Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #120 : Luty 20, 2011, 22:04:06 » |
|
Mniej roboty:)
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #121 : Luty 23, 2011, 19:12:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #122 : Marzec 16, 2011, 13:00:46 » |
|
112stka. Jest to moje pierwsze i większe akwarium słodkowodne, od którego zacząłem. Pamiętam swoją nieopisaną radość z pierwszych godzin po zalaniu tego akwarium  Wcześniej miałem 20-80litrówki, jako dzieciak na większe rodzice się nie zgadzali. Jakoś ubłagałem o 112L i ... przetrwało moje naloty oceanarium w domu, połowa oceanu, stało obok niego 500Litrów (które teraz funkcjonuje jako morskie), były wokół tego baniaka pyszczaki, paletki, tropheusy, brzanki itp. i w końcu morskie. To akwarium mam od 12stego roku życia, obecnie mam 21lat  Pierwsze i ostatnie słodkowodne...? 2002-2004rok    2005r  i od 2006 pierwsze kroki w roslinnym  Obecnie tak wygląda, do tego szkła jestem przywiązany  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 13:15:05 wysłane przez Raffy »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #123 : Marzec 19, 2011, 10:43:39 » |
|
Doskonale zobrazowałeś etapy w swojej przygodzie z akwarystyką słodkowodną. Widać, że te kilka lat nie poszło na marne Oczywiście ostatni aranż piękny, ale fajnie, że wstawiłeś stare zdjęcia - może zachęci to kilka osób do prób stworzenia ze swojego szkła czegoś równie ładnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #124 : Kwiecień 20, 2011, 12:32:56 » |
|
No i mam za swoje, 112l 3tygodnie temu zakończyło swój żywot, akwarium po ok. 8latach się rozszczelniło, jest nowe szkło ale... czasu ani chęci po tym wszystkim nie mam już. A co w morskim słychać:    Dzień 87 (18.04.2011r.) Tytuł: Jak ja nienawidzę parasemy!!! Doszły dziś do akwarium 2 nowe rybki, gramma loreto i tomentosus Menda pospolita parasema:  Gramma została wpuszczona do zbiornika koło godziny 19stej. No i od razu parasema na nią się rzuciła. Tak samo było z hepatusem kiedyś, rzucała się na niego, do momentu kiedy hepatus został większy od niej i pojawiły się u niego 'mleczne'  kolce i parasema dostała po dupie. Obecnie hepatus jest 2x większy od parasemy, a jak przyjechał to był od niej mniejszy  No i biedną grammę atakował od razu, do momentu kiedy gramma zaczęła się bronić i zostawiła 2 ślady po swoich ostrych zębach na głowie parasemy, ale jednak parasema była silniejsza, gramma się poddała i przed nią ucieka. Szukała miejsca na nocleg, aż natrafiła się na kryjówkę hepatusa, z którego została przepędzona i schowała się niewiadomogdzie.  A tomentosus udaje czapkę-niewidkę i wszystkich ma w ....  Dzień 88 Gramma loreto znalazła sobie kryjówkę, ma się dobrze i okazała się dosyć sprytną i twardą rybą, bo ataki od Chrysiptery parasemy nie były zbytnio łagodne. Ryba ma naderwaną płetwę ogonową, ale najważniejsze, że ma dach nad głową i parasema unika tego miejsca, i pobiera pokarm. Rybcia bardzo cieszy moje oczy  A tomentosus się rzucił na widok krylla, olewa aiptasie póki co.  Dzień 89 (dzisiaj)      
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #125 : Kwiecień 20, 2011, 15:51:54 » |
|
Najbardziej w morskich zbiornikach podoba mi się ta głębia kolorów ryb. Żadna słodkowodna ryba nie może pochwlić się chocby zbliżonymi kolorami do ryb morskich - coś pięknego.
A ta 112 w którym miejscu się rozszczelniła? Dałeś rade uratować podłogę czy wszystko poszło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #126 : Kwiecień 20, 2011, 16:55:43 » |
|
Na całej krawędzi bocznej, cała woda do sąsiada poszła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #127 : Kwiecień 20, 2011, 17:06:52 » |
|
Na całej krawędzi bocznej, cała woda do sąsiada poszła  No to najgorsze z możliwych rozszczelnień. Sąsiad przynajmniej wyrozumiały?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #128 : Kwiecień 20, 2011, 20:36:09 » |
|
Na szczęście wyrozumiały, dużo browarów i odmalowałem mu sufit, wszystko OK  Ale uraz trochę pozostał, moze jutro w końcu zaleję to biedne szkiełko, bo bocje wariują już mi w wiadrze od...2tyg.  Było to tak: Rozszczelnienie jednego dnia, jednak 20cm wody pozostało w akwarium. I czekałem z tydzień na dostawę akwariów do pracy, i kupiłem 112l. Wracam do domu, zonk - sylikon dalej puścił, dobrze ze byłem w domu, ewakuacja ryb i roślin ze starego baniaka z tym 20cm wody. W dniu zalania miałem zalać baniak, ale się okazało, ze cały róg dolny w nowym baniaku jest rozbity  I zaniosłem baniak do szklarza (w pracy wysprzedały się wszystkie 112stki), szklarz obiecał, że na wtorek miał być baniak. I we wtorek się okazało, że nie mają SYLIKONÓW  SIC, zostawiłem im adres do mnie, żeby na przyszłość nie było takich przypałów. I w końcu w czwartek odebrałem baniak... władca szkła nakleił tyle sylikonu, że kot naplakał. Samemu dokleiłem jeszcze, ale sylikon musiał schnąc. No i tak zleciał się weekend i chyba jutro w końcu go zaleję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #129 : Kwiecień 20, 2011, 21:04:21 » |
|
Było to tak: Rozszczelnienie jednego dnia, jednak 20cm wody pozostało w akwarium. I czekałem z tydzień na dostawę akwariów do pracy, i kupiłem 112l. Wracam do domu, zonk - sylikon dalej puścił, dobrze ze byłem w domu, ewakuacja ryb i roślin ze starego baniaka z tym 20cm wody. W dniu zalania miałem zalać baniak, ale się okazało, ze cały róg dolny w nowym baniaku jest rozbity  I zaniosłem baniak do szklarza (w pracy wysprzedały się wszystkie 112stki), szklarz obiecał, że na wtorek miał być baniak. I we wtorek się okazało, że nie mają SYLIKONÓW  SIC, zostawiłem im adres do mnie, żeby na przyszłość nie było takich przypałów. I w końcu w czwartek odebrałem baniak... władca szkła nakleił tyle sylikonu, że kot naplakał. Samemu dokleiłem jeszcze, ale sylikon musiał schnąc. No i tak zleciał się weekend i chyba jutro w końcu go zaleję  Czasami tak jest, że jak się coś sypie to na całego. Dobrze, że sąsiad nie robił problemów, różni są przecież ludzie. Co z podłogą w mieszkaniu? Do wymiany czy uratowałeś? Jestem pewien, że teraz masz w głowie co by było gdyby to było 500l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #130 : Kwiecień 20, 2011, 21:45:16 » |
|
No sąsiadowi bardzo dziekuję za cierpliwość  Gdyby problemy robił, to raczej nie stawiałbym 112l z powrotem... Podłoga na szczęście cała, mam gumową wykładzinę... Woda leciała przez szparke w rogu pokoju prosto do piwnicy (mieszkam na 1pietrze) i sąsiada zalało jedynie kawałek sufitu w rogu pokoju... A 500L zabezpieczyłem na ile się da... w końcu 8lat to już kawał czasu. Czasami na pokrywie 112l lezały rózne, ciezkie rzeczy i pewnie wywierały nacisk na szybę i w koncu po 8latach... A 200L zostało odsprzedane za grosze, baniak powoli dobiegał 10-tego roku... wymieniłem go na niższy (100x40x40) 160L, w którym teraz jest mcharium z stadem 40szt galaxy i krewetkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #131 : Kwiecień 21, 2011, 05:25:56 » |
|
Podłoga na szczęście cała, mam gumową wykładzinę... Woda leciała przez szparke w rogu pokoju prosto do piwnicy (mieszkam na 1pietrze) i sąsiada zalało jedynie kawałek sufitu w rogu pokoju...
A 500L zabezpieczyłem na ile się da... w końcu 8lat to już kawał czasu. Czasami na pokrywie 112l lezały rózne, ciezkie rzeczy i pewnie wywierały nacisk na szybę i w koncu po 8latach...
A 200L zostało odsprzedane za grosze, baniak powoli dobiegał 10-tego roku... wymieniłem go na niższy (100x40x40) 160L, w którym teraz jest mcharium z stadem 40szt galaxy i krewetkami.
No racja, kilka lat to i tak sporo czasu. Kiedyś gdzieś czytałem, że silikon stosowany do klejenie zbiorników utrzymuje swoje właściwości do 5 lat, po tym czasie należy albo wzmocnić łączenia zbiornika albo rozszczelnić akwarium i sklejać je na nowo - nie wiem czy to prawda, Ty pewnie wiesz lepiej bo w tym zawodzie siedzisz. Jak zabezpieczyłeś swoje 500l jeśli możesz zdradzić? Może jakis nowy patent na przyszłość poznam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #132 : Kwiecień 22, 2011, 10:46:31 » |
|
Wzmocniłem łączenia od zewnątrz sylikonem, i na dodatek założyłem kolejną listwę wzmacniającą, przynajmniej tyle:) Wczoraj zalalem 112l,ale mi się nie podoba i nic z niego nie wyciągnę, zobacze jak z czasem się rozwinie baniaczek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #133 : Kwiecień 22, 2011, 10:53:44 » |
|
Wzmocniłem łączenia od zewnątrz sylikonem, i na dodatek założyłem kolejną listwę wzmacniającą, przynajmniej tyle:)
Wczoraj zalalem 112l,ale mi się nie podoba i nic z niego nie wyciągnę, zobacze jak z czasem się rozwinie baniaczek
A z jakiego szkła masz zrobione 500l? 10 czy 12mm? Jeśli to standardowe 200x50x50 to pewnie 10mm no ale ze wzmocnieniami poprzecznymi + dodatkowe wzmocnienie łączeń z zewnątrz powinno bez problemu wytrzymać. Ja zawsze przed zakupem baniaka sprawdzam jakość spoin, dokładne sprawdzenie pozwala mi choćby uniknąć testowego zalewania baniaka żeby sprawdzić czy nie cieknie. Myslę też, że najlepszym zabezpieczeniem zbiornika jest wykupienie ubezpieczenia dla siebie jak i sąsiadów, 100zł rocznie ale troszkę spokoju to daje  Zbiornik super, widać, że woda chwile wcześniej wlana ale jeśli klimat się utrzyma to będzie rewelacja  [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natka43
Zainteresowany

Uwielbiam gupiki