Przem
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 18, 2004, 20:35:10 » |
|
W jakim wieku są ryby sprzedawane w sklepach zoologicznych. Mam podejrzenia, że moja rybka jest w ciąży, a wydaje mi się, że jest jeszcze za młoda... Chodzi mi głównie o mieczyki i gupiki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eldir
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2004, 20:47:46 » |
|
Nie wiem w jakim wieku, ale w sklepach czesto sa sprzedawane rybki wciazy Moj kolega wlasnie kupil samiczke pawiego oczka i juz w sklepie facet m upowiedzial ze niedlugo bedize miala male No i male sie narodzily :-)
|
|
|
|
|
|
gg: 1349943
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2004, 20:50:11 » |
|
To zależy w jakim sklepie... Różnie to bywa.. nie ma reguły... Rzeczywiście często sprzedaje sie kotne samiczki :wink: Też miałam takie przypadki, że praktycznie od razu od kupienia, maluszki wyszły na świat 
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2004, 21:12:52 » |
|
Czyli rybki w sklepach są już zdolne się rozmnażać... No to będę musiał skoczyć po kotnik  )))))))))))))))))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2004, 21:18:53 » |
|
Naturalnie :wink: Ale nie zawsze tak jest.... Np. ostatnio widziałam w sklepie całkiem malutkie molinezje, które były na sprzedaż. Musiały sie urodzić w akwarium i sobie pływały, a sprzedawcy tylko wyszło na dobre, bo miał więcej sztuk do sprzedania :lol: Tak że to zależy od sklepu, ale często się zdarza również, że ludzie sprzedają jeszcze "dzieci" :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2004, 21:32:46 » |
|
I tu się właśnie pojawia problem dla osób pragnących wyhodować Rasowe gupiki lub też własna linię tych rybek . Podstawą sukcesu takiej hodowli są dziewicze samice które krzyżuje się z wybranymi samcami o odpowiednich cechach . Nestety kotna samica ze sklepu odpada , ponieważ nie wiadomo jaki samieć ją zapłodnił ,a pozatym po porodzie ona dalej przechowuje nasienie pierwszego samca i wykorzystuje ją do wydania na świat kolejnego pokolenia. Jedyny sposób to samemu wychodować "dziewicze rybki" Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2004, 21:38:16 » |
|
Zgadzam się Tramal! To właśnie różnie jest... Kiedyś miałam właśnie taką sytuację, że gupisia, którą już kupiłam kotną, urodziła martwe maluszki  Niestety niczego nie można być pewnym i jeśli chce się mieć rasowe gupiki, nie należy kupować już ciężarnych samic...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2004, 21:50:26 » |
|
Zdaje mi się, że moja gupiczka została ciężarna już w moim aqwa, nie wiecie może o której porze dnia dochodzi do tarła??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2004, 21:55:20 » |
|
Moja kociła się dzisiaj i to w samo południe. Pierwszy Miot młodych około 7 przeznaczyłem na straty (mój mieczyk to wysmienity łowca) , jednocześnie w kalendarzu zaznaczyłem date kocenia i na następny poród będę gotowy , jeśli nie z małym akwa to z odpowiednim kotnikiem do zbiornika ogólnego do uzyskania odpowiedniej odmiany potrzebuję młodych samiczek  będe je miał za miesiąć a za 3-4 będą gotowe do rozmnażania  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 18, 2004, 22:00:09 » |
|
Zdaje mi się, że moja gupiczka została ciężarna już w moim aqwa, nie wiecie może o której porze dnia dochodzi do tarła?? Hmm..... Nie ma stałej pory tarła. Może ono zachodzić o każdej porze, w każdym czasie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 18, 2004, 23:57:17 » |
|
I tu się właśnie pojawia problem dla osób pragnących wyhodować Rasowe gupiki lub też własna linię tych rybek . Rasowych gupików nie kupuje się w sklepie tylko u hodowcy. Para takich ryb w sklepie kosztuje od 12zł w górę dlatego tak rzadko są w sprzedaży. Gupiki które możemy kumić sklepie za 2-3zł to głównie odpady hodwlane ,czyli ryby których cechy są bardzo dalekie od ideału i nie nadają się do hodowli selektywnej. Wyhodowanie z takiego gupika ryby o cechach ryby wystawowej graniczy z cudem lub nawet jest niemożliwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2004, 08:11:01 » |
|
ZAleży od sklepu i od trasportu ryb
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2004, 09:56:01 » |
|
Własnie przez taką ciężąrną gupiczke "wpadłam" w hobby akwarystyczne. Mama kupiła pojemniczek 3l. a w nim samice bojownika, welonke i gupika, dzisiaj to mnie ciarki przechodzą jak to wspominam  Okazało sie że ten piękny samczyk to samica i do tego kotna. Szybko poleciaam do kolegi i zakosiłam mu stara, sklejaną 50l. wlałąm tak dorosłe ryby a maluchy pływały w tych 3l. Kupiłam filterek i grzałke no i sie zaczeło, jak każdy "młody stażem" kupowałam ryby które mi sie podobały nie wiedząć nic o ich wymaganiach. Zrobiło sie ciasno a ja zaczełam czytać i uczyć sie  Tak to znalazło sie u mnie w domu akwa 120l. bynajmniej ja tak myślałam, po pół roku ktoś mi je obliczył, wyszło 85  A zapłaciłam jak za 120l. Szybka dyskusja z włascicielem sklepu, 20zl. dopłaty i w domku zagościła 200l. którą mam do dziś  Czasem dobrze jest kupić kotna gupiczke 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chytrzy3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2004, 17:58:46 » |
|
przecież samiczki gupika zawsze wyglądają jakby były kotne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2004, 18:15:57 » |
|
Moja gupiczka ma nienaturalnie wielki brzuch a w dodatku ma żółto-czarną plamę w okolicach odbytu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|