Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « POMOCY poleccie mi roslinki aqwariowe łatwe w hodowli!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY poleccie mi roslinki aqwariowe łatwe w hodowli!!!  (Przeczytany 5631 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Kwiecień 06, 2004, 22:21:00 »

Mam prosbe poleccie mi jakies roslinki latwe w hodowli w aqwa. najchetniej lisciaste ale moga tez byc rozmaite bardzo prosze o wasze rady. dobrze by bylo jakies zdjecia zobaczyc tych roslinek zebym wiedzial jakie kupic czekam na pomoc  z waszej strony
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2004, 09:07:49 »

Polecam Ci kryptokotyny (zwartki) są one bardzo łatwe w hodowli wymagają średniego światła, często wytrzymują tam gdzie inne nie dają rady. Mocniejsze admiany np.C.Beckettii . Polecam tez , o ile zapewnisz odpowiednie warunki Nurzaniec spiralny Vallisneria spiralis . Do tego jeszcze moczarke argentyńską Egeria densa Smiley na początek takie jako konkrety ale wszystkie im pokrewne również będą fajne Smiley Opisy do nich i obrazki znajdziesz na : http://www.holenderskie.aip.pl/baza/   Pozdrawiam.

112,25
shuw4r
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2004, 11:55:38 »

Niezapominajmy o Anubias barteri var. nana i paprociach wodnych.

Pozdrawiam
..:shuw4r:..
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2004, 12:31:15 »

I jeszcze ceratopteris, rogatek albo wywłócznik (zawsze mi się mylą niestety :lol: ), żabienice (u mnie rosną bez żadnych zabiegów).
Trzeba ino pamiętać, że każdej roślinie trzeba choć trochę świecić Cheesy

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
michał
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2004, 14:29:27 »

może zwartki moczarka jest dużo zajżyj na holederskie tak jak podał Tramal

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2004, 07:40:18 »

Zwartki, microsorium pteropus, wgłębka wodna.
Powodzenia Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2004, 09:37:04 »

Właściwie to jakie rośliny owinieneś miec to powinno zależeć od tego jakie warunki zapewnisz im w akwa. np. twardość , ph, oraz temp. wody i też jakie rybcie chcesz hodować . Podane tu wyżej roslini są do akwariów tropikalnych typu "standard" Wink Pozdr.

112,25
shuw4r
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2004, 12:47:25 »

Tropikalnych Tramal??
Valisneria, moczarka,rogatek, wywlucznik - potrzebuja temp chyba 22-24 st C Huh
Reszta natomiast 26-27.
Jak sie myle to mnie popraw  Cheesy

Pozdrawiam
..:shuw4r:..
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2004, 17:24:44 »

ja mam zabienice Kryptokoryna Willisa, Nurzaniec spiralny, paprotke ale niewiem co za nazwa bo niemoge znalesc nigdzie. i mam temp. 24 stopnie czy to dobra temp. dla tych roslin doradzcie mi aha mam jeszcze cos z dracen ale niewiem jak to sie nazywa liscie maja bordowo zielone i biało zielone. jak mozecie to mi doradzcie czy to dobra temp. 24 stop.
czy ktos jest mi w stanie pomoc
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2004, 07:36:10 »

Prosze niech ktos mi odpowie na wyzej napisany poscik prosze was
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2004, 16:29:53 »

Tak to jest dobra temperatura Wink.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2004, 16:37:32 »

Draceny to rośliny doniczkowe po pół roku w akwa zgnije ci w akwa.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2004, 10:25:40 »

Ech gdzieś już było o przekrętach z roślinkami doniczkowymi. Ludzie wystrzegajcie sie Dracen i Fitonii !!! Nie dajcie się robic w bambuko idzcie do sklepu wiedząc czego szukacie prziecież wystarczy poczytać... http://www.holenderskie.aip.pl/baza/ chociaż tu... Pozdr.

112,25
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 15, 2004, 12:45:34 »

Często też, np. na giełdach trafiają się roślinki typu maranta, ctenante itp. Charakterystyczny dłuuuugi ogonek i owalny liść w podłużne pasy. Jest to roślina raczej błotna i o ile korzeń jeszcze jako tako wytrzyma, to liść pod wodą ginie momentalnie. A tak ad rem: w ciepłowodnym akwarium chyba nie do zdarcia jest mech jawajski i valisneria.

Tańczący z rybkami
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 15, 2004, 14:13:59 »

mam mech jawajski i jarzeniowke 8W i nawet nie drgnie nie ruszyl sie od ponad miesiaca  a wrecz przeciwnie zanika wiec co moze byc powodem
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: