Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « zołtaczek kanadyjski pomocy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zołtaczek kanadyjski pomocy  (Przeczytany 2099 razy)
Rostan
Nowy
*

« : Marzec 23, 2004, 20:17:53 »

mam prozbe do ludzi z doswiadczeniem kupilem 2 sztuki tych rybek ale okazalo sie ze jedna znich ma chore oko ma napuchniete(takiego krwiaka)
co mam z tym zrobic i czy to sie wyleczy bede wdzieczny za pomoc jak by ktos chial pogadac zapraszam an GG1514195
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2004, 01:01:25 »

Domyślam, sie że rybka o której mowa w poście to żółtaczek indyjski (a nie kanadyjski). Mam tez nadzieję że masz świadomość że nabyłeś jedną z najbardziej kłopotliwych ryb jakie są obecnie dostępne na rynku. Przede wszystkim ryby te żyją w estuariach rzecznych i lasach namorzynowych. Wymagają bezwzględnego dodatku soli do wody w ilości co najmniej 1 łyżeczka na 10l (a lepiej więcej,ale uwaga na rośliny). W wodzie słodkiej stają się bardzo chorowite. Praktycznie kończąc leczenie jednej choroby rozpoczynasz leczenie drugiej,co przy ogromnej wrażliwośći tych ryb na wszelką chemię akwariową jest bardzo kłopotkiwe. Rybki te zaraz po wpuszczeniu do akwarium wydają się być nawet lekko płochliwe,jednak po zadomowieniu się zaczynają powoli usówać konkurencje pokarmową. Na pierwszy ogień ida rybki strefy dennej ,zwłaszcza apisto i kiryski. Jeśli akwarium jest małe to żółtaczki sprzątną też rybcie z innych stref akwa. Agresja wewnątrzgatunkowa też niestety nie jest żółtaczkom obca.
Podsumowójąc ryby te należy trzymać w małych grupkach (5-6szt.) w dużuch akwariach z wodą słonawą. W takiej wodzie nie da się trzymać za wiele roślin gdyż tylko nieliczne gatunki zniosą zasolenie wymagane przez te ryby (nadaja się :mech jawajski i niektóre zwartki). Jako towarzystwo nadaja się duże Velifery (molinezje żaglopłetwe).
PS: Znane sa (również e Polsce) przypadki udanego chowu żółtaczków (a nawet ich rozmnażania) w wodzie słodkiej,jednak są  to przypadki sporadyczne,a chodowla była zawsze prowadzona przez doświadczonych akwarystów.

Rostan
Nowy
*

odp
« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2004, 16:02:44 »

powiem tak ta ryba jest do dupy ten post pisalem jakis czas temu i wiec ryba zyje mi bez slonej wody ale zaczela nagle atakowac mieczyki nie kupujcie tej ryby nie polecam
Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2004, 22:25:25 »

No dobra. Załózmy że naprawdę chce mieć te rybki bo podobają mi się bardzo bardzo. Jak posolę wodę to np. Kiryski nie ucierpią? Mam 110litrów i 7 dużych Brzanek Sumatrzańskich i 4 Kiryski. Domyślam się że nie ma szans aby wsadzić tam 6 Żółtaczków, posolić tą wodę jak należy....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: