Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda dla ryb Azjatyckich
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda dla ryb Azjatyckich  (Przeczytany 3468 razy)
pbern
Stały użytkownik

« : Marzec 29, 2004, 15:31:36 »

Witam...

od zeszlego tygodnia robie przemeblowanie w akwarium by moim rybcia bylo jak najlepiej...
mam gurami, danio oraz bocje wspaniale i sumiki szkliste (te 2 ostatnie czekaja na odbior w sklepie).

Cala woda przepuszczana jest przez kationit.. i doszedlem do tego ze w akwarium mam wode o parametrach
- TwW 8
- TwO 4
- Ph ~7.5

czy taka woda bedzie dla nich dobra???

oraz czy nie zaszkodzi im przeniesienie ze starego akwarium (TwO ~20) od razu do nowego... w sumie wydaje mi sie ze nie powinno.. a wrecz przeciwnie ze powinny zareagowac tarlem.
a jakie jest wasze zdanie ?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2004, 19:41:09 »

Myślę że te parametry mogą być, ale przeniesienie ich odrazu do tej wody moze być ryzykowne jeśli będzie duza różnica ph, jakie masz PH wody o Two=20 ?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2004, 20:36:15 »

tez w granicach 7,5.

Danio juz przenioslem jako rybcie testowe (bo mimo wszytko jak juz bym mial jakas rybke narazac to na nich mi zalezy naj mniej [troche glupio napisane bo na wzytkich mi zalezy, ale ze strata tych bym sie pogodzil naj szybciej]).
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2004, 21:16:21 »

O ile dobrze pamiętam sumiki szkliste są stadne, i tylko dwie sztuki mogą nie czuć się najlepiej, jak masz warunki 'mieszkaniowe' i kasę to lepiej weź ich więcej

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2004, 08:19:58 »

Moim zdaniem do Azji nie trzeba aż tak żyłować parametrów, i tak te rybcie są z reguły od setek pokoleń trzymane w akwariach i znoszą twardszą wodę. TwO 4N to trochę mało, 8N chyba wystarczy...

Ale lepiej by było zmieniać parametry wolniej.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2004, 21:44:28 »

Może jeśli masz możliwość to odlej ze starego zbiornika część wody i potem uzupełnij ją tą mniej twardą, po jakimś tygodniu przeniósł bym ryby do nowego zbiornika. (o ile ryby w akwa "pół/pół" nie będą czuły się źle ) Pozdr.

112,25
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2004, 02:36:01 »

Docelowa twardość jest spoko. Tylko ten skok (prawie 20 stopni) ,no to dużo - robisz to na własną odpowiedzialność. A nie mógłbyś zmniejszyć toche twardośći w zbiorniku w którym te ryby teraz przebywają (chociaż do połowy wartości parametru docelowego,to zmniejszyło by szok na jaki sa narażone.
Ja też spróbowałbym zbić jeszcze nieco pH na 7 a nawet 6,5 (chociaż 7,5 to nie grzech  Cheesy )

pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2004, 22:05:00 »

zmniejszyllem do 13.. a pozniej przenioslem do nowego zbiornika...
dorosle gurami nie najlepiej zareagowaly.. (ale po 24H)  zachowuja sie juz normalnie.

Teraz mam twardosc w granicach 6.

Jak zmniejszyc Ph, bo filtruje juz przez granulat torfowy.. ale to srednio pomoglo (a chyba powinno).
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2004, 00:26:20 »

bimbrownia nieco zakwasi wode a jednocześnie pomoże roślinom.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: