Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Który filtr wybrać?  (Przeczytany 3850 razy)
marrny
Nowy
*

« : Marzec 06, 2007, 08:49:12 »

zastanawiam sie na zakupem jakiegoś taniego filtra do zbiornika 60l
znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=168946859
i tutaj zastanawiam się jak będzie w przyszłości z dostępnośćią nowych wkładów filtrujących.....

oraz : http://allegro.pl/item172439176_turbo_650_super_cena_filtr_wewnetrzny.html
a tu mnie trochę martwi gąbka bez pojemnika - jak bedzie wyglądało wyciąganie brudnego z akwarium.....

wszelkie rady i sugestie mile widziane  Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2007, 09:16:07 »

lepsza kaskada, ale ja widziłem kaskade AQUAELA FZN 2 za 59 zł a wydajność ma 800l/h Cheesy zawsze 50 litrów więcej Cheesy

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
pilotmh
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2007, 09:26:49 »

Co do filtra Penn Plax - Cascade 200 - 700l/h tutaj masz promocje i jest taniej http://www.ph-enter.pl/zwierzoland/product_info.php?products_id=1947 - przy tym filtrze musisz wyciąć pokrywe, przynajmniej miejsca nie zajmuje.

Co do drugiego filtra to jest w super cenie, wieksze kawłki bedą sie osadzac na gąbce i wtedy bedzie trzeba wyczyścić gąbke.
marrny
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2007, 10:55:55 »

przy tym filtrze musisz wyciąć pokrywe, przynajmniej miejsca nie zajmuje

myslałem, że wystarczy podcięcie tylko jednej krawędzi pokrywy....a tu kawał dziury trzeba wyrąbać Sad - chyba odpada typ kaskadowy .....
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2007, 14:28:43 »

JA bym i tak zainwestował w kaskade zawsze to powtarzam. Nawet kosztem wyciecia dziury w pokrywie
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2007, 00:57:01 »

a ja bym kaskade odradzal. jak ktos lubi to ok, ale to ciagly plusk wody i masakra pokrywy i szpetny plecak przy akwa.

ten turbo jest b. fajny bo mozna kombinowac. wyglada naprawde szpetnie jak z lat 20tych, ale ma gabke i pojemnik na dowolne wklady (ten Zeocarb mozna odrazu wywalic albo wsaddzic i potem wymienic na ceramike czy cos). potem mozesz dokupic drugi pojemnik i go pod spod podczepic albo kolankami rownolegle, ale to kwestia zapotrzebowania itd. W kazdym razie ten filtr daje b. duzo mozliwosci do kombinowania, gdybys pozniej cos zmienial (dalsze zbiorniki) albo robil filtr podzwirowy, to zawsze sie przyda. Pompe mozna nawet uzyc do przepompowywania wody z/do akwa.  Good !
A kaskada to tylko kaskada... Undecided

na www.aquael.pl mozna wszystko o tym filtrze zobaczyc (stronka w tej chwili ma jakies problemy bo bylem akurat, ale normalnie dobre opisy, instrukcje itp)
 Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 16:18:28 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2007, 19:33:25 »

heh Oswald nie mogę sie z Tobą zgodzić
- Kaskada jest filtrem nieporównywalnie łatwiej dającym się się konfigurować jeśli chodzi o wkłady
- do tego nie zajmuje miejsca wewnątrz akwarium (nie wiem, jak Ty Oswald, ale ja patrzę do środka akwarium a nie na zewnątrz - i z dwojga złego wolę mieć plecak na akwarium niż w akwarium. Poza tym możesz dać kaskadę z tyłu akwa)
- ze względu na prostą konstrukcję kaskadę czyści się znacznie łatwiej
- ma lepszy stosunek moc/wydajność - prosta konstrukcja wewnątrz

IMHO - każdy wewnętrzny ma więcej wad niż kaskada

Żebyś nie pomyślał - używam:
- 2 kubełków
- 3 turbo aquaszuta
- 1 kaskady

Więc mam jakieś porównanie Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2007, 21:41:48 »

Ja tam wolę kubełek ... tak samo dobrze konfigurowalny jak kaskada a nawet lepiej (więcej możliwości medium filtracyjnego) i przede wszystkim nie muszę niszczyć pokrywy. I fakt niezaprzeczalny - cisza bez plusku wody. Wewnętrzny jak się dobrze zamaskuje to też go nie widać. IMHO wszystko zależy jakie są potrzeby filtracji w akwa i przede wszystkim jaką mamy obsadę.

grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2007, 12:26:52 »

Seboos - można wiele rzeczy mówić o kaskadach, ale jaki plusk wody?? ja mam poziom wody ustawiony w baniaku tak, że woda wlewa się bezszelestnie do akwarium
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2007, 17:10:47 »

tak jak grisza76 do takiego akwarium polecam kaskade Wink tylko niekoniecznie tego penn-plaxa bo chociaz jest stosunkowo dobrej jakości to trudno z częściami zamiennymi do niego u nas :/ moze aquaszut lub aquael? Smiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2007, 18:04:40 »

- Kaskada jest filtrem nieporównywalnie łatwiej dającym się się konfigurować jeśli chodzi o wkłady
- do tego nie zajmuje miejsca wewnątrz akwarium
Wlasnie dla tego zmienilem wewnetrzny na kaskade Cheesy polecam aquael fzn Wink

artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 19, 2007, 21:09:43 »

Mozna takze do kaskady zalozyc prefiltr (z tym, ze kaskada musi byc "o numer wieksza") i w niej samej uzywac tylko wkladow "biologicznych" typu: zwirek amonowy, ceramika, itp.
Jest duzo konfiguracji.
Prefiltr najlepiej czyscic przy kazdej podmianie wody, natomiast wlkady wewnatrz filtra - znacznie rzadziej (np. co 2 miesiace)

Mowie to "z wlasnego doswiadczenia", z tym, ze ja uzywam tez drugiego filtra wewnetrznego jako typowo mechanicznego (bo mam lekkie przerybienie - ale to juz niedlugo sie zmieni)  Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: