Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ameryka w 160l  (Przeczytany 7808 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« : Sierpień 03, 2007, 15:09:10 »

Witam nie jestem doświadczonym akwarystą i chciałem w moim 160l akwarium umieścić
5x pielęgniczka ramireza
10x microrasbora galaxy
10x krewetki red crystal
Nie wiem czy te zwierzątka nie są zbyt trudne w chodowli Huh Iczy nie mógł bym dać czegoś więcej
Z góry dziękuje za odpowiedzi   Cheesy

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2007, 15:36:04 »

Ramirezki to jak juz to parka. Jeśli ci się z 5 coś dobierze - resztę oddaj. Dla początkującego raczej nie bardzo.
Microrasbora Galaxy jest stosunkowo nowo odkrytą rybką - dla początkującego bym nie polecał. Poza tym 10 sz sie zgubi w tym zbiorniku. Krewetki do Ameryki nijak pasują (jeśli chodzi o biotop)
Na początek polecałbym neony, żałobniczki, zbrojniki, kiryski ...

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2007, 19:03:37 »

A czy może być tak Huh
6x Ramirezy
15x Neon Czerwony
10x krewetki Red Crystal
5x kirysek Panda

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2007, 14:04:50 »

Neon czerwony i kiryski jak najbardziej. Ramirezek tylko parka. Krewetki to raczej Azja, nie Ameryka Smiley. Dodałbym także otoski - na glony.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2007, 15:16:22 »

Ramirezek tylko parka.

A dlaczego tylko parka? Ja mam obecnie 1 samca i 3 samice i nic złego się nie dzieje.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 04, 2007, 15:24:02 »

Ja mam obecnie 1 samca i 3 samice i nic złego się nie dzieje
Dopóki ci się w parę nie dobiorą. Później może być gorąco  Wink

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2007, 18:55:56 »

A może chociaż dwie parki ramirezek???Tylko nie wiem czy dam sobie rade z ich i neonów rozmnożeniem a bardzo mi na tym zależy.Może dorzuce jeszcze kilka otosków ale to później.

swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 04, 2007, 19:48:42 »

Hmmm. Ja bym zaczął od otosków - ekipa sprzątająca powinna jako pierwsza znaleźć się w akwarium. Co do neonków, ich rozmnażanie nie jest proste, ikra jest bardzo wrażliwa na wszelkie "czynniki zewnętrzne", ale życzę Ci powodzenia.

Parkę ramirezek dlatego, że po dobraniu się w pary, samcowi "włącza" się agresor w stosunku do innych ramirezek. Poza tym są to rybki terytorialne i znając życie obie pary będą chciały mieć swoje terytorium w tym samym miejscu. Wiadomo czym może się to skończyć.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2007, 10:13:29 »

A więc jeśli nie mogę mieć 2 parek ramirezek może jedną parke ramirez i jedną parkę pielęgniczki agasiza. Cheesy

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2007, 11:45:05 »

Jeśli chcesz łączyć ramirezy z innymi pielęgniczkami to raczej wybieraj takie o podobnym usposobieniu, czyli spokojniejsze. Do ramirezów pasują np. A.borelli.
Pielęgniczka agassiza jest dość wymagająca względem wody (notabene tak samo jak ramirezy...) i należy do tych zadziorniejszych. W dobrze umeblowanym zbiorniku może i by dało się trzymać je razem, ale dla początkującego pielęgniczkarza nie polecam. Wiele także zależy od charakterów poszczególnych osobników.

Proponuję rozważyć inne podejście do obsady - 160l zbiornik (jeśli ma 1m długości) jest moim zdaniem idealny do hodowli mini-kolonii pielęgniczek. Przy zapewnieniu dużej ilości kryjówek (gęsta roślinność i korzenie) można spróbować "wrzucić" 10-12 szt. młodych ramirezów i obserwować ich ciekawe zachowania społeczne - budowanie hierarchii w stadzie zarówno wśród samców jak i samic, itp.

Polecam także kupowanie ramirezów z polskiej hodowli a nie tych "wypędzonych" na azjatyckich farmach - oszczędzi Ci to rozczarowań i kłopotów z chorującymi rybami.

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 11, 2007, 18:33:28 »

No i stało się!Kupiłem
5x kirysków panda
10x neon czerwony
4x prętnik karłowaty
2x mieczyki hellera
3x bocja wspaniała
1x zbrojnik niebieski
Otosków nie dostałem ale jade na giełde i kupie a z zbrojnika oddam
A krewetki tak mi się podobają ,że sprawie sobie krewetkarium 30l i wsadze tam
5xRed crystal
5xOrange
5xred nose
Z przyjemnością przyjme propozycje zmian
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2007, 18:35:16 wysłane przez Błazenek » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2007, 20:31:15 »

Te prętniki to tam pasują jak kąpielówki do kożucha. Tak samo bocje. Jeśli decydujesz się na Amerykę to po co kupujesz ryby z Azji?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 12, 2007, 12:11:02 »

Bo nie miałem co a na pielęgniczki za wcześnie więc będzie to akwarium mieszane.Chyba ,że masz jakąś propozycje to chętnie coś zmienię Cheesy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2007, 14:25:07 »

To po co kupowałeś od razu całą obsad?. Przecież nic by się nie stało jakby tam były tylko pandy, zbrojnik i neony. Jakby Ci akwarium dojrzało całkiem to być tam i pielęgniczki umieścił.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 13, 2007, 07:44:43 »

Jakby Ci akwarium dojrzało całkiem to być tam i pielęgniczki umieścił.

Ale nie chodzi mi o dojżałość zbiornika tylko o moje doświadczenie a prętniki i bocje nikomu nie przeszkadzają  Wink Miałem zamiar dopuścić tam pielęgniczki bolwijskiej ale nie moge ich dostać ani na żadnej giełdzie ani w salonach i sklepach akwarystycznych.Ale jeśli masz pomysł aby zastąpić  te bocje i prętniki innymi rybkami to słucham Cool
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 08:22:09 wysłane przez Błazenek » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: