lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 06, 2007, 11:22:06 » |
|
chyba żadne ,nie wiem to było ze 20 lat temu ,ale padały jedna po drugiej  czyli de facto wiemy tylko że puchły. skoro puchły to pewnie jakaś bakteria była i to raczej wszystko co można wywnioskować z tego chaotycznego opisu przebiegu choroby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 06, 2007, 22:28:38 » |
|
teraz przeczytalem w ksiazce ze jest to choroba wywolana przez infekcje bakteryjna. Choroba ta nazywa sie Puchlina Wodna - Puchlina wywolana jest przez infekcje bakteryjną jest łatwa do rozpoznania, ponieważ w dużym stponiu zmienia wygład ryby. Chora ryba puchnie do tego stopnia, że nastroszone łuski przypominają wyglądem szyszkę z wyłupiastymi oczami.Choroba atakuje nagle, ale często spowodowana jest złymi warunkami panującymi w akwarium. Leczenie polega na użyciu specjalnego preparatu na puchline. Nie leczona kończy sie śmiercią. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2007, 00:04:27 » |
|
Puchlina wodna - tak dla sprostowania jest choroba nieuleczalna, zakazone rybki nalezy jak najszybciej usmiercic! W przypadkach lekkiego przebiegu choroby, badz w bardzo wczesnych stadiach pomaga bactopur direct firmySera! Ale tez nie zawsze! W przypadku, gdy jest kilka rybek chorych sugerowane jest dezynfekowanie calego akwarium, spalenie roslin, wygotowanie kilkakrotne zwirku i restart akwarium, oczywiscie z nowa obsada! Ryby niewykazujace objawow choroby moga byc nosicielami, po jakims czasie tez zdychaja! Po restarcie akwarium nalezy, dla pewnosci, jeszcze dolac zieleni malachitowej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 07, 2007, 10:34:41 » |
|
przykra sprawa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
micki
Psychopatyczny Morderca Moderatorów
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 07, 2007, 10:49:01 » |
|
Właśnie ,wydaje mi się ,że to puchlina wodna.
|
|
|
|
|
|
Dajcie mi broń i pokażcie gdzie moderator!  gg:2724878
|
|
|
glonojad
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 07, 2007, 11:53:06 » |
|
nic innego tu nie pasuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
micki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 08, 2007, 20:39:14 » |
|
Paskudna choroba! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 08, 2007, 22:05:07 » |
|
puchlina jest raczej mało zaraźliwą chorobą i jest w zasadzie zawsze spowodowana szeroko pojętym brakiem higieny w akwarium, a zwłaszcza zaniedbania przy podmianach wody. faktycznie jest kłopotliwa w leczeniu ale informacje o całych obsadach wymierających na puchlinę to jakieś brednie (IMO) przepisywane z pozycji książkowych sprzed 50 lat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 20, 2007, 20:17:39 » |
|
Hehe Człowieku to napsiz coś jaśniej,jak bedziesz miał chorobe to napisz wtedy objawy i juz, a tak roztrząsasz fakt o którym nic nie wiesz:/ heh
|
|
|
|
|
|
112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
|
|
|
micki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 25, 2007, 18:01:01 » |
|
Wiem co było  ! Objawów było niedużo! Ryby puchły i zdychały! Ustaliliśmy ,że to puchlina ,więc chciałbym wiedzieć jak się przed tym bronić! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2007, 18:02:38 wysłane przez micki »
|
|
|
|
|
|