Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik w zbiorniku ogólnym  (Przeczytany 8742 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 29, 2007, 17:37:58 »

hmmm a to daj sporo roślin to tak nie bedzie.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 29, 2007, 17:42:06 »

Czy ja wiem czy mają inne wymagania? Cytaty ze strony Wodnego Świata:
Bojownik: "Temperatura powinna wynosić 25-30'C, pH ok.7."
Gupik: "temperatura 20-28'C, pH ok.7"
Molinezja: "temperatura powinna wynosić 24-28 'C"

pH to nie twardość, tylko odczyn (kwaśny lub zasadowy). Bojownik potrzebuje wody miękkiej, molinezja twardej. Do gupikach w kontekście parametrów wody nic nie mam, ale bojownik może je atakować ze względu na ich weloniaste ogony. Natomiast neony wola wodę chłodniejszą - ich górna granica tolerancji to dolna bojownika. Niektórzy twierdza tez, że neony mogą podskubywać bojownika - ja sama tego nie zaobserwowałam.

A czy wiecie gdzie można dostać takie bojowniki nie z kubeczka, bo w kilku sklepach w których byłam tylko tak są trzymane? Dodam, że mieszkam w Warszawie.
Kiedyś kupowałam w sklepie koło Sądów; widziałam tez na Marymonckiej.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 29, 2007, 18:58:01 »

Thilnen w sklepie na ul. Solidarności ( za sądami) jest taka budka- sklep akwarystyczny ktróry pamiętają jeszcze moi rodzice Wink Powiem od siebie że to super sklepik - może ceny nie są super małe, ale to jak się tam traktuje zwierzęta przechodzi najśmielsze wymagania - pani każdemu wyjaśnia co potrzebują rybki, nie sprzedaje rybek do za małego akwarium, nie sprzedają kul, każdy bojownik jest w akwarium z innymi rybkami, jest czysto, rybki są zdrowe, zadbane - poprostu super Smiley bardzo lubię ten sklepik - nawet jak wpadnę po karmę to gadam z godzinkę z panią Tongue Cheesy naprawdę polecam ! rybki pakują profesjonalnie, napełniają tlenem woreczki, pani jest po studiach z tej specjalizacji, zawsze mają żywe pokarmy - dostawa w każdy piątek Wink często można dostać doniczkowca. Sklepik dostał kilka odznak w tym także za doskonałe uczenie klientów w szacunku dla zwierząt  Cool  Sklep zaopatrzony jest bardzo dobrze- mają specjalistyczne środki, dużo karm do wyboru, także dużo gatunków rybek, także tych żadszych- także polecm Smiley

A co do głównego tematu Tongue To ja miałem już sporo bojków, te z kubeczków, rzeczywiście są agresywne - mam obecnie takowego i poprostu mam teraz kongo Tongue coś muszę z delikwentem zrobić, chyba dam mu babkę żeby mu tyłek sprała Tongue, miałem także bojki z akwariów i także zdarzył mi się bandyta Smiley natomiast kiedyś miałem 3 bojowniki z kubeczków w jednym akwarium (SAMCE) i żyły bez najmniejszego konfliktu Wink także to zależy od charakterku napuszeńców Wink mimo wszystko fajna rybka, czasem porządnie rozrusza Ci akwarium Wink
pozdrawiam Kuba Smiley  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 29, 2007, 19:05:34 »

to zależy od charakterku napuszeńców Wink

Dokładnie tak - mój obecny bojownik pochodzi właśnie z tego sklepu na Solidarności, a gania razbory (choć krzywdy im nie robi), poprzedni był z kubeczka i nie ganiał.

Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Sierpień 29, 2007, 21:55:46 »

Thilnen w sklepie na ul. Solidarności ( za sądami) jest taka budka- sklep akwarystyczny ktróry pamiętają jeszcze moi rodzice Wink

Dzięki za informację, chętnie się tam przejdę. Czytam coraz więcej o rybkach i się wciągam Smiley Bojowniki są przepiękne i chętnie bym takiego miała. Za to odchodzę powoli od pomysłu na molinezje, może będą gupiki, neonki i bojownik? Może dałoby się ustalić takie warunki, żeby wszyscy byli zadowoleni Smiley I może jakaś krewetka żeby glony czyściła?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
1 x molinezja black molly
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Parametry wody:http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 29, 2007, 22:51:41 »

Krewetki jak najbardziej Smiley ale musi być kilka, bo one są stadne

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 30, 2007, 07:10:48 »

przy bojku najlepiej amano Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 30, 2007, 12:19:02 »

Znalazłam na stronie wodociągów parametry wody u mnie:
http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
Czy to wystarczy dla bojownika czy też trzeba mu jakoś uzdatniać bardziej? Ja dolewam aqua safe do wody, ale to chyba na pH nie ma wpływu.

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
1 x molinezja black molly
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Parametry wody:http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 30, 2007, 12:24:04 »

No wiesz, w zasadzie pH lepiej żeby było niższe. Ja mam mniej więcej takie same parametry i nie bardzo udaje mi się skutecznie obniżyć pH i ryby żyją i wygląda, że mają się dobrze (rosną, mają piękne kolory, nie chorują), ale gdyby się udało obniżyć, byłoby na pewno jeszcze lepiej.

Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 31, 2007, 18:42:01 »

tak jak napisała rteni ale u mnie było odwrotnie :(to prętnikowa skubała talk mojego bojka ż nie miał połowy płetw.wkoncu biedaczek zdech ehhh..... Sad
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: