Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Lampa Atman DR-80 czy tradycyjna pokrywa??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lampa Atman DR-80 czy tradycyjna pokrywa??  (Przeczytany 4655 razy)
KnightRider
Zainteresowany
**

« : Luty 23, 2007, 15:33:31 »

Mam w planach 100 litrowe akwa i podoba mi sie Lampa Atman DR-80 ponieważ ma oryginalny wyglad. Ale czy jest lepsza od tradycyjnej pokrywy?? No i czy można ją stosowac do zbiornika słodkowodnego??

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2007, 18:06:35 »

Ta lampa ATMANA jest bardzo dobra ale równiez bardzo droga ale czy jest lepsza od tradycyjnej pokrywy tego nie wiem . Jednym z zadan pokrywy jest zniwelowanie parowania wody a ta lampa tego nie zrobi.
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2007, 18:14:38 »

Ta lampa ATMANA jest bardzo dobra ale równiez bardzo droga ale czy jest lepsza od tradycyjnej pokrywy tego nie wiem . Jednym z zadan pokrywy jest zniwelowanie parowania wody a ta lampa tego nie zrobi.

Tę lampę znalazłem nową za 160 złoty. A czy te parowanie wody jest takie ważne?? Przecież robi sie cotygodniową podmiane wody!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2007, 19:05:18 »

Światła to jest tyle co w standardowej pokrywie. Bez pokrywy to toto będzie dawać w/g mnie po oczach, a to nie jest zbyt przyjemne jeśli akwa jest w pomieszczeniu w którym się przebywa. Poza tym za 160 zł to można fajną pokrywę zrobić sobie samemu.
IMHO za taką cenę efekt raczej żaden poza wyglądem.
A co do parowania ... wilgoć zostanie skroplona w pokrywie dzięki czemu nie będzie się np skraplać na ścianie, albo na pólce nad akwa. Poza tym pokrywa ograniczy wyparowywanie wody (mniejsze ubytki)

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2007, 22:47:23 »

Tez mam ten dylemat ale znajduję wiecej plusów z zastosowania belki Atmana anizeli pokrywy:
- łatwiejsze praca przy akwarium (nie trzeba podnosic jak w wypadku pokrywy gdy są małę otwory)
- lepsze powietrze w pokoju dzięki nawilżeniu Wink
- mozliwe zastosowanie świetlowek 20 Wattowych (standardowo w tanszych pokrywach montowane sa 18 i nie wiem czy tam czasem jednej nie ma, wiem ze na pewno nie ma odblysnika, przynajmniej w tych, ktore widzialem w sklepie, a konkretna pokrywa Juwela 2x18 na to akwa to ok 200 zl.)
- bezproblemowa instalacja kaskady
-mozliwośc zastosowania w akwa o innych wymiarach
Z minusow to takie, ze woda moze sie szybciej brudzic i raczej nie za dobre warunki dla błędnikowatych (chociaż niekoniecznie).
Ktoś jeszcze uzywa tej belki DR80 lub podobnej? Prosze o opinię.  Cheesy
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2007, 23:59:54 »

Ja mam model DR 60.

Zdecydowałam sie na belkę po pierwsze dlatego, żeby móc zamontować oświetlenie mocniejsze niż w standardowych pokrywach, po drugie dlatego, ze lubię pooglądać sobie akwarium od góry, a po trzecie z powodu filtru kaskadowego. Fajne jest to, ze można taką belkę zamontować na różnej wielkości akwariach, bo rozstaw uchwytów można regulować, ponadto można też zmieniać położenie belki, tzn. przesuwać ją w przód i w tył, w zależności od potrzeb.

raczej nie za dobre warunki dla błędnikowatych (chociaż niekoniecznie)
Za 8 zeta szklarz zrobił mi szybę nakrywową, króra lezy oparta na takich "wypustkach" uchwytów. pokrywa nie jest szczelna, ale moim zdaniem wystarczy.

woda moze sie szybciej brudzic
A to dlaczego?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2007, 07:53:47 »

woda moze sie szybciej brudzic
A to dlaczego?

Gdzieś czytałam, ze się sporo kurzu i innych paprochów typu włosy itp dostaje do akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2007, 10:20:58 »

Ano może i tak

grounger
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2007, 11:54:06 »

Tak muszę się zgodzić Emi. Mam akwa u dziewczyny i jest odkryte jest tam wszystko dosłownie WSZYTSKO. Może jest to spowodowane też tym że po przygodzie z "szafką" akwa stoi na podłodze a nowa jest w trakcie robienia się. W akwarium jest wszystko od kurzu włosów przez flokat który leży na podłodze po sierść ciekawskiego kundla który boi się pyszczaków  Wink

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2007, 15:38:20 »

Ja mam model DR 60.
a czy masz tę szybę co osłania świetlowki? slyszalem ze pochłania troche swiatła i niekotórzy ją demontuja Undecided
pył, zanieczyszczenia na wodzie mozna zalatwić skimmerem lub na wiele innych sposobów wiec to nie jest az taki duzy klopot  Wink
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 19, 2007, 21:14:08 »

No owszem, mam tę szybę; zupełnie nie pomyślałam o tym, ze może zabierać trochę światła. Chyba ja też ją zdemontuję, bo i tak mam na akwarium pokrywę, więc to są aż dwie przeszkody do pokonania.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: