Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 126l Am. Płd  (Przeczytany 7985 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #15 : Lipiec 03, 2007, 13:00:33 »

Rasborki Oswald są z Azji ... a Magda chce Amerykę Południową
ah... rzeczywiście   Embarrassed- nie zauważyłem dopisku Am. Płd

Swoją drogą to krewetki to tez bardziej Azja
też prawda - roślinki też będą pewnie mocno kosmopolityczne

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 03, 2007, 13:03:07 »

No wiesz, w sumie to i roślinki można dać z Am. Płd.  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #17 : Lipiec 03, 2007, 13:16:59 »

Po długich czytankach z mojaamazonia.com coś wybiore, można powiedzieć że chce zielone akwarium z rybami z ameryki, wiesz cos takiego jak ma torro+duuży korzeń, kurczak ja tak zawsze cos planuje, napoczątku pewnie ładnie nie będzie ale się ucze z czasem aby dojść do czegoś OK Roll Eyes

Seboos to radzisz jednak nie dokupowywać zbrojniki, a więcej ramirezek-okoko coś wykombinuję

Ja bym tam sobie zrobil korzeniowisko i herbatke w akwa, mniej roslin ... ale ja mam hopla na tym punkcie  Tongue
no aja właśnie wprost przeciwnie-lubie roślinki
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2007, 13:22:01 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 03, 2007, 13:26:55 »

Alez nie odradzam zbrojnikow (to moje ulubione rybki) - ostrzegam tylko przed tym, ze bedziesz miala byc moze troszke roboty z sadzeniem roslin. Pamietaj, ze powinnas miec gdzies miejsce w ktorym i zbrojniki i kiryski beda mogly pokopac w piachu.

A co do roslinek ... ja tez lubie ... ale na punkcie czarnych wód i korzeni oraz rybek z tego biotopu (zbrojniki, kiryski, neony no i moje ulubione palety) po prostu  Roll Eyes  Grin
Dlatego mamy troche tych akwarii coby kazdy byl zadowolony w domu  Cheesy

angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« Odpowiedz #19 : Lipiec 03, 2007, 16:18:14 »

Fakt! Przy zbrojnikach jest robota z sadzeniem roslin! Ja mam pare zbrojnikow niebieskich i codziennie jakas roslinka jest wyrywana! To po prostu trzeba wliczyc w koszty posiadania zbrojnikow! Seebos rozumiem w 100%, to tez sa moje ulubione rybki!
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #20 : Lipiec 03, 2007, 17:18:46 »

No właśnie więc może jednak zostanie jeden zbrojnik...

Dobra a jak myślicie co do ilości tych ryb-ile mogę mieć tego cielska ? a i co wybrać kiryski, otoski, kiryski i otoski. Zastanowić się nad inneskami czy zwinnikami czy tym i tym, jakoś wam ostatnio brak pomysły AKWARYŚCI  Cheesy

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 03, 2007, 17:36:23 »

magda. jak dasz duzo podłoża i rośliny dobrze zakorzeniające się w podłożu to zbrojniki nie będą ci ich wykopywac. pamiętaj że to tylko zbrojnik niebieski (nie plekostomus nie gibiceps) więc nie będzie problemu. ja ma u siebie 8 sztuk zbrojników - pięc pięciocentymetrowych i 3 dorosłe. i nic mi nie wykopują. a moje rośliny to: echinodorus osiris, echinodorus amazonicus, echinodorus tropica, ceratophylum demersum, bacopa monnieri, anubias barteri var nana, valisneria gigantea, valisneria spiralis, ceratopteris, riccia  i wszystko to jest w 126 litrach. jak dotąd nic mi nie wykopał żaden zbrojnik. po prostu jak roślina się rozrośnie to jest dobrze do podłoża przytwierdzona im głębsze podłoże tym lepiej na tył możesz dac nawet 8 cm podłoża. pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #22 : Lipiec 03, 2007, 17:41:26 »

Ja zamierzam poczekać na jakieś zmiay w akwarium (rozrośniecie) ok1 miesiąc i zobacze jak roślinki i nawet może zmienie obsade, więc narazie poczekam z obsadą-znaczy sie jakie rybki wiem ale- wszyyystoo siee mooożee zdaaarzyć...

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 03, 2007, 17:49:01 »

jak będziesz miała dobre warunki to będziesz miała tak jak u mnie - jeden listek u żabienicy na dzień. szybko się rozrosną.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #24 : Lipiec 03, 2007, 18:00:50 »

nom chciałoby się... teraz tylko musze przeczytać ekologie roślin wodnych-Diany W (już zaczęłam) i inną o akwariach roslinnych w stylu holenderskim (również zaczęłam) i będą duużo mądrzejsza i na wszytsko przygotowana. Jak czytam o akwariach w stylu low-tech to mnie nie wiem co bierze-kobieta wymienia wode co 10 miesięcy, bez nawozów, itp. wrrrr-też tak chce, ale widocznie nie mamy aż tak ustabilizowanych baniaków-kkurczak!

Wiedzmin a tak na nawiasie (ni z gruszki ni z pietruszki) czy ośw. 1watt na litr nie wpłynie na rozrost glonów, tak się zastanawiam, ale niektórzy z akwarium.org mają takowe więc chyba nie ma to znaczenia :/

Pozdrawiam, Magda.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Lipiec 03, 2007, 20:53:24 »

miałem oswietlenie 1W/l  i to czy glony bedą sie pojawiac zalzey tylko od warunków, jak są dobre glonów nie miałem nigdy tylko troche nalotu na szybach, najgorsza są początki poźniej bedzie dobrze jak sie wprawisz  Good !
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 03, 2007, 20:56:47 »

Wiedzmin a tak na nawiasie (ni z gruszki ni z pietruszki) czy ośw. 1watt na litr nie wpłynie na rozrost glonów, tak się zastanawiam, ale niektórzy z akwarium.org mają takowe więc chyba nie ma to znaczenia :/

przy 1 w na litr wody i dbrym nawozie dawanym w mniejszej dawce codziennie glony nie mają szans.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #27 : Lipiec 03, 2007, 21:16:48 »

Wiecie bo troszke pojechałam z oświetleniem w 12l będzie 16watt-myślicie że jest ok  Huh
do mojego 126l proponuję:Philips Master 18w, Gro-lux-Sylvania18w, Osram (nie martwcie się nie was) FLUORA 18w, Philips Aquarelle18w- co myślicie?

Jak już mówiłam z obsadą czekam do po wakacji bo wtedy mój baniak staaarrrrtuuuuje  Cheesy

Pozdrawiam, Magda.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 03, 2007, 21:47:56 »

no w tych 12 l to juz mogą byc problemy, to bardzo duza ilośc swiatła, ale spróbowac zawsze trzeba najwyzej zmniejszysz troche i

potem jak juz dostosujesz dawki mogłabys dac max czyli 16 W , w tych 126l  cztery 18 stki  nawet  piec by mogło byc, jak juz chcesz

zeby rosliny po tygodniu ustabilizowanego akwa wyskoczyły z akwa  Wink
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #29 : Lipiec 03, 2007, 22:03:10 »

Pokrywe w 126 robimy sami więc się 5 świetlówka na bank zmieści ale nie wiem czy nie przesadze... a zresztą 5x18watt pasi.

Philips Master 18w, Gro-lux-Sylvania18w, Osram (nie martwcie się nie was) FLUORA 18w, Philips Aquarelle18w, 18watt Osram Lumilux co myślicie  Huh

Pozdrawiam, Magda.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: