Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coś dziwnego u skalara  (Przeczytany 4043 razy)
bazuna
Nowy
*

« : Marzec 30, 2007, 21:42:13 »

witam, proszę o jakieś sugestie, bo..
dzisiaj ( wczoraj tego nie widziałam) zauważyłam u jednego ze skalarów poniżej płetwy grzbietowej za skrzelami po lewej stronie plamę wielkości fasolki, jest płaska i regularna, ale sprawia wrażenie jakby w tym miejscu działo się coś z łuskami, albo wygląda to tak jakby tam coś się przylkeiło ( oczywiście nic się nie przykleiło, tylko tak wygląda).jestem mało techniczna i nie umiem umieścić zdjęc Embarrassed. skalar po dzisiejszej intensywnej obserwacji jest jakby otępiały, mało pływa- stoi w jednym miejscu, ale je chętnie.
akwa 130 l , temp 27 st, ph 6, GH>12, KH 3, NO2 0, ale NO3 50 ( za dużo, wiem)
jakby mnie ktoś oświecił co do tych zdjęć, to chętnie je umieszczę.
dzięki za fachowe informacje.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2007, 22:22:34 »

Umieśc na Fotosik.pl i podaj linka... Wink
Co do skalara-mnie nie pytaj  Roll Eyes Chybaże po walce ale więcej nie powiem Lips Sealed

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2007, 10:43:26 »

przede wszystkim obniż te azotany bo naprawdę masz ich za dużo to tylko będzie osłabiac rybę (wymień 40 l wody na odstałą) i daj zdjęcie na forum bo z takiego opisu trudno coś powiedziec bo będzie to tylko gdybanie pokaż rybę pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2007, 10:52:39 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
bazuna
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2007, 18:39:18 »

myślę, że się nauczyłam umieszczać zdjęcia!!ale jazda!! magdallenah dzięki!!!
a zatem dodaję link ze zdjęciami:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0553a8d4ac20ce1c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e4744ca3c96628d.html

jeżeli ktoś wie co to może byc -proszę o podpowiedzi co robić!! Dziś patrzę, że jakby mu na środku tej plamy zaczęły odpadać łuski. Czyżby miał zamiar przenieść na tamten świat?Huh byłoby mi ogromnie przykro!!
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2007, 18:50:55 »

Nie ma za co  Cheesy  A co do skalara to nie załadnie to wygląda Cry Nadal się zastanawiam czy to nie blizna po walce.. ale na wszelki wypadek zajżyj tu- http://www.republika.pl/akwarystykamojehobby/index_pliki/choroby.html ale tam nie zauważyłam podobnej choroby do twojego opisu Sad

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2007, 19:51:36 »

hmm leczenie wg mnie może byc skuteczne tylko antybiotykiem nono taka ładna sztuka szkoda jej spróbuj antybiotyku opis działania i podania opisałem w wątku Molinezja chwiejne ruchy - jest trochę niżej od tego wątku , tylko robimy inaczej tabletkę 500 mg auromycyny (antybiotyk dostępny w aptace - poprosic farmaceutę o sprzedaż chociaż 2 tabletek 500 mg) rozpuszczamy w połowie szkalanki letniej wody (rozgniatamy łyżeczką bo się ciężko rozpuszcza) i mięciutkim pędzelkiem smarujemy mu to miejsce tą wodą z antybiotykiem z początku dwa razy dziennie (przez 3 dni) potem raz dziennie kiedy widzimy że się zabliźnia to zaprzestajemy smarowania pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
bazuna
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2007, 21:43:02 »

dzięki za sugestie!!
właśnie sobie pomyślałam, ze to trochę wygląda jak poparzenie! może on sie oparzył grzałką?? czy to możliwe??, chyba nie... ale jeśli wcisnął się między grzałkę, a szybe, to...Huh co o tym myślicie??

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2007, 22:49:33 »

Wątpie Undecided  Undecided

Pozdrawiam, Magda.
bazuna
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2007, 16:20:26 »

witam
nie chcę zaperzyć, ale... zdaje się, że rana powoli się goi!!
po intensywnej obserwacji doszłam do wniosku, że to faktycznie musiała być rana po walce. mam dwa skalary, które raczej się nie lubią, niestety. A, że ten uszkodzony jest mniejszy więc większy się nad nim znęca!! choc ranny wcale nie jest mu dłużny.
powiedzcie, od czego może zależeć taka agresja! czasem całymi tygodniami one w ogóle na siebie nie reagują i zgodnie pływają. a czasem gonią po akwarium jak po ringu i wiecznie się zaczepiają! tak jest właśnie teraz. czy może to byc zależne od karmy jaką dostają??
życzę wszystkim Wesołych Świąt i pozdrawiam.
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2007, 19:03:09 »

dokup jeszcze jdnego skalara to agresja bedzie mniejsza (ja mialem 2 skalary i sie ze soba strasznie tlukly dokupilem jeszcze 2 i jest odrazu lepirj) Cheesy

Astronotus ocellatus i drobnica.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: