TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 25, 2007, 19:00:24 » |
|
najpierw kup odpowiednie roślinki i filtr zalej baniak woda i poczekaj aż dojrzeje,a z rybkami sie na razie wstrzymaj to że jest to małe akwa to jeszcze nic straconego jest wiele opcji na taki litraż
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2007, 19:06:41 » |
|
jest wiele opcji na taki litraż
mam nadzieję, że chodziło Ci o: krewetki kreweciusie shrimp's małe skorupiaczki fire red cristal red kreweciątka ... nie mam więcej pomysłów  ludzie zlitujcie się, nawet bojownik się zamęczy! a po wtóre bez filtra i roślin to szkło a nie akwarium!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 25, 2007, 19:10:35 » |
|
mniej wiecej o to mi chodziło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 26, 2007, 09:35:07 » |
|
Przeciez krewetki nie sa łatwe w hodowli. Trudniej znosza wahania parametrow anizeli ryb wiec nie wiem czemu tak wsyzscy zalecacie poczatkujacemu akwaryscie te krewetki. Maly zbiornik = krewetki.. tak sie uklepalo i juz to maglujecie i maglujecie... Fakt, mozna trzymac w malym akwa te krewetki ale jak wszyscy wiedza a o tym zapominaja im mniejsze akwarium tym gorzej utrzymac parametry. Wrzućcie sobie np. kostke cukru do takiej 17 i do 170 a wszystko bedzie jasne. Moim zdaniem jesli nie masz doswiadczenia to mozesz tam wpuscic kilka glupikow. Krewetki potrzebuja grzalki, dobrego filtra, pokrywy ze swiatlem i odpowiednio urzadzonego zbiornika. Nie chodzi tu o to ze jest to niemozliwe i ze maly zbiornik od razu skazuje na niepowodzenie bo nawet w wielkiej 112 mozna stworzyc sale tortur dla ryb!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 15:24:50 wysłane przez splendens »
|
|
|
|
|
isiunia13
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 26, 2007, 13:57:11 » |
|
ho a czy do 112 l.mogę wsadzić krewetki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 26, 2007, 15:27:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
isiunia13
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 27, 2007, 17:25:15 » |
|
ja no nie wiem rybki mi się strasznie kocą to może ja je wsadzę do tego małego szczególnie mam stado gupików a mam pytanko jakbym sobie kupił 25l.to jakie rybki moge w nim hodować ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 27, 2007, 19:50:07 » |
|
25 l to ten sam problem co 17 L pamietaj im wieksze akwarium tym łatwiejsze w utrzymaniu w nim czystości no i wiecej opcji dla rybek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
isiunia13
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 27, 2007, 21:02:24 » |
|
WIEM mam 112l.jak miałam to 17 to było ciężko a teraz to wogóle jest fajnie wogóle od około pól roku nie wymieniałam całej wody a za podmiankę służy mi parowanie ja tylko dolewam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 27, 2007, 21:03:41 » |
|
Ale to troche do bani, bo odparowuje tylko woda, a szkodliwe substancje z niej zostaja w tym co zostalo, wiec masz coraz wieksze zageszczenie tego syfu ;]
Chodzi o to zeby z ta woda fizycznie zabrac te wszystkie niechciane substancje z ktorymi filtr i bakterie sobie nie radza.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2007, 21:15:48 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 28, 2007, 15:13:01 » |
|
no i co z tego, że przezyje ? jak ty byś się czuł w pokoju 2x2 całe życie ?  ludzie pomyślcie, o żywe stworzenie min. 25l filtr, grzałka i rośliny....... trochę szacunku dla zwierząt ......... pozdrawiam Uf, tak się składa że ja mieszkam właśnie w pokoju może nie 2x2 ale 2x3... A teraz do rzeczy - 17 litrów nie miałam i nie mam miałam owszem ale coś ok. 20 litrów i trzymałam w nim bojownika ale właśnie ze względu na tak małą powierzchnię były duże różnice temperatury - no i jak można się domyślić rybka długo nie pożyła (a pomyśleć że dostałam ją od kolegi w kuli  ), bo padła na zapalenie skrzeli. No ale było minęło. Także małe akwaria są niedobre też ze względu na to że trudniej w nich utrzymać stałą temperaturę.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
isiunia13
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 28, 2007, 15:51:45 » |
|
tego akurat nie rozumiem ja zawsze miałam 23 stopnie bez żadnych wahań itd.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 28, 2007, 15:55:53 » |
|
No cóż, może nie masz takich problemów z ogrzewaniem jak moje osiedle, w dodatku w "tamtych odległych czasach" (5 lat temu) o których pisałam nie miałam żadnych udogodzeń technicznych. Na szczęście to się zmieniło 
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 28, 2007, 16:12:19 » |
|
Uf, tak się składa że ja mieszkam właśnie w pokoju może nie 2x2 ale 2x3...
No ja też mam pokój 2x3  i stoi w nim moje akwa  ale np. całego życia nie chiałbym przesiedzieć w tych czterech ścianach 2x3  żadnego komfortu .... myślę że w 25l można już trzymać bojownika, JEDNEGO samca, BEZ samic ew. 3-4 samce gupkiów (same samce, żeby się nie mnożyły)
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
@$!@
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 28, 2007, 16:39:47 » |
|
A ja jak zwykle do znudzenia powtarzam: czytaj, czytaj, ucz się, ucz, a potem.. kup karlika  Po 1 Te żabki mogą być w 25 l (najlepiej w dużych drupach, ale jeżeli będziesz miał dużą obsadę ryb dla karlików już nie starczy miejsca! ). Po 2 kiedy o nich poczytasz, zapytasz się bardziej doświadczonych forumowiczów itp. to ta żabka nie będzie sprawiała ci problemów (ale mówię: NAJPIERW POCZYTAJ O NIEJ JAK I O INNYCH RYBAJ, KTÓRE ZAMIERZASZ KUPIĆ! Ja już się raz na tym sparzyłam, co było dla ryby tragiczne [a to dzięki b. dobrb sprzedawcom :/ ] !) . Po 3 jest ona b. ciekawa w zachowaniu, zwłaszcza w grupie. Po 4 dzięki niej będziesz mógł trzymać bie tylko samce gupików.. karliki b. lubią żywy pokarm  .. P.S. dlaczego zawsze piszecie np. tak jak tu o krewetkach, że 'nie dla niedoświadczonych'? Skoro ta osoba ma 112 l to znaczy, że w sprawie z rybami nie jest początkująca, a jak ma się 'doświadczyć' bez tej pierwszej krewetki? Oczywiście po ówcześniejszym dokształceniem przez net/ książki/ forum?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|