Mithal
Nowy

|
 |
« : Marzec 31, 2004, 20:48:24 » |
|
Witam. Jak można zauważyć po ilości moich postów jestem superpoczatkującym akwarystą. Chce dobrze zaplanować moje przyszłe akwariuma le niestety niezabardzo się znam :/ (tylko wiedza ogólna) Mam zamiar kupić akwarium 150-200l(słodkowodne) i w związku z tym: Jakie kupić ryby, ile sztuk?(coś konkretnego) Jaki sprzęt dobrać?(rodzaj)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2004, 21:09:11 » |
|
Temat rzeka  JA w takim akwa trzymał bym takie rybcie: a) skalary, kiryski, zbrojniki, żałobniczki b) brzanki(nie kjoniecznie sumatrzańskie), danio, bocje(nie koniecznie wspaniałe;) ) c) kupa roślin i pełno neonków po krutce sprzęt: - Filtr najlepiej kubełkowy firmy nie polecę bo to zależy od zasobności Twojego portfela - Grałka z Termostatem (duża) - Kurtyna z bombelkami - Dobre mocne oświetlenie Pisać można by książkę na ten temat. Na forum pełno podobnych tematów poszukaj  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2004, 21:23:16 » |
|
jak wyżej... temat rzeka polecam lekturę: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.htmlco do sprzętu, to w zasadzie wypowiem się tylko w sprawie grzałek. nie polecam aquael'a. mają bardzo dużą awaryjność.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2004, 22:05:27 » |
|
I o to mi chodziło  Tylko pytenko: co to jest kurtyna bąbelkowa? :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sys
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2004, 22:07:45 » |
|
...nie straszcie mnie bo właśnie zakupiłem nową grzałke AQUAEL 100W... :?
|
|
|
|
|
|
prawdziwa prędkość...200l
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2004, 22:23:12 » |
|
I o to mi chodziło  Tylko pytenko: co to jest kurtyna bąbelkowa? :oops: To takie fajne użądzenie do napowietrzania  działa tak ajk zwykły kamień napowietrzający jednak jest znacznie dłuższa i efektem czego jest "kurtyna" z bombelków naprawdę łatnie to wygląda a jednocześnie ma praktyczne zastosowanie .
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2004, 22:26:17 » |
|
...nie straszcie mnie bo właśnie zakupiłem nową grzałke AQUAEL 100W... :? Na 200l to trochę mało ale zawsze możesz dokupić drugą zwykłą około 60-80W (aqua-szut 6-8zł) i puścić ją non-stop powinno działać razem  i nie podnosić temperatury za wysoko o ile ta Twoja 100W to grzałka z termostatem 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2004, 21:26:56 » |
|
Chciałbym żeby rybki w akwa nie były agresywne a tu mi piszą że skalar "Łagodny i towarzyski, ale nie potrafi bronić się przed rybkami agresywnymi i bardzo ruchliwymi (brzanka sumatrzańska)" :/ Co proponujecie?
P.S Jak pogodzić różne wymagania temperaturowe rybek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 02, 2004, 08:42:57 » |
|
Dobierać nie na wygląd ale wymagania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2004, 19:56:58 » |
|
Nie polecam trzymania Brzanek ze skalarami. Na 98% Te pierwsze będą obgryzać płetwy tym drugim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2004, 21:18:06 » |
|
skalary możesz z ławicą kąsaczy. np. fantomy, jarzeńce. możesz też spróbować z neonami, ale te ostatnie mogą stać siępokarmem dla dużych skalarów. jaj próbuję wychować ten zestaw od małego, może się polubią :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 03, 2004, 00:51:04 » |
|
Myślę że odradzanie koledze neonów (w kontekście trzymania ich ze skalarami) a proponowanie w ich miejsce jarzeńców jest co najmniej nierozsądne. Przeciesz te rybki są tych samych rozmiarów,a dodatkowo jarzeńce są bardziej delikatne. To z pewnością nie są ryby dla początkujących. Myślę że jako pierwsze rybki (do akwa 150-200) można spokojnie wybierać spośród: PIĘKNICZKOWATE: mieczyki,gupiki; LABIRYNTOWE:gurami gwuplamisty,gurami mozajkowy,prętnik karłowaty; KARPIOWATE: brzanka różowa,brzanka wysmukła (titeya),brzanka odeska,brzanka purpurowa,danio (wszystkie gatunki),kardynałek chiński;ZBROJNIKOWATE: zbrojnik niebieski,otosek;KĄSACZOWATE: żałobniczka,tetra czerwona,bystrzyk pięknopłetwy,prystelka,zwinnik latarnik. [Oczywiście nie wszystkie razem!!] Myślę że wszystkie wymienione przeze mnie gatunki (na pewno jest ich więcej,ale na ta chwilę inne nie przychodza mi do głowy) sa proste w chodowli i nie powinny sprawić kłopotów nawet początkującemu akwaryście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mithal
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 03, 2004, 12:46:04 » |
|
Hmm, sporo tego  Na razie musze wybrać sprzęt. Wezme filtr kubełkowy (zastanawiam sie czy z dennym) no i oczywiście grzałeczke z termostatem. Jaka jest różnica pomiedzy kubełkowym i kaskadowym??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 03, 2004, 13:32:40 » |
|
Kubeł ma większą pojemność, i łatwiej go zamaskować, kaskadę musisz wieszać na ściance, podobno jest także trochę głośniejsza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 03, 2004, 14:03:01 » |
|
Lukas, masz rację. Ale ja nie odradzałem koledze neonów.
Miałem kaskadę aquaclear 150 i była cichutka. Może plumkać, jeśli woda będzie spadała do akwa z większej wysokości :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|