostatu ciezko bedzie ja utrzymac na jednym poziomie, trza bedzie wlaczac i wylaczac grzalke obserwujac temperature na osobnym termometrze.
Dlatego bardziej oplaca sie kupic z termostatem. 50W z termostatem kosztuja jakies 30zl i wtedy grzalka automatycznie trzyma ustawiona temperature i nic nie trzeba robic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 04, 2007, 10:54:13 » |
|
Na razie nie planuję zakupu nowej grzałki. Co jaki czas mam ją wyłączać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 11:01:57 » |
|
Musisz miec przynajmniej termometr w akwarium. W wiekszosc zestawow juz jest. I wlaczac, gdy sie robi zimniej niz temperatura ktora chcesz miec (proponowane przez mnie 25 stopni) i wylaczac kiedy robi sie za cieplo. Generalnie najlepiej nie wiecej niz 28 i nie mniej niz 24. Ale to zalezy od rybek jakie masz albo chcesz miec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 04, 2007, 12:12:12 » |
|
Honey - na termometrach pewna częśc skali (przeważnie przedział 22-28oC) znajduje sie na zielonym polu (tzw safe zone). Jest to przedział temperatur odpowiedni dla większości ryb. Jeśli przypilnujesz aby termometr nie pokazywał temperatury spoza tego zielonego pola wszystko będzie ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2007, 12:13:27 » |
|
Termometr zamówiony i czekam az przyjdzie, więc jeszcze nie mam... To taka mania że nie kupuję w sklepie tylko na Allegro... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 04, 2007, 12:41:30 » |
|
Termometr zamówiony i czekam az przyjdzie, więc jeszcze nie mam... To taka mania że nie kupuję w sklepie tylko na Allegro...  Mam nadzieje ze nie kupilas klasycznego - tzn. ze szkla tylko elektroniczny. Bo jak tak to klops. Nie moglas wybrac i ocenic ktory jest precyzyjny. Ja jak kupowalem w sklepie na miejscu to koles wyciagnal z dziesiec roznych modeli i egzemnplarzy i kazal mi wybrac z tych, ktor wskazuja ta sama temperature. Smieszne, duzo termometrow wskazywalo calkiem inne wartości. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 04, 2007, 15:25:10 » |
|
To skad wiesz ze akurat elektroniczne wskazalyby wartosc wlasciwa ? ;] Zreszta nie ma co wariowac, 80% ludzi ma szklane i maja piekne zdrowe akwaria. Wazne jedynie by nie byl to termometr przylepny - bo te to juz naprawde dno ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|