Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oczko wodne od zera..  (Przeczytany 4975 razy)
Maxiger
Nowy
*

« : Sierpień 20, 2007, 12:31:35 »

Mam ochote założyć oczko wodne na działce. Chodzi mi o to, żeby było ładnie, nie zaszkodziło reszcie ogrodu. Nie chciałbym, żeby było za duże i tylko sezonowo, bo w zimie wiecie ...... są z tym problemy, zwłaszcza że nikt o tej porze roku tam nie jeźdźi. Chciałem się dowiedzieć od doświadczonych ogrodników, jak w ogóle zacząć? Jakie ryby do tego? Sprzęt jakiej firmy?(żeby nie za drogo ale nie złom)
Jakie macie pomysły
czekam i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 12:25:54 wysłane przez Oswald » Zapisane

GG: 3700299
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 21:16:26 »

Ja proponuje allegro.pl jest tam wiele oczek plastikowych i wiele pomp i filtrow mozna dobrac ryby to najlepiej karpie koi

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2009, 10:44:16 »

Ja proponuje allegro.pl jest tam wiele oczek plastikowych i wiele pomp i filtrow mozna dobrac ryby to najlepiej karpie koi

Co do allegro to ok, z tym mogę się zgodzić. Ale z karpiami koi to niezbyt.

Po pierwsze Maxiger oczko musi mieć odpwiednie wymiary. Jeżli w zimie nikt tam nie jeździ to powinno ono mieć przynajmniej 100-130 cm głębokości. Co do długości i szerokości to też, czy większe tym lepsze dla ryb.
Jeżeli będziesz chciał trzymać w nim karpie koi, jak ci proponuje rzymek1995, to te oczko musi być duże. Ryby te dorastają do pokaźnych rozmiarów. Muszą mieć również wodę kryształ i bardzo dobrze napowietrzaną.

Ja ci proponuję z ryb to tylko karasie ozdobne. Są bardzo wytrzymałe, jeśli chodzi o przezimowanie.

U mnie oczko ma 4m dł. 3,5 szer. i 120 cm gł. Mam porobione 3 tarasy do ustawienia roślin, na róznych głębokościach. Trzymam w nim karasie, super ryby. Miałem wcześnie karpie koi, ale szbko urosły i niszczyły mi rośliny, więc je oddałem.

O zakładaniu oczka poszukaj w tym dziale. Jest tutaj sporo na ten temat.

To by było na tyle.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2009, 10:49:48 »

z ciekawosci : ile kosztuje zalozenie takiego oczka?

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2009, 08:35:22 »

To zależy aaa. Ja na swoje, już nie pamiętam dokładnie, ale wydałem gdzieś około 1000 zł z rybami i roślinami. A jeżeli dojdzie filtr to już około 2000. Chodzi mi o taki dobry filtr. U mnie filtracja odbywa się przez rośliny, więc nie mam filtra.
Ale musowo kupić dobrą, specjalną folię do oczek wodnych. Pod tą folię podkłady zabezpieczające przed przebiciem przez kamienie czy korzenie drzew, krzewów. Koszyczki na rośliny i rośliny oraz ryby. Jeśli chodzi o napowietrzenie to ja stosuję specjalny napowietrzacz do oczek firmy sera z kostką dł. 30 cm i jest ok.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: