Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« : Czerwiec 14, 2007, 13:30:15 » |
|
Witam, bardziej badz mniej podobne pytania sie tutaj juz przewijaly jednak ja zalozylem nowego posta poniewaz chcialbym poznac wasze zdecydowanie bardziej fachowe zdanie na temat takiego polaczenia rybek. Wiec tak jako ze jestem od dziecka wielbicielem Wielkopletwow Wspaniałych chcialem wposcic taki wlasnie haremik 1.2 do akwarium 60x30x30 ale w ostatnich dniach spodobaly mi sie Prętniki Karłowate i zastanawialem sie czy w podobnym zestawieniu czyli 1.2 moglbym tez dolozyc do takiego akwarium . Jesli nie to jakie wy proponujecie rybki ktore beda pasowac do Wielkpłetwów. Mam tez drugie pytanie co myslicie na temat takiego podloza w tym akwarium: polaczenie zwirka takiego ok 4-6mm i przez mniej wiecej srodek akwarium w poprzek zrobic taki pas wysypany piaskiem ... Licze na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 14:02:00 wysłane przez Galasek »
|
|
Nuttin to lose...It's just me against the world baby...
|
|
|
numiko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2007, 13:57:54 » |
|
60x30x40 to nie jest przypadkiem 72 l ??  No to teraz się już zgadza  A co do obsady - nie jestem fachowcem więc niech wypowiedzą się kompetentni 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 14:08:04 wysłane przez numiko »
|
|
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2007, 14:01:50 » |
|
sorrry mialo byc 60x30 x30 blad w pismie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2007, 14:33:40 » |
|
i przez mniej wiecej srodek akwarium w poprzek zrobic taki pas wysypany piaskiem ...
Wcześniej czy później wszystko się wymiesza. Zwłaszcza przy sadzeniu/przesadzaniu roślin itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2007, 14:34:21 » |
|
Wielkopłetwy sie nie nadają bo sa bardzo terytorialne i by sie pozabijaly w 54l... A co do prętników to harem-ok + razbory-8 lub 10 neonów + 4kiryski pandy (azja=prętniki i razbory) I jakieś pływające roślinki=wgłębka... Jak coś to poprawcie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9382.0.html bardzo ciekawy wykład o Azji (czyji prętnikiach m.in. rozborach itp..._
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 14:37:08 wysłane przez Magdallenah »
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2007, 14:50:27 » |
|
hmm dzieki Oswald zrezygnuje z tego pisaku:) a co do rybek Magdallenah mam jeszcze jedno pytanko  jesli wielkopletw to tylko ta ryba?  .. kompletnie nic do nich nie pasuje? bo jestem gotwy na poswieceniA (w sensie ze podarowalbym sobie inne rybki bo znow tak pretnikow nie lubie:P ... ) byle tylko miec samca i ze dwie trzy samiczki:D:P A jak nie to moze cos z bojownikiem wlasciwie z parka bojownikow:) myslalem o gurami mozaikowym np  pod bojownika by chyba pasowal:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 14:58:22 wysłane przez Galasek »
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2007, 15:07:06 » |
|
W różnych żródłach pisze że wielkopłetw 50l+ no ale ta ryba dorasta do 12cm  lub 9cm (wiki) Ryba drapieżna i niezgodna, a w okresie tarła agresywna nawet wobec samic swojego gatunku. Z tego powodu zaleca się utworzenie w dekoracji akwarium kryjówek dla samic i pozostałych ryb. z wiki A co do obsady dla niej to nie mam pojęcia bo labiryntami sie nie ciekawie  lae w mojej książce pisze że tylko z wiekszymi rybami bo podobno terrarryzuje mniejsze stukając m.in. głową i uszczypując ... A w innej książce że powinna być w akwa 100+ lubi niskie spadające temp (15-25 w nocy mniej(15-20) i że młode znoszą toważystwo ale stare również je terarryzują. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2007, 15:18:39 » |
|
hmmm ... az mi sie plakac chce jak pomysle ze mam z nich zrezygnowac:P ... no ale chyba bede musial powrocic do neokow inessa i pretnikow karlowatych:) no i kiryskow:) ... a powiedz mi co myslisz o sumatrzanskich ? bo kiedys bylem sie popytac w sklepie o dostepnosc rybek i jak babce powiedzialem o pretnikach to powiedziala ze swietnie pasowac beda do nich brzanki sumatrzanskie ... i tak sie zastanawiam ile w tym prawdy  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2007, 15:21:05 » |
|
w tej 54l brzanki będą sie męczyć  a razbory-pomyśl o nich
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2007, 15:26:35 » |
|
hmm no skoro sie maja meczyc to wiadomo ze nie bede nic na sile:D bo nie o to w tym chodzi:) szczegolnie ze przymierzam sie tak na spokojnie do tego akwarium bo wiele razy probowalem jak bylem mlody ale mi rosliny nie rosly wiec olalem a teraz chce zrobic takie ladne 60x30x30 bo narazie obok mnie stoi 40x30x30 w ktorym trzymam sobie juz rosliny na to nowe ... wlasciwie jak nurzance zakupilem to nie wydawalo mi sie ze ich tak duzo jest a teraz widze ze na dwa akwaria starczy:)... to ja jeszcze przejże sobie rybki i bede na bieżąco pytac:) a tak swoja droga Magdallenah masz bardzo ladne akwarium:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 15:37:34 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2007, 16:25:20 » |
|
Brzanki sumatrzańskie zjadłyby ''pręty'' prętnikowi  ... P.S. Nie wierz sprzedawcą
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 16:27:12 wysłane przez gurami999 »
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2007, 16:42:34 » |
|
Heh dzieki wlasnie dlatego zapytalem:) . a teraz pytanie co do samych pretnikow bo mam juz dwa w tym akwarium co wczesniej o nim napisalem i jest to akwarium gesto obrosniete roslinkami i jeden pretnik wyglada ladnie wybarwiony non toper buduje gniazdo a drugi taki blady wsumie jest caly czas gdzies sie chowa po kątach:) i tak sie zastanawiam czy to nie sa przypadkiem dwa samce i czy nie powinienem jednego stamtad wyjac i przelozyc do innego zbiornika... co Wy na to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2007, 16:50:00 » |
|
Wydaję mi się że to para(nie jestem pewny), bo samicę sa zazwyczaj bledsze. Dokup drugą samicę, bo prętniki żyją w haremach.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l
|
|
|
Galasek
Nowy

One Men Show
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2007, 17:10:31 » |
|
Tak zrobie ale najpierw chce im skonczyc docelowe akwarium a w tym czasie moze ja na wszelki wypadek odowie do innego zbiornika zeby jej nie "zajechal" ??:> a tak swoja droga rozumiem ze gurami999 jestes " fachowcem" w sprawach rybek labiryntowych?:  to mam do Ciebie pytanie:) 10 neonkow by moglo byc z takim haremikiem pretnikow?:  . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2007, 17:15:53 » |
|
Chyba nie ma żadnych przeciwskazań. Sam mam samca prętnika karłowatego z 6 neonami czarnymi. 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l
|
|
|
|