goorecka
Nowy

|
 |
« : Maj 05, 2007, 22:06:37 » |
|
Yhh.. Nie poradzilibyście mi troszkę..? Jestem w akwarystyce dopiero początkująca, można powiedzieć "zielona". Za trochę zamierzam założyć akwarium, które będzie miało pojemność ok. 65l i nie wiem jakie rybki dać do niego. I z tym jest związane moje pytanie: czy 10 gupików, 5 neonków innesa, glonojad i welonek to dobry "zestaw" do akwarium? Czy może glonojad, 4 kiryski, 8 neonów innesa, 4 gupiki i 6 danio i czy nie będzie to przerybienie? Chciałabym wiedzieć, czy rybki dobrze by się czuły w takich obsadach oraz którą lepiej wybrać, chyba że obie są nieodpowiednie. Wiecie.. Wolę zapytać przez kupnem, niż popełnić błędy i później wymieniać rybki. Jeżeli jeszcze by można było, to prosiłabym o napisanie jakie roślinki nadały by się najlepiej do akwarium z takimi rybkami. Przepraszam za moją niewiedzę na ten temat i proszę o wyrozumiałość.. *goorecka*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2007, 22:22:44 » |
|
Jak dla mnie 1 obsada jest zla welonek jest ryba zimnowodna a pozatym dla niego to chyba za male akwa (?) i mogby zjadac mniejsze rybki, z welonkami nigdy nic nie wiadomo  a poza tym gupikow za duzo ja bym dala 4 a neonek 8 bo to ryby stadne i moze zalobniczki tylko tez tak z 6 i jakas ekipe sprzatajaca i bedzie ok  ale niech sie tez inni wypowiedza ; 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2007, 22:30:13 » |
|
Ja bym z gupików w ogóle zrezygnowała, bo szybko się rozmnażają a w 65 litrach będzie ciasno. Najlepiej to wsadzić tam kilka kirysków, neonków i danio, a w proporcji hm... wiesz co specjalistką nie jestem, też jeszcze jestem zielona, ale może ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi i bardzo bym o to prosiła jakby było źle. Ja bym wzięła 5 kirysków (moje ukochane to panda), z 10 neonków i z 6 danio, chciaż też uważam, że glonojad by się tam zmieścił, jak jesteś z Łodzi mogę Ci jednego podarowac 
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2007, 10:03:53 » |
|
mihco twoja propozycja jest b.dobra chociaz zamiast glonojada dalym ze5 otoskow i bylo by ok  a jeslo chodzi o rosliny to musisz podac jakie bedziesz miec swiatlo i wtedy ci pomozemy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2007, 10:18:35 » |
|
Więc tak: 65 litrowym akwa nie ma wielkiego manewru, ale wspólnymi siłami coś wykombinujemy  Welonek, glonek beda za duze, a o gupikach nie wspomne(zaraz bedzie "plaga"), danio to stadne rybki, a przy tym bardzo ruchliwe więc je odradzam  Ja dałbym 8-10 neonków, 5 kiryskow, 3-4 otoski i może 6-8 kardynałków. Co do roślin to jakieś szybko rosnące, więc może moczarka, valisneria. Pamiętaj, Ze akwa musi dojrzeć zanim wpuścisz rybki. Na forum jest sporo wątków o podobnej tematyce, poczytaj, a jak co to pytaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goorecka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2007, 17:27:48 » |
|
Na danio chętnie bym się zdecydowała, ale jeśli odradzacie, bo ruchliwe to narazie nie będę się decydować. Co do wisnia_gc- o dojrzewaniu akwa czytałam, co do tego to jestem przygotowana  Twoja obsada jak i Magdallenah jak najbardziej mi pasuje. Tylko że (pewnie pomyślicie, że biorę rybki tylko gdy są ładne), ale kirysek panda nie za bardzo mi się spodobał  Jakie jescze inne kiryski mogłabym dać razem z neonkami i żałobniczkami, lub z neonkami, otoskami i kardynałkami? Oczywiście, jeśli najbardziej odpowiednim byłby panda i nie ma za bardzo innej możliwości to oczywiście je wezmę  Jeżeli mówicie, że oświetlenie 30wat to się zdecyduje.. A co do oświetlenia.. Głupio mi się o to pytać, ale ja naprawdę nie wiem, dlatego pytam  W tych pokrywach do akwarium świetlówki są wymienne prawda? Czytałam, że powinno się wymieniać raz na rok, więc chyba wymienne.. Nie śmiejcie się z tak banalnego pytania, ale wole być pewna. Dziękuję bardzo za linki i za pomoc ;*** *goorecka*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2007, 19:47:57 » |
|
Wiesz co Pandy są najmniejsze ale jak Ci sie nie podobają to mogą być inne... Pstre ? ale one są duże.. A lamparciee... Trójpręgie... Najlepiej sama wybierz... Ale ja zdecydujesz sie na otoski to kiryski są zdędne Oświetlenie powinno być 30watt o ile chcesz miećł ładne roślinki... Ja polecam 2x15 Philips Aquarelle bo są świetne a tanie... Dałam LINK  W pokrywie masz słabe 15 watt do tego dodaj drugie 15 i OK  (musisz przerobić pokrywe do czego przydatny jest facet albo elektryk. Bo trzeba zamontować starter, oprawki ) Oczywiscie że wymienne. Zdejmujesz starą wkładasz nową  Pozdro 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2007, 21:50:31 » |
|
A mam pytanko takie kirysy brązowo czarne z welonowatymi płetwami to jakie?? Bo dzisiaj takie w pizzeri widziałam i mi się szalenie spodobały
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2007, 23:47:33 » |
|
Co do oswietlenia to zalezy czy w pokrywie masz miejsce na dwie swietlowki czy na jedna (ja mam na jedna wiec pytam  ) bo jesli masz na jedna to mozana ja przerobic na wejscie na zarowke i wtedy bez problemu znajdziesz 30 W zarowke bo pojedyncze swietlowki (przynajmniej akwarystyczne) takiej mocy nie maja wiec warto na to zwrocic uwage kupujac pokrywe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2007, 08:25:17 » |
|
Ale ja zdecydujesz sie na otoski to kiryski są zdędne Magdallenah.... a dlaczego tak sądzisz? Otoski zajmują się glonami na szybach, roślinach, kamieniach ale dnem się w ogóle nie interesują. Za to kiryski w ogóle nie interesują się glonami dlatego dziwię się, że ktoś uważa, że te rybki sie wzajemnie wykluczają. Wg mnie one się wzajemnie uzupełniają. Co do oswietlenia to zalezy czy w pokrywie masz miejsce na dwie swietlowki czy na jedna (ja mam na jedna wiec pytam  ) bo jesli masz na jedna to mozana ja przerobic na wejscie na zarowke i wtedy bez problemu znajdziesz 30 W zarowke bo pojedyncze swietlowki (przynajmniej akwarystyczne) takiej mocy nie maja wiec warto na to zwrocic uwage kupujac pokrywe  Nie powinno się stosować żarówek do oświetlania akwarium a specjalne świetlówki. Jeśli masz w obudowie tylko jedną świetlówkę - w 60 l jest to prawdopodobnie 15W), łatwo można dołożyć drugą 15 W świetlówkę wykorzystując elektronikę z żarówki energooszczędnej 18 albo 21 W, 2 oprawek bryzgoszczelnych (do kupienia na allegro) i kawałka przewodu i wtyczki. Schemat i sposób przygotowania znajdziesz na forum TUTAJ oraz TUTAJ z czego statecznik elektroniczny zastępujesz właśnie elektroniką z żarówki energooszczędnej.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2007, 08:33:14 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2007, 14:09:19 » |
|
W sklepach zoologicznych sprzedaje się się żarówki do terariów a nie do akwariów hehe. Glony też się ucieszą jak taką wkręcisz a i grzałki nie będziesz misiał/ła stosować bo tak wodę grzeją 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
goorecka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2007, 18:11:27 » |
|
Więc gdybym dała kiryski i otoski z neonkami i żałobniczkami to mniej więcej w jakiej proporcji, żeby nie doszło do przerybienia? I jeszcze inne pytanie. Czy jest możliwość tranportowania rybek, np. z innego miasta, gdy na miejscu takowych nie ma, lub jest, ale niewiele? Możliwość napewno jest, ale chodzi mi o to aby rybkom lub rybce nic się nie stało. Żeby wróciła cała i zdrowa, no i żywa. No właśnie i co z akwarium..? Tata nie bardzo chce się zgodzić na 66l, bo "jakby się stukło albo gdyby pękło, to zaleje cały pokój". Wiem, że i tak pewnie da sie go namówić, kupię szafkę, jakaś "podkładkę" i mam nadzieje, że to wystarczy. Ale czy to dobre akwarium na początek? Dzięki za wszystko. *goorecka*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2007, 18:49:33 » |
|
6 neonow 6 zalobniczek 5 kiryskow 5 otoskow to jest juz w jakimc stoopniu przerybienie ale delikatne
zalezy jak dlugo beda ryby trasportowane podaj ile kilonetrow lub jaki czas
jak na poczatek to b. dobre akwa aa jak bedzie dobrze sklajone to nie peknie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|