Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « czy sa jakies ryby co obgryzaja glony włosowate?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy sa jakies ryby co obgryzaja glony włosowate?  (Przeczytany 4442 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Marzec 23, 2004, 19:14:38 »

mam glony wlosowate to poczatke wysypu ale nie ktore juz maja po 4 mm wiec zaczynam sie martwic. slyszalem ze kosiarki to wyjadaja ale nie jestem pewien. prosze o pomoc
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2004, 21:22:35 »

Włosowate czyli nitkowate? Kosiarki jako jedyne dotąd znane rybcie zrywaja i jedzą te glony, u mnie sa ejdnak miejsca w akwa gdzie te glony nie są ruszane, to jest tuż przy powierzchni, jakoś kosiarkom wcale sie tamtedyk nie chce pływać. Za to regularnie czyszczą pozostałe roślinki i chyba dlatego nic tam złego nie rośnie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2004, 22:20:38 »

dzieki wielkie!!!!
Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2004, 16:52:40 »

Mam ten sam problem tzn te glony rozplenily mi sie tak bardzo ze gdybym chcial je wyplenic za pomoca kosiarek to bym musial ich kupic ze 30 mam 200l zbiornik , moze jest jakis inny sosob, słyszłąme o zaciemnieniu zbiornika na ok 3 dni ale nie wiem czy rybą nic nie bedzie i czy rosliny mi nie padna?Huh?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2004, 19:49:20 »

Zaciemnia się na 5 dni. Rybom nie zaszkodzi, trzeba tylko zmniejszyć karmienie, a rośliny wrócą do siebie po powrocie swiatła. Aby glony nie rosły należy najczęściej zmneijszyć poziom azotanów. Także zmiękczenie i zakwaszenie wody powoduje zanikanie glonów, zauważyłem to u siebie, ale te zabeigi z wodą robie dla ryb a nie by zwalczyć glony.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
michał
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2004, 20:30:26 »

otoski to prawdziwe porzeracze glonów Cheesy

Błądzić to rzecz ludzka!?!
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2004, 23:13:33 »

tylko w jaki sposob najlepiej zakwasic wode mozecie doradzic bo niewiem jestem laikiem w tych sprawach
baku
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2004, 14:54:36 »

POMOZE MI KTOS CZY NIKOGO TU NIEMA
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2004, 17:52:20 »

Żeby zakwasić wodę najpiew musisz ją zmiekczyć do 0-4 *Tww, najlepiej kationitem jakimś. Ale szczerze to polecam Ci łatwiejsze metody walki z glonami jak np zmniejszenie stężenia NO3 (odmulanie dna i częstsza wymiana wody, 12 godzinne ośwetlenie, mozesz CO2 zamonować także).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: