Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Kirysek - wygrysek - nie wiem, co to jest?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysek - wygrysek - nie wiem, co to jest?  (Przeczytany 1345 razy)
izabela
Nowy
*

« : Marzec 23, 2007, 21:42:53 »

jestem bardzo świeżo upieczonym posiadaczem akwarium - dostałam w spadku. 80 cm x 35 cm x 35 cm chyba jakieś około 100 L (nie jestem dobra z matmy).

Mam w nim:
SPADKOWE: 1 zbrojnik gibbiceps 18 cm, 2 glonojady, 2 kiryski (nie wiem, czy spiżowe, czy lamparcie - nie umiem ich zidentyfikować) i około 15 - 20 czarnych molinezji (nie udało mi sie policzyć tych 1 cm);

DOKUPIŁAM w sklepie akwarystycznym rekomendowanym przez uczestników forum jako zaufany: 2 kosiarki i 4 kiryski sterbai (myślałam, że takie właśnie mam, jak sie okazało w domu, te spadkowe są inne)

Po dwóch dniach zauważyłam, że jeden z nowych kirysków ma coś koło oka, myślałam, że coś mu się przykleiło, czy co - po dwóch dniach zaczęło wyglądać to na dziurę. Zadzwoniłam to faceta, który mi to sprzedał, ale on coś stękał i umył ręce,wysłałam mu maila ze zdjęciem i pytaniem, co to jest?, po 2 dniach kirysek zdechł.
Teraz drugi z tych 4 kirysków, co je kupiłam w sklepie zaczyna mieć w tym samym miejscu co ten co padł, coś podobnego - na razie wygląda to na odbarwienie. Inne ryby na razie wyglądają normalnie.

Zaczynam się jednak niepokoić.
Ach Pan ze sklepu stwierdził, że jak 1 padła to nie ma co robić paniki. Nie wydaje mi się , żeby tego kiryska, co zdechł, coś w moim akwarium uciapało - ugryzło, zżarło.

Może ktoś wie co to może być? Nie znam żadnego weterynarza od ryb...  Sad[img] Zdjęcie dołączę :
http://picasaweb.google.com/iza.nowosielska/Kirysek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2007, 00:00:05 »

daj Bactopur Direct. To chyba jakaś bakteria, ale nic konkretnego chyba ci nie powiem. Jakiś taki trochę wychudzony ten twój kirysek (chyba, że tylko tak wyszedł na zdjęciu).

izabela
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2007, 08:59:14 »

to jest jeden z tych ze sklepu, robiłam test No3 i jest na poziomie 5 mgl (robiony na 20 ml) i test ph - wyszedł mi 7 na moje oko. Dziękuję za radę , ufam, że będzie OK. Pozdrawiam i dziękuję
Izabela Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: