TheMarty
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 16, 2004, 08:12:18 » |
|
Hej,
kupilem sobie pulapke na slimaki (takie przezroczyste cos z "firanka" z plastikowych precikow). Pisze tam, ze nalezy stosowac tylko w nocy. No to wlozylem do srodka pigule z jedzonkiem jako przynente i wsadzilem calosc do akwarium.
No i rano sie okazalo, ze ANI jeden slimak sie nie zlapal, a w srodku buszowal mieczyk (jak podszedlem blizej to udalo mu sie przez to wejscie rowniez wyjsc - machnal pletwami i bylo po wszystkim).
Czy cos robie zle, czy ta pulapka jest po prostu do kitu?
|
|
|
|
|
|
TheMarty ------------------------------------------------- 112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2004, 09:25:59 » |
|
Chyba lipna pułapka, jak nie lubisz ślimaków kup bocje, wytłuką wszystkie, ze świderkami włącznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Snake-Eyes
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2004, 09:27:22 » |
|
Czytalem gdzies zeby w przypadku gdy chcemy pozbyc sie slimakow, zanuzyc na nitce ugotowana marchewke i po jakims czasie gdy slimaki ja obejda wyjac, zdjac z niej slimaki i znow zanuzyc. I zabieg ten powtarzac do momentu az na marchwece nie beda juz pojawialy sie slimaki. Nie probowalem tego ale mozesz zobaczyc czy bedzie dzialac.
|
|
|
|
|
|
Silent Master "I'll be back..."
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2004, 13:25:18 » |
|
Czytalem gdzies zeby w przypadku gdy chcemy pozbyc sie slimakow, zanuzyc na nitce ugotowana marchewke i po jakims czasie gdy slimaki ja obejda wyjac, zdjac z niej slimaki i znow zanuzyc. I zabieg ten powtarzac do momentu az na marchwece nie beda juz pojawialy sie slimaki. Nie probowalem tego ale mozesz zobaczyc czy bedzie dzialac. :lol: hehe ja bym wyciągnął zbrojnika a nie ślimaki....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TheMarty
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2004, 13:39:54 » |
|
A czemu mam biednego zbrojnika wyciagac?
A swoja droga, zastanawiam sie, czy nie sprobowac jakiejs partyzanckiej pulapki na motocyklistow (czyli slimaki)...
To z marcheewka mogloby zadzialac, ale pewnie rybki i glonojad dorwa sie pierwsze...
|
|
|
|
|
|
TheMarty ------------------------------------------------- 112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2004, 13:43:41 » |
|
Właśnie mi o to chodziło... Mój pancerny lubi warzywka, i to jak!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TheMarty
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2004, 15:16:34 » |
|
To moze zbrojnikowi jedna marchewke w dziob, zeby sie czyms zajal i wtedy na slimaki polowac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Snake-Eyes
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2004, 16:20:15 » |
|
ale przy wyciaganiu marchweki zbrojnik by odplynal a slimaki nie :-) mozesz sprobowac i powiedziec czy daje to jakis efekt, moze naprawde warto zobaczyc!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2004, 20:16:10 » |
|
Ostatnio mojemu koledze poleciłem taki prosty sposób  - Bierz bracie pęsetke do ręki podwiń rękawy i do dzieła ... Stare ,proste i nawet nawet skuteczne (nie zapomnijcie pęcetki zabrać z akwa bo metal szkodzi rybkom  lepsze są takie plastikowe) Jak co to miłego "dłubania"  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2004, 21:45:16 » |
|
A ja mam zwinne i szybkie paluszki  i za ich pomocą wyłapuję te małe zwinne mięczaki gdy sie zblizą do powierzchni wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2004, 22:02:31 » |
|
Nie ma jak szybkie , zwinne paluszki  bez podtekstów proszę. Ale po jakimś czasie ślimaki powinny zniknąć ale najlepiej zbierać jak najmniejsze to się nie zdążą się rozmnażać 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2004, 21:32:27 » |
|
to raczej kiepska pułapka :oops: ja ślimaki odławiam ręcznie gdy tylko się pokażą :twisted:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
TheMarty
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2004, 12:15:05 » |
|
Ostatnio sie wzialem i ugotowalem marchewke. Potem przez trzy dni wylawialem (srednio po 3 do 5 slimakow), co pare godzin. Dodatkowo pare wiekszych sztuk wyciagnalem lapa. Na razie jest jako taki spokoj. Wciaz slimakow jest sporo, ale nie chce juz tak stresowac rybek, ze co dzien cos sie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Snake-Eyes
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 22, 2004, 12:32:19 » |
|
Czyli jednak dziala :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 25, 2004, 17:46:43 » |
|
Ja dzisiaj w swoim akwarium znalazłem ślimaka :shock: , pewnie przyszedł on do mnie razem z roślinkami  Mam nadzieję, że ich liczba się nie powiększy... :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|