Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żałobniczki  (Przeczytany 5035 razy)
Maciek
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 29, 2004, 20:18:01 »

Zastanawiam się nad kupieniem 3-5 żałobniczek, dużo już przeczytałem na temat tych rybek w literaturze i na necie.
Teraz chciałbym się dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie o tych rybkach, jak się u Was zachowują i czy będą pasowały do reszty mojej obsady?
Dzięki za odpowiedzi.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2004, 10:56:16 »

Skoro i tam masz juz mieszankę z różnych kontynentów to będą pasowały Smiley ja tam zdecydował bym się na ameryke i żałobniczki chętnie bym tam widział . Sam chcę zdobyć kilka sztuk do swojego akwarium Smiley Pozdr.

112,25
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2004, 17:17:23 »

Spryciary z tych żałobniczek Smiley  Jak kupiłem 5 szt to wyżarły mi cały narybek i jak zobaczyły ciężarne samice gupików to ustawiały im się przy tyłku Smiley heh Cheesy
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2004, 18:17:44 »

a ja na miejscu Maćka zwiększyłbym ilośc dania i neonów. trzymanie po kilka sztuk tylu gatunków nie oddaje ich piękna. to są rybki stadne przecież.

gg:1384140
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2004, 19:59:43 »

Cytat: sir Michael
Jak kupiłem 5 szt to wyżarły mi cały narybek i jak zobaczyły ciężarne samice gupików to ustawiały im się przy tyłku Smiley heh Cheesy

u mnie to samo robią Cheesy

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2004, 21:33:07 »

Żałobniczka to naprawdę interesująca rybka. Jest dość pojętna jeśli chodzi o przyjmowanie pokarmu. Ja namawiam Cię na kupno tych rybek ale co najmniej 6 sztuk. W moim kolejnym akwa chcem mieć prawie same żałobniczki
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2004, 17:47:17 »

Cytat: Raffy
Cytat: sir Michael
Jak kupiłem 5 szt to wyżarły mi cały narybek i jak zobaczyły ciężarne samice gupików to ustawiały im się przy tyłku Smiley heh Cheesy

u mnie to samo robią Cheesy

Ha! Kara Boska! Zachorowały na pleśniawke :twisted:
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 12, 2004, 17:49:22 »

Nie cieszyłbym się... :?
michał
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2004, 18:03:59 »

PLEŚNIAWKA
Jest to pasożyt roślinny (grzyb), który atakuje wyłącznie ryby osłabione, chore lub okaleczone. Zakażone miejsca na ciele ryby są szczególnie narażone na działanie różnego rodzaju bakterii, które mogą powodować powikłania. To wspólne działanie doprowadza do śmierci ryby z powodu rozpadu ciała lub zniszczenia skrzel.
OBJAWY - ryby ocierają się o przedmioty, na płetwach lub pysku widać miejscami kłaczki podobnej do brudnej waty. Niekiedy występuje sklejenie płetw. W dalszym stadium następuje zniszczenie skory, a nawet tkanki mięsnej. Powierzchnia rogówki oraz skrzel jest zmętniała. Pleśń atakuje również ikrę.
LECZENIE - leki można zakupić w sklepach zoologicznych, lecz nie zawsze pomagają. Duża część ryb ginie, a te które przeżyją nie mają gwarancji że nie będzie nawrotu choroby.

nieciekawa choroba :oops:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2004, 18:25:19 »

A czy ja się cieszę? Pozjadały tyle maleństw a teraz sobie po prostu zachorowały i część zdechła. Jak tak w ogóle można
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 12, 2004, 18:33:49 »

Niestety, ale żałobniczki uwielbiają narybek i w ciągu kilku godzin potrafią cały wszamać Sad  (u kuzyna wszamały cały narybek gupików i dodatkowo ogryzały ogonki dorosłym gupikom)

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2004, 23:47:07 »

Moje owszem narybek zjadają ale dorosłych gupików raczej nie zaczepiają. Jak chcem mieć młode to zaznaczam w kalendarzu porody samicy Smiley
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2004, 11:58:58 »

I został tylko 3...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: