Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie rybki w 17l.  (Przeczytany 7036 razy)
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 25, 2007, 19:00:24 »

najpierw kup odpowiednie roślinki i filtr zalej baniak woda i poczekaj aż dojrzeje,a z rybkami sie na razie wstrzymaj to że jest to małe akwa to jeszcze nic straconego jest wiele opcji na taki litraż

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2007, 19:06:41 »

jest wiele opcji na taki litraż
mam nadzieję, że chodziło Ci o:
 krewetki
 kreweciusie
 shrimp's
 małe skorupiaczki
 fire red
 cristal red
 kreweciątka
...
nie mam więcej pomysłów  Wink ludzie zlitujcie się, nawet bojownik się zamęczy! a po wtóre bez filtra i roślin to szkło a nie akwarium!

Pozdrawiam, Magda.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 25, 2007, 19:10:35 »

mniej wiecej o to mi chodziło

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 26, 2007, 09:35:07 »

Przeciez krewetki nie sa łatwe w hodowli. Trudniej znosza wahania parametrow anizeli ryb wiec nie wiem czemu tak wsyzscy zalecacie poczatkujacemu akwaryscie te krewetki. Maly zbiornik = krewetki.. tak sie uklepalo i juz to maglujecie i maglujecie... Fakt, mozna trzymac w malym akwa te krewetki ale jak wszyscy wiedza a o tym zapominaja im mniejsze akwarium tym gorzej utrzymac parametry. Wrzućcie sobie np. kostke cukru do  takiej 17 i do 170 a wszystko bedzie jasne. Moim zdaniem jesli nie masz doswiadczenia to mozesz tam wpuscic kilka glupikow. Krewetki potrzebuja grzalki, dobrego filtra, pokrywy ze swiatlem i odpowiednio urzadzonego zbiornika. Nie chodzi tu o to ze jest to niemozliwe i ze maly zbiornik od razu skazuje na niepowodzenie bo nawet w wielkiej 112 mozna stworzyc sale tortur dla ryb!

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 15:24:50 wysłane przez splendens » Zapisane
isiunia13
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 26, 2007, 13:57:11 »

ho a czy do 112 l.mogę wsadzić krewetki?
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 26, 2007, 15:27:43 »

Pewnie ze mozesz.  Wink
Radzę poczytać tu: http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html
isiunia13
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 27, 2007, 17:25:15 »

ja no nie wiem rybki mi się strasznie kocą to może ja je wsadzę do tego małego szczególnie mam stado gupików a mam pytanko jakbym sobie kupił 25l.to jakie rybki moge w nim hodować ??
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 27, 2007, 19:50:07 »

25 l to ten sam problem co 17 L pamietaj im wieksze akwarium tym łatwiejsze w utrzymaniu w nim czystości  no i wiecej opcji dla rybek

isiunia13
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 27, 2007, 21:02:24 »

WIEM mam 112l.jak miałam to 17 to było ciężko a teraz to wogóle jest fajnie wogóle od około pól roku nie wymieniałam całej wody a za podmiankę służy mi parowanie ja tylko dolewam
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 27, 2007, 21:03:41 »

Ale to troche do bani, bo odparowuje tylko woda, a szkodliwe substancje z niej zostaja w tym co zostalo, wiec masz coraz wieksze zageszczenie tego syfu ;]

Chodzi o to zeby z ta woda fizycznie zabrac te wszystkie niechciane substancje z ktorymi filtr i bakterie sobie nie radza.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 21:15:48 wysłane przez Tadeus » Zapisane
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 28, 2007, 15:13:01 »

no i co z tego, że przezyje ? jak ty byś się czuł w pokoju 2x2 całe życie ?  Wściekły ludzie pomyślcie, o żywe stworzenie min. 25l filtr, grzałka i rośliny....... trochę szacunku dla zwierząt .........
pozdrawiam
Uf, tak się składa że ja mieszkam właśnie w pokoju może nie 2x2 ale 2x3... A teraz do rzeczy - 17 litrów nie miałam i nie mam miałam owszem ale coś ok. 20 litrów i trzymałam w nim bojownika ale właśnie ze względu na tak małą powierzchnię były duże różnice temperatury - no i jak można się domyślić rybka długo nie pożyła (a pomyśleć że dostałam ją od kolegi w kuli  Undecided ), bo padła na zapalenie skrzeli. No ale było minęło. Także małe akwaria są niedobre też ze względu na to że trudniej w nich utrzymać stałą temperaturę.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
isiunia13
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 28, 2007, 15:51:45 »

tego akurat nie rozumiem ja zawsze miałam 23 stopnie bez żadnych wahań itd.. Afro
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 28, 2007, 15:55:53 »

No cóż, może nie masz takich problemów z ogrzewaniem jak moje osiedle, w dodatku w "tamtych odległych czasach" (5 lat temu) o których pisałam nie miałam żadnych udogodzeń technicznych. Na szczęście to się zmieniło  Smiley

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 28, 2007, 16:12:19 »

Uf, tak się składa że ja mieszkam właśnie w pokoju może nie 2x2 ale 2x3...
No ja też mam pokój 2x3 Wink i stoi w nim moje akwa Smiley ale np. całego życia nie chiałbym przesiedzieć w tych czterech ścianach 2x3  Undecided żadnego komfortu .... myślę że w 25l można już trzymać bojownika, JEDNEGO samca, BEZ samic ew. 3-4 samce gupkiów (same samce, żeby się nie mnożyły)

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
@$!@
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 28, 2007, 16:39:47 »

A ja jak zwykle do znudzenia powtarzam: czytaj, czytaj, ucz się, ucz, a potem.. kup karlika Wink  Po 1 Te żabki mogą być w 25 l (najlepiej w dużych drupach, ale jeżeli będziesz miał dużą obsadę ryb dla karlików już nie starczy miejsca! ). Po 2 kiedy o nich poczytasz, zapytasz się bardziej doświadczonych forumowiczów itp. to ta żabka nie będzie sprawiała ci problemów (ale mówię: NAJPIERW POCZYTAJ O NIEJ JAK I O INNYCH RYBAJ, KTÓRE ZAMIERZASZ KUPIĆ! Ja już się raz na tym sparzyłam, co było dla ryby tragiczne [a to dzięki b. dobrb sprzedawcom :/ ] !) . Po 3 jest ona b. ciekawa w zachowaniu, zwłaszcza w grupie. Po 4 dzięki niej będziesz mógł trzymać bie tylko samce gupików.. karliki b. lubią żywy pokarm  Wink  ..

P.S. dlaczego zawsze piszecie np. tak jak tu o krewetkach, że 'nie dla niedoświadczonych'? Skoro ta osoba ma 112 l to znaczy, że w sprawie z rybami nie jest początkująca, a jak ma się 'doświadczyć' bez tej pierwszej krewetki? Oczywiście po ówcześniejszym dokształceniem przez net/ książki/ forum?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: