paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 14, 2007, 16:43:54 » |
|
moja molka jest juz po dwoch porodach i ostatnio cos jakby zmarniala tylnia pletwa jej opadla i sylwetka przypomina bojownika. niema zadnych zmian skornych, plywa przy lustrze wody.czy to jest jakas choroba czy starosc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2007, 21:03:36 » |
|
A jej skóra nie wydaje Ci się jakby była z aluminium?? Podaj parametry wody, może wtedy coś się okaże 
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2007, 16:46:03 » |
|
Jaka masz temperature wody?Mialam podobna sytuacje,podnioslam o dwa stopnie temperature dodalam lyzeczke soli niejodowanej i za dwa dni bylo wszystko dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2007, 17:14:28 » |
|
temp. 26 stopnia a parametrow wody nie znam.a jak ja tak obserwuje to wyglada na pol zywa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2007, 17:29:32 » |
|
Poogladaj ja dobrze.Nie zauwazyles zadnych zmian na skorze?Sprawdz czy nie ma bialych kropeczek na pletwach,ogonie i ciele.Albo meszku.Nie ociera sie o dno albo o rozne przedmioty w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2007, 17:34:40 » |
|
A ile ma ta molka, a jakie masz inne ryby w akwa?? Ja bym spróbował tak jak AgieszkaMarcin mówią, bo na pewno nic złego się nie stanie. A nie robisz testów wody??
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2007, 17:47:30 » |
|
U mnie podobnie zachowywaly sie molinezje a pare dni pozniej okazalo sie,ze u guramina na ciele sa biale kropeczki,czyli ospa rybia.Tyle,ze innym razem nic nie widzialam tylko temperatura im nie odpowiadala,moje molinezje dobrze sie czuja w 27 stopniach i w dobrze napowietrzonej wodzie. A kiedy podmieniales wode?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2007, 20:55:07 » |
|
Moje uwielbiają 28 stopni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2007, 21:03:56 » |
|
podmienialam dzisiaj a tak normalnie to podmieniam co niedziele nie jest to ospa bo nie ma zadnych kropek tylko moze pare lusek odstajacych plywa przy powierzchni wody i tak troche bokiem niewiem moze jakies lekarstwo zastosowac mam mfc. a w akwa sa pozatym gupiki i glonojad
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2007, 21:06:28 » |
|
Hmmm... te łuski jakby ją coś pogryzło no nie wiem, moja też taka była niestety zdechła, ale u mnie to co innego, bo miałem molinezje balonowe i niestety to są ryby "robione" sztucznie, i są nie płodne, moje miały 20 młodych, a te teraz zdychają jedna po drugiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2007, 21:40:03 » |
|
A jakiej wielkosci masz akwarium?
|
|