Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [Akwarium] Kupić gotowe czy składać?  (Przeczytany 3381 razy)
Neuro
Nowy
*

« : Kwiecień 08, 2007, 20:26:34 »

Witam, zamierzam założyć swoje pierwsze akwarium. Po głębszym przejrzeniu internetu natknąłem się na następujący problem.

Czy lepiej kupić gotowy zestaw - Juwel Rekord 110 - 500zł

- zbiornik wodny: 81x36x46 cm-  110
- pokrywa oświetleniowa ze świetlówkami 2 x 18W.
- filtr wewnętrzny z możliwością napowietrzania wody zespolony z grzałką 100W z termostatem

Czy złożyć samemu podobny zestaw?
- Akwarium to koszt ok. 100zł
- identyczna pokrywa Juwel - 180zł
- na filtr + grzałkę zostaje ok 300zł - tylko co wybrać?

Zamierzam spać w jednym pokoju z akwarium - filtr musi być cichy i niezawodny - co polecacie?

Prosze o pomoc, pozdrawiam Wink
czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2007, 21:23:14 »

moim zdaniem lepiej jest złożyć sobie samemu to przeważnie wychodzi taniej, ale dowiedz się co to dokładnie jest za sprzęt w tym zestawie, czy jest optymalnie złożony i czy ci będzie odpowiadał (np.jeśli chodzi o głośność) wnioskuje że masz internet. opis każdego urządzenia z zestawu znajdziesz na na stronach lub popytasz się ludzi na tym lub podobnych forach. życzę powodzenia, pozdrawiam  Smiley

grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2007, 21:26:53 »

Popieram przedmówcę
zdecydowanie złożyć własny zestaw
za gotowca przepłacasz, otrzymujesz pokrywę ze słabym światłem i do tego z filtrem, który nie jest konstrukcją optymalną.
Neuro
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2007, 21:41:45 »

Popieram przedmówcę
za gotowca przepłacasz, otrzymujesz pokrywę ze słabym światłem i do tego z filtrem, który nie jest konstrukcją optymalną.

Zatem jakiego rodzaju wybrać filtr? Prawda jest taka, że każdy chwali to co ma - ja nie mam nic, i chce wybrać coś na czym się nie zawiodę.
Generalnie spotkałem się z opinią, że filtry kaskadowe są dobrym rozwiązaniem, jednak kubełkowe są znacznie lepsze (ale i droższe).

Jaki filtr będzie cichy, solidny i starczy mi na długo? (kto kupuje tanio, kupuje dwa razy Wink )
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2007, 22:46:56 »

Jesli chodzi o filtr to w duzej mierze zalezy od funduszy za najlepsze uchodzą produkty firmy Eheim (ale z jakośc się płaci Tongue niestesty za marke również Sad ), potem cala reszta czyli JBL, Hagen, Tetra, Aquael, w zasadzie tak jak piszesz kto co ma to chwali, filtry Tetry uchodzą za dosyc awaryjne, Aquael IMHO za wysoko cię ceni, montuje sporo raczej malo potrzebnych bajerów i duzo za nie chce,
proponuje tak
1. Eheim Professionel 2224 lub jakas inna alternatywa eheima poszukaj na http://www.eheim.com.pl/
lub
2. JBL CrystalProfi 250 lub Hagen Fluval 205 lub Tetratec ex700 lub Aquael Unimax 250
P.S Doobieraj zawsze filtr o poziom wiekszy niz proponowane przez producenta, lepiej miec nadfiltracje niz potem klopoty, a wiadomo ze wydajnosc po kilku tygodniach spada.

KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2007, 09:17:00 »

Popieram przedmówcę

Przychylam sie do tej wypowiedzi Grin Najlepiej samemu.... rozchodzi się również o to, że te standardowe pokrywy mają seryjnie zamało W do objetości w litrach!! A cudować i grzebać w nowej pokrywie to tak nie zabardzo....

A ze swojej strony jak masz pieniążki to polecam (bo słyszałem dobre opinie) filtr Tetratec ex700. Na allegro jest po 215 złoty i wysyłka gratis!! Grin
Neuro
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 09, 2007, 10:16:52 »

A ze swojej strony jak masz pieniążki to polecam (bo słyszałem dobre opinie) filtr Tetratec ex700. Na allegro jest po 215 złoty i wysyłka gratis!! Grin

Jest za 220zl z kompletem testów, uzdatniaczy, żarcia itp Wink - właśnie go kupiłem Wink
Zbiornik do tego filtra to będzie jakies 120l? Wink
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 09, 2007, 17:35:54 »

Jest za 220zl z kompletem testów, uzdatniaczy, żarcia itp Wink - właśnie go kupiłem Wink
Zbiornik do tego filtra to będzie jakies 120l? Wink

No właśnie Cheesy Mam nadzieje ze bedzie Ci dobrze chodził!! Życzę powodzenia Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: