Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żaby a ryby.  (Przeczytany 5956 razy)
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« : Sierpień 31, 2007, 12:25:39 »

Czy do neonów innesa, danio pręgowanych, otosków i prętników karłowatych można dołączyć jakieś żaby Huh Huh
PS.Akwarium 60l.
WaFeL
Zainteresowany
**

GG----> 5449942 Internet jest SUPER

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2007, 16:34:29 »

Widzialam w zoologicznym zabke z welonkami
mam tez gdzies o tym ksiazke jak znajde to napizse  Cool
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2007, 21:00:25 »

Teoretycznie nadają się karliki (te małe żabki, które są w zoologach). Jednak jeśli jest dużo ryb może być im ciężko zdobyć pożywienie (żywy pokarm, nie słuchaj tych, co Ci będą mówić, że jedzą płatki dla rybek, hodowałem te żabki przez lata i wiem co piszę), poza tym nie lubią zbyt silnego prądu wody czyli mocnego filtra (pochodzą z wód stojących). Potrzebują kryjówek i niezbyt wysokiego akwarium (podpływają do powierzchni, żeby zaczerpnąć powietrza, a długa podróż w górę może je stresować. Nie wychodzą na ląd (w przeciwieństwie do większości żab prowadzą całkowicie wodny tryb życia), potrzebują za to sporo kryjówek (korzeni, gęstych roślin). Poczytaj na forum już pisałem o żabkach, jakby co to pisz mój mail alcest999@poczta.fm
PS do akwarium wielogatunkowego  nie nadają się żaby szponiaste (Xenopus, te duże), po prostu zjadłyby Ci rybki (mam takie, to prawdziwe potwory). Pozdrawiam.
Aha co do żabki z welonami to kiepski pomysł, żabki (karliki) są małe i płochliwe, welonki duże i mają duże pyszczki (znajomemu welonka połknęła żabki). W ogóle żabki z dużymi rybami to zły pomysł, najlepsze dla nich akwarium jednogatunkowe.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2007, 15:17:36 wysłane przez Frosch » Zapisane
@$!@
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2007, 18:00:16 »

Frosh napisał już chyba wszystko o karlikach co możnaby wepchnąć w ten temat  Good !  ... pamiętaj jednak, że akwa nie może być wysokie! Max. 30 - 35 (dla wyrośniętych osobników!) ! Poczytaj trochę:

http://www.frogz.website.pl/index2.htm

Co do silnego filtra można go poprostu włożyć go w jakimś kącie, skierować go na ściankę, a obok niego najlepiej posadzić jakąś dość sztywną (może byc gęsta) roślinkę. Ja tak mam i akwa jest dobrze filtrowane, a woda stoi Smiley !

Pozdr.
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2007, 20:50:28 »

Frosch napisał już chyba wszystko o karlikach co możnaby wepchnąć w ten temat
Ano trzeba lud nauczać Grin bo to ciekawe i miłe żabki. Szkoda mi tylko, bo napatrzyłem się na męczone karliki, np. dawno temu w  szkole, gdzie "karmiono" je suszoną dafnią Angry Odratowałem te zachudzone stworki przynosząc im żywy pokarm. Podobnie znajomi twierdzili, że "przecież ona podpływa do powierzchni i je te płatki dla rybek" (widząć nabierającą powietrza żabkę).
Jak tak piszecie o karlikach to mam straszną ochotę wrócić do ich hodowli. Ale cóż, ilość miejsca w pokoju ograniczona Wink
@$!@
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2007, 20:55:04 »

Hehe mam tak samo  Grin z chęcią założyłabym akwa: 200l ogółem, 50l dla karlików i 25 dla krewetek  Afro Ale cóż po pierwsze ilość miejsca, a po drugie chyba bym zbankrutowała, bo mam spory zwierzyniec oprócz rybek  Wink

Good !  Sorry za offa!
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2007, 11:32:55 »

A bojownik nic karlikom nie zrobi? jaki zywy pokarm dla nich i czy łatwy dostęp w podrzędnych sklepach zoologicznych? (bo tylko takie są w moim mieście)
@$!@
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 21, 2007, 20:32:04 »

A bojownik nic karlikom nie zrobi?

Jeśli w akwa będzie dużo kryjówek na dnie i jakaś gęsta roślina przy powierzchni nie powinien nic im zrobić, chociaż nie polecam trzymania ich razem.

Co do pokarmu żywego to powinien być, a mrożony będzie napewno.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2007, 20:57:58 »

Mam pytanko...czy zabki karliki moga byc z pielęgnica mekka?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2007, 18:26:23 »

W ogóle żabki z dużymi rybami to zły pomysł, najlepsze dla nich akwarium jednogatunkowe.

Cytat: Kulka
Mam pytanko...czy zabki karliki moga byc z pielęgnica mekka?

Następnym razem zanim zadasz pytanie, sprawdź czy już nie padła na nie odpowiedź Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: