Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Start: akwarium 25l  (Przeczytany 8883 razy)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 11, 2007, 21:42:48 »

Polej kamyczki octem by sprawdzić czy nie są to jakieś świenstwa, wyjmij roslinki z kubeczków i wyjmij muszle

Żałobniczki i mieczyk będą sie męczyć... Ja bym dokupiła 3 gupiki i będziesz sie cieszył z młodych
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 21:46:47 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 11, 2007, 21:43:55 »

musisz pamietac ze jezeli akwarium zostanie zle ustawiione ryby moga przezywac stres, a powodzeni calego przedsiebiorstwa moze byc powaznie zagrozone . swiatło słoneczne wpadajace do akwarium moze spowodowac wiecej problemow, niz korzysci . wystaieni na bezposrednie dzialanie promieni słonecznych moze powodowac zakwit glonów i wzrost temperatury w akwarium

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 11, 2007, 21:48:56 »

Co do obsady to na Twoim miejscu pozbył bym się mieczyka ( za duży rośnie), żałobniczki wolą żyć w większym stadku, a na większe stadko nie masz miejsca więc też bym oddał. Dokupił bym jeszcze kilka gupików i będzie dobrze  Wink
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 11, 2007, 21:50:39 »

albo gupiki albo bojownika - ale samego poniewaz nie masz tam zbyt duzo kryjowek i roslin na inne rybki

turysta78
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 11, 2007, 21:56:40 »

musisz pamietac ze jezeli akwarium zostanie zle ustawiione ryby moga przezywac stres, a powodzeni calego przedsiebiorstwa moze byc powaznie zagrozone . swiatło słoneczne wpadajace do akwarium moze spowodowac wiecej problemow, niz korzysci . wystaieni na bezposrednie dzialanie promieni słonecznych moze powodowac zakwit glonów i wzrost temperatury w akwarium
Akwarium jak już pisałem jest daleko od okna - pomyślę o zasłonięciu całkowicie od strony gdzie wpada słońce.
Cały czas myślę nad glonojadem...
turysta78
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 11, 2007, 21:57:37 »

Co do obsady to na Twoim miejscu pozbył bym się mieczyka ( za duży rośnie), żałobniczki wolą żyć w większym stadku, a na większe stadko nie masz miejsca więc też bym oddał. Dokupił bym jeszcze kilka gupików i będzie dobrze  Wink
Jednym słowem same gupiki w akwarium Sad Chciałem żeby chociaż troszkę było urozmaicone
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 11, 2007, 22:03:33 »

W tak małym akwa nie ma miejsca na urozmaicenia, a poza tym jednogatunkowe akwaria też się ładnie prezentują, Co do glonojadów to niestety za mały baniak. do oczyszczania dna w tym wypadku      lepiej kupić kiryski.
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 11, 2007, 23:13:31 »

Mam małą propozycje ... sama zaczynałam od akwarium 25 litrów. Myślę, że dla córki ciekawym rozwiązaniem byłby harem bojowników. 1 samiec i 2 samiczki. To naprawdę ładne rybki... żywe...a jakże....i akurat do takiego litraża. Jeśli chcesz, żeby było wszystko ok to polecam zrobić tak :
- zmienić podłoże ( na ciemne i o nie za dużej granulacji.... specialiści z forum na pewno podpowiedzą dokładnie  Wink
- zasadzić roślin trochę więcej niż masz...proponuje może  hygrophile, blyxa, paprocie... i LIMNOPHILIA... bojowniki lubią rośliny unosząco się przy powierzchni, dla samiczek to kryjówki a dla samca baza do budowania gniazda.
- kupić korzenie , i tak wszystko poukładać, żeby samiczki miały kryjówki
- Korzenie wygotować w osolonej wodzie zanim je włożysz do akwarium
- zalać akwarium ( oczywiście wiesz, że żwir też trzeba wypłukać?) , włączyć sprzęt ( filtr i grzałkę na 25 stopni) i niech sobie akwa dojrzewa tydzień. Nie potrzebujesz napowietrzania dodatkowego wody, bo bojowniki tlen pobierają z powietrza. Ale nie lubią też, jak ruchy wody są mocne. Więc filtr nastawiamy na lekkie obroty i montujemy do niego deszczownię ( parę złotych na allegro : http://www.allegro.pl/item203116807_deszczownia_do_filtrow_warszawa_.html  )
- po tygodniu wpuszczamy ryby.

No i polecam trochę poczytać o bojownikach, jak się na takie akwarium zdecydujesz. Pamiętaj, że tafla wody nie może być w zupełności zarośnięta, bo ryby muszą jakoś pobierać tlen. Lubią żywy pokarm, np wodzień. No i przy okazji ocalisz jakiegoś biednego bojownika z kubeczka.   Polecam http://www.bojownik.pl

Acha.... i usuń z akwarium muszelki...one zmieniają właściwości wody.

A tu jest przykład bardzo fajnego akwa dla bojownika :  http://www.bojownik.pl/index.php?act=module&module=gallery&cmd=si&img=1262    ..na początek akurat.

Fajnie wyglądającym bajerkiem w akwarium jest kulka gałęzatki : http://www.allegro.pl/item202645046_galezatka_ciekawy_glon_do_akwarium.html   , jeśli to akwarium dla dziecka, to pewnie się spodoba  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 23:22:24 wysłane przez Yria » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 12, 2007, 06:56:09 »

Na początek kilka dobrych rad, radzę przeczytać od deski do deski i nie sugerować się dużą ilością tekstu:
- http://www.akwa.freehost.pl/rady.html

Nie musisz całkowicie przebudowywać zbiornika. Żeby wykorzystać to co już masz to:
- zostaw same samce gupika, chyba, że chcesz mieć plagę albo do samych samców dołóż 5-6 neonków
- żałobniczki do oddania bo masz za mało miejsca w zbiorniku na stado a 2 się nie powinno trzymać
- zanim kupisz następną rybę poczytaj o niej a nie kieruj się impulsem
- dopełnij wodą akwarium do linii obudowy
- wyjmij muszelki
- żarówka energooszczędna może zostać
- zamiast "glonojada" kup ze 3 kiryski (do oczyszczania dna z resztek jedzenia) i z 4 otoski (są bardziej glonożerne niż popularne "glonojady")
- wodę podmienia się ok 20-30% co tydzień
- kup testy akwariowe (PH, twardości: ogólna (GH) i węglanowa (KH)) albo zadzwoń do wodociągów, niech Ci podadzą jaką masz wodę w kranie
- poczytaj o cyklu azotowym
- nigdy nie wierz sprzedawcy w sklepie zoologicznym

... i najważniejsze: nie zrażaj się przy pierwszych niepowodzeniach!

Życzymy powodzenia, w razie czego zawsze możesz na nas liczyć.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
turysta78
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 13, 2007, 19:12:41 »

Na początek kilka dobrych rad, radzę przeczytać od deski do deski i nie sugerować się dużą ilością tekstu:
- http://www.akwa.freehost.pl/rady.html

Nie musisz całkowicie przebudowywać zbiornika. Żeby wykorzystać to co już masz to:
- zostaw same samce gupika, chyba, że chcesz mieć plagę albo do samych samców dołóż 5-6 neonków
- żałobniczki do oddania bo masz za mało miejsca w zbiorniku na stado a 2 się nie powinno trzymać
- zanim kupisz następną rybę poczytaj o niej a nie kieruj się impulsem
- dopełnij wodą akwarium do linii obudowy
- wyjmij muszelki
- żarówka energooszczędna może zostać
- zamiast "glonojada" kup ze 3 kiryski (do oczyszczania dna z resztek jedzenia) i z 4 otoski (są bardziej glonożerne niż popularne "glonojady")
- wodę podmienia się ok 20-30% co tydzień
- kup testy akwariowe (PH, twardości: ogólna (GH) i węglanowa (KH)) albo zadzwoń do wodociągów, niech Ci podadzą jaką masz wodę w kranie
- poczytaj o cyklu azotowym
- nigdy nie wierz sprzedawcy w sklepie zoologicznym

... i najważniejsze: nie zrażaj się przy pierwszych niepowodzeniach!

Życzymy powodzenia, w razie czego zawsze możesz na nas liczyć.

Takich informacji właśnie szukałem !! !! !!
WIELKIE DZIĘKI !! !! !!
Właśnie walczę z temperaturą +29st.C zbliżającą się do +30st.C.
Pozdrawiam.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 13, 2007, 20:31:07 »

Akwarium jak już pisałem jest daleko od okna - pomyślę o zasłonięciu całkowicie od strony gdzie wpada słońce.

nade mną  Wink hehe

turysta78
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 13, 2007, 20:33:51 »

nade mną  Wink hehe
Już glonojad odpadł hehehehe
Będą kiryski i otoski Smiley
turysta78
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 16, 2007, 23:19:10 »

Po poradach Emi w akwarium coraz lepiej Wink
Żałobniczek nie wyrzuciłem - już chyba się zadomowiły Smiley
- 4 neonki, 2 żałobniczki, 1 gupik, 1 mieczyk, 3 kiryski, 4 ostki - kiryski strasznie rosną Wink
na razie jest fajnie - myślę nad dokupieniem 3 gupików - żeby się rozmnażały Smiley
- muszelki wyjęte
- akwarium dopełnione do linii brzegowej
testów nie kupiłem bo za dużo kosztują...
Kolejny koszmar to glony...
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Lipiec 16, 2007, 23:46:33 »

Błagam oddaj tego mieczyka Cry jest to ryba, która potrafi dorosnąc nawet ponad 10cm. W takim małym akwarium po prostu skarłowacieje i będzie wyglądac niezdrowo Sad .
johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Lipiec 16, 2007, 23:50:19 »

Po poradach Emi w akwarium coraz lepiej Wink
[...]
Kolejny koszmar to glony...

Słuchaj Emi to naprawdę twoje rybki będą szczęśliwe a co za tym idzie i ty bedziesz mial duża satysfakcje z baniaczka - cos o tym wiem choc jestem tu od niedawna Wink

co do glonow pytaj na odpowiednim dziale, przeglądnij tez rozne wątki na ten temat Smiley
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: