Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Kilka pytań początkującego !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań początkującego !  (Przeczytany 2550 razy)
Memento_Mori
Nowy
*

« : Lipiec 12, 2007, 08:52:48 »

Witam Wszystkich Serdecznie ! Jestem początkujący i kompletnie zielony w akwarystyce.  Cheesy Przy zakupie akwarium oraz sprzętu, żwiru, roślinek i rybek zdałem się na sprzedawców...Mam akwarium 60 l w którym mieszkają:

3x mieczyk
2x glonojad (małe)
2x molinezje
4x zmiienniaki

I teraz mam kilka pytań:

Jak się rozmnażają i po czym poznać że dana rybka jest w "ciąży" ?
Czy filtr i oświetlenie muszą być wł. cały czas ?
W jaki sposób wyczyścić z dna różne zanieczyszczenia typu odchody lub niezjedzony pokarm ?
Jakie rybki mogę jeszcze wpuścić do akwa ? (gatunki / ilość)
Jaka powinna być optymalna temp. ? 24-27 stopni ?
Jak dbać o rośliny i które z nich najlepiej sprzyjają moim mieszkańcom ? (nie wiem jakie mam, posiadam równiez kilka sztucznych roślinek)

Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam Serdecznie !
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2007, 11:16:39 »

Molinezje, mieczyki i platki (zmienniaki) sa żyworodne, będziesz widział po tym, że samice są baaardzo grube. Zbrojniki składaja ikrę i potzrebuja do tarła rurke, kokos lub inna jamkę. Już tak łatwo się nie rozmnażaja jak żyworódki. Przede wszystkim zapraszam do działu jak rozmnożyc rybki, tam wszystkiego sie dowiesz.
Filtr musi pracować non stop, oświetlenie mniej więcej na 12 h, tak jak trwa dzień.
Do czyszczenia dna najlepsze sa odmulacze do kupienia w sklepach akwarystycznych. Wtedy przy cotygodniowej podmianie wody oczyszczasz dno. Ale przede wszystkim nie dopuszczaj do tego aby pozostawał pokarm. Karm mniej. lepiej dla ryb jak sa głodnawe niż przejedzone Wink
Nie dodawałabym juz więcej ryb, ewentualnie jakies kiryski na dno. Bardzo szybko będziesz miał ich dużo wiecej biorąc pod uwage obecne gatunki.
Wszystkie rosliny sprzyjaja mieszkańcom. Nie wiem jakie masz oświetlenie a bez tego bardzo trudno cos doradzić. Na poczatek najlepsze sa jak najmniej wymagające.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2007, 15:47:37 »

Popularne "żyworódki" (należą do nich molki, mieczyki, gupiki itd.) nie są jednak prawdziwymi żyworódkami, tylko jajożyworódkami. Nic nie mają wspólnego z żyworodnością Wink Rzeczywiście 'rodzą' w pełni ukształtowane, młode rybki ale tak naprawdę, to malutka rybka wykluwa się z jajka od razu po wyjściu na świat.

Mieczyki i platki mogą się krzyzować, nalezą do Xiphophorus. Zrezynguj z mieczyków, nie dlatego, że będą 'kundle' ale i akwa za małe dla nich jest.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Memento_Mori
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2007, 21:41:36 »

Troche rozjaśniliście mi sprawę. Dzieki, ale mam jeszcze trochę pytań...

Co do odmulacza i podmiany wody ? w jaki sposób to zrobić ? rozumiem ze wody wymienia się ok. 1/3... Czy w tym czasie rybki przenieść w inne miejsce czy mogą pozostać podczas podmiany? To samo pytanie co do odmulania dna ? jak to wykonać ? Nie chce rybkom zaszkodzić w jaki kolwiek sposób.

Nie wiem też dlaczego czasami rybki pływają "wolno" a czasami jak "zwariowane" ... czy to ma jakieś znaczenie dla ich zdrowia itd?

Oświetlenie to jedna "lampka" nie znam fachowej nazwy -( świetłowka?!) zamocowana w pokrywie 15W.

Pozdrawiam.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2007, 22:10:36 »

Podmiany wody robi sie raz w tygodniu około 20 %. Nie wyławia sie w tym czasie ryb, spokojnie mogą sobie tam pływać. To samo tyczy sie odmulania dna. Tak jak napisała malzonka musisz kupić odmulacz w sklepie akwarystycznym (lub zrobić samemu, poszukaj w dziale "zrób to sam"), zazwyczaj są to takie podłączane do tzw. brzęczyka (napowietrzacza). Syf zbierany z dna gromadzi się w woreczku.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2007, 02:30:23 »

Co do odmulacza i podmiany wody ? w jaki sposób to zrobić ? rozumiem ze wody wymienia się ok. 1/3...

Nie potrzebujesz nawet żadnego odmulacza tylko zwykły wąż - poprostu podczas podmian wody rób tak aby jedną ręką zatykać wylot (kciukiem) a drugą prowadź koniec węża po dnie i zsysaj cały syf - jest on najczęściej w jakichś zakamarkach.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Memento_Mori
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2007, 09:27:44 »

Sprawa wyglada tak: mam już odmulacz...zakupiłem przed chwilką...13 zł to nie aż taki majątek... a co do obsługi ? To kładę koncowke odmulacza na dnie, na kamieniach i zassysam wodę, i tak w całym akwarium? Czy kamienie tez przesunąc aby z pod kamieni pokarm i inne resztki "wyłowić". Pozdrawiam.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2007, 11:07:24 »

Nie, nie przesuwasz kamieni, nie podnosisz korzeni, nie wyrywasz roślin  Wink itp. starasz się jednak dotrzeć w zakamarki w których te resztki się zbierają.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2007, 11:30:39 »

A dlaczego ma nie podnosic kamieni czy tez korzeni? Pod tymi rzeczami najwiecej syfu sie zbiera.

Memento_Mori ... to co kupiles to nie odmulacz, a zapewne odkurzacz napedzany brzeczykiem. NIm mozesz jedynie z wierzchu syf zebrac. A co z resztkami, ktore siedza w zwirze? A jest tego zdecydowanie wiecej niz widac na zwirze. Dlatego proponuje abys powedrowal na moja strone do ZRÓB TO SAM i tam opisany jest sposob zrobienia odmulacza chyba jeszcze taniej niz te 13 PLN co juz wydales.

pozdrawiam
asmi
Memento_Mori
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2007, 18:23:47 »

ok, dzieki za pomoc i porady, nie znam sie, poprosiłem w sklepie o odmulacz i dostałem taki długi wężyk z pompką..hehe ;-)

A-smi przeczytam Twoją stronkę dzisiaj i postaram się coś stworzyc. Pozdrawiam
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2007, 11:25:25 »

Te dwa zbrojniki(glonojady) musisz chyba oddac ja planuje sobie zkaupic ale ty;lko jednego do 112 l wiec glonojadki chyba bedziesz musial pozegnac do zbiuerania odchodow lub niezjedzonego pokarmu sciagnij odmulaczem zakupisz go w sklepie zoologicznym ::)rybki zyworodne beda dosyc grube kiedy beda w "ciazy"a o  roslinkach to poszczegolne gatunnki maja inne wymagania wiec dobieraj takie o podobnych bo jedna potrzebuje wiecej inna mniej swiatla.
to chyba na tyle pozdrawiam

Bardzo proszę o poprawienie pisowni ponieważ post jest nieczytelny.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 15:47:41 wysłane przez Emi » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: