baku
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 06, 2004, 22:21:00 » |
|
Mam prosbe poleccie mi jakies roslinki latwe w hodowli w aqwa. najchetniej lisciaste ale moga tez byc rozmaite bardzo prosze o wasze rady. dobrze by bylo jakies zdjecia zobaczyc tych roslinek zebym wiedzial jakie kupic czekam na pomoc z waszej strony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2004, 09:07:49 » |
|
Polecam Ci kryptokotyny (zwartki) są one bardzo łatwe w hodowli wymagają średniego światła, często wytrzymują tam gdzie inne nie dają rady. Mocniejsze admiany np. C.Beckettii . Polecam tez , o ile zapewnisz odpowiednie warunki Nurzaniec spiralny Vallisneria spiralis . Do tego jeszcze moczarke argentyńską Egeria densa  na początek takie jako konkrety ale wszystkie im pokrewne również będą fajne  Opisy do nich i obrazki znajdziesz na : http://www.holenderskie.aip.pl/baza/ Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
shuw4r
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2004, 11:55:38 » |
|
Niezapominajmy o Anubias barteri var. nana i paprociach wodnych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ..:shuw4r:..
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2004, 12:31:15 » |
|
I jeszcze ceratopteris, rogatek albo wywłócznik (zawsze mi się mylą niestety :lol: ), żabienice (u mnie rosną bez żadnych zabiegów). Trzeba ino pamiętać, że każdej roślinie trzeba choć trochę świecić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2004, 14:29:27 » |
|
może zwartki moczarka jest dużo zajżyj na holederskie tak jak podał Tramal
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2004, 07:40:18 » |
|
Zwartki, microsorium pteropus, wgłębka wodna. Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2004, 09:37:04 » |
|
Właściwie to jakie rośliny owinieneś miec to powinno zależeć od tego jakie warunki zapewnisz im w akwa. np. twardość , ph, oraz temp. wody i też jakie rybcie chcesz hodować . Podane tu wyżej roslini są do akwariów tropikalnych typu "standard"  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
shuw4r
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2004, 12:47:25 » |
|
Tropikalnych Tramal?? Valisneria, moczarka,rogatek, wywlucznik - potrzebuja temp chyba 22-24 st C  Reszta natomiast 26-27. Jak sie myle to mnie popraw 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ..:shuw4r:..
|
|
|
baku
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2004, 17:24:44 » |
|
ja mam zabienice Kryptokoryna Willisa, Nurzaniec spiralny, paprotke ale niewiem co za nazwa bo niemoge znalesc nigdzie. i mam temp. 24 stopnie czy to dobra temp. dla tych roslin doradzcie mi aha mam jeszcze cos z dracen ale niewiem jak to sie nazywa liscie maja bordowo zielone i biało zielone. jak mozecie to mi doradzcie czy to dobra temp. 24 stop. czy ktos jest mi w stanie pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baku
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2004, 07:36:10 » |
|
Prosze niech ktos mi odpowie na wyzej napisany poscik prosze was
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2004, 16:29:53 » |
|
Tak to jest dobra temperatura  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2004, 16:37:32 » |
|
Draceny to rośliny doniczkowe po pół roku w akwa zgnije ci w akwa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2004, 10:25:40 » |
|
Ech gdzieś już było o przekrętach z roślinkami doniczkowymi. Ludzie wystrzegajcie sie Dracen i Fitonii !!! Nie dajcie się robic w bambuko idzcie do sklepu wiedząc czego szukacie prziecież wystarczy poczytać... http://www.holenderskie.aip.pl/baza/ chociaż tu... Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 15, 2004, 12:45:34 » |
|
Często też, np. na giełdach trafiają się roślinki typu maranta, ctenante itp. Charakterystyczny dłuuuugi ogonek i owalny liść w podłużne pasy. Jest to roślina raczej błotna i o ile korzeń jeszcze jako tako wytrzyma, to liść pod wodą ginie momentalnie. A tak ad rem: w ciepłowodnym akwarium chyba nie do zdarcia jest mech jawajski i valisneria.
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
baku
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 15, 2004, 14:13:59 » |
|
mam mech jawajski i jarzeniowke 8W i nawet nie drgnie nie ruszyl sie od ponad miesiaca a wrecz przeciwnie zanika wiec co moze byc powodem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|