Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak usunąć żółtawe/brązowe zabarzwienie wody po usunięciu korzenia?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak usunąć żółtawe/brązowe zabarzwienie wody po usunięciu korzenia?  (Przeczytany 6096 razy)
wulo
Stały użytkownik

« : Marzec 04, 2007, 19:46:20 »

jak mogę usunąć zabarwienie wody pochodzące od korzenia. faktycznie nasze korzenie barwią wodę, co nie za bardzo mi się podoba, wolę mieć wodę jasną, przezroczystą. wyjąłem korzeń, ale teraz nie wiem czy woda sama wyklaruje się, czy też włożyć na jakiś czas węgiel do filtra zewnętrznego?

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2007, 19:53:32 »

Kilka podmian powinno załatwić sprawę Wink

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2007, 19:59:02 »

w sumie masz racje, tez o tym myslalem, dam sobie z tym spokoj na razie.
wyjalem tylko korzen z wody, postaram sie o jakiegos mangrowca moze w miedzyczasie.
w prawdzie wode bede wymienial za 3 tygodnie dopiero (pierwsza podmiana), ale nie przeszkadza mi to zabarwienie az tak bardzo:) wielkie dzieki!!

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2007, 23:08:18 »

lekke zabarwienie nie jest zle. Zabija promienie UV korzystne dla glonow, prawdopodobnie masz duzo garbnikow i zwiazkow humusowych w wodzie to dla wielu rybek jest super, dla roslin tez

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2007, 12:38:05 »

tak, w sumie racja, oprocz korzenia, ktory mysle ze byl glownym sprawca zabarwienia, prowadze swoje akwarium metoda Wojtaszka na substracie jego produkcji i projektu. mysle, ze ten substart torfowy rowniez moze robic swoje w tym wypadku.

chcialem to zabarwienie zlikwidowac podmianami, ale z tego co piszesz jest to nawet korzystne.
przypuszczalem ze to zabarwienie moze nieco przyhamowywac oswietlenie, zmniejszac jego moc. jak myslisz mam racje?
czy sie tym w ogole nie przejmowac?

ALE MYSLE jednak ze to zabrawienie od korzenia! nie od substratu! kiedys mialem podobny korzen i tez woda taka byla (wtedy mialem tylko sam zwir).

Jarek

wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2007, 12:09:32 »

tak, masz racje, przekonalem sie wasnie o tym, podmieniajac wode ok. 30%, o dziwo zabarwienie minelo po jednej wymianie...ciekawe, ale w sumie powiem ci, ze jednak wole wode ktora jest przezroczysta, mysle tez, ze klarowna woda przepuszcza wiecej swiatla na dol zbiornika, co pomaga zdecydowanie we wzroscie roslin.

to ciekawe ze nie wszystkie polskie korzenie farbuja wode, mialem dwa inne ktore nie farbowaly ani troche, a domyslam sie ze byly z polskiego lasu, natomiast te dwa ostatnie zabarwialy wode w przeciagu kilku dni. sprobuje moze tego mangrowca przy okazji, ale tez podobno potrafia czasem farbowac wode!! prawda to?

pozdrawiam.
wulo

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2007, 12:57:54 »

mysle tez, ze klarowna woda przepuszcza wiecej swiatla na dol zbiornika, co pomaga zdecydowanie we wzroscie roslin.

napewno, ale "herbata" likwiduje b. mocno promienie UV, ktore sa korzystne dla glonow. Czytalem, ze nawet lekko-zolte zabarwienie wody eliminuje UV calkowicie juz na glebokosci 70cm

Co do tego, ktore farbuja, a ktore nie, to warto spytac w sklepie CZASEM powiedza nawet prawde. Wiem, ze mi mahon i savannah nie farbowaly. Savanna sa zato b. lekkie i ledwo co tona, ale fajnie wygladaja

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: